avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Taxa Radio
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Taxa Radio

Buna ziua! LA MULTI ANI!
Recent am primit un telefon de la SRTV ca sunt restant din 2007 cu suma de cca. 360 lei la taxa radio. Pana acum nu am primit nimic oficial ca am de plata o asa taxa. Eu am un SRL cu sediul in apartamentul in care locuiesc si platesc taxa radio pe numele meu de persoana fizica, prin factura ENEL, tot eu fiind si administratorul sociatetii. Este firesc sa platesc la aceeasi adresa doua taxe pentru acelasi beneficiar?!
Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: logicplayer , utilizator 17:57, 16 Februarie 2010
Vă reamintesc că HG1012/2009, publicată două zile mai târziu în Monitorul Oficial nr. 695, anulează anularea, specificând exceptarea de la plata taxei radio doar a microîntreprinderilor suspendate. De atunci tăcere.

Ne găsim aşadar iar în situaţia de a nu şti ce să facem. În plus HG1012 menţionează că plata se face pe adresa sediului social. Dar dacă sediul social este închiriat de la altcineva, cine are obligaţia de plată: firma sau deţinătoarea sediului social? Mai ales că în contractul de comodat nu am văzut specificat.

Apoi, HG97/2003 exceptă de la plată punctele de lucru nedotate cu aparatură radio-TV. Dacă o microîntreprindere nu are puncte de lucru, desfăşurându-şi activitatea la terţi, cum se consideră?
Ultima modificare: Joi, 4 Februarie 2010
ionut.iosub, utilizator
Mai interesant este ca au disparut microinteprinderile, singura interpretare ce poate fi folosita este in raport de domeniul de activitate al societatii, punctelor de lucru.

Daca sediul societatii este intr-un spatiu inchiriat nu are inportanta decat daca proprietarul pentru acel spatiu achita taxa, a se vedea daca e presoana fizica ori juridica .
Cred ca toate incercarile de a renunta la aceasta taxa "nesimtita" (ca tot este la moda termenul) sunt gresit abordate. "Spre deosebire de impozite, taxele sunt plăti efectuate bugetului de către contribuabilii persoane fizice si juridice, cu ocazia si în legătură cu prestarea unui serviciu public. Taxele au caracter “ante-factum”, fiind datorate si achitate în momentul solicitării serviciilor sau lucrărilor care urmează a fi efectuate de către institutiile publice."-Elemente generale de drept fiscal. Eu una, ma intreb: cand draq le-am solicitat eu (sau altii) acest serviciu?
Mie mi se opreste taxa radio-tv pe factura de electricitate. Am facut dresa la Enel si am comunicat la Radio si TVR ca nu mai accept sa platesc aceasta taxa si am primit de la ei raspuns ca sunt obligata in continuare sa o platesc ca legiuitorul nu a prevazut pentru persoane juridice modalitatea de a proba ca sunt beneficiara acestor servicii. Nu stiu ce sa mai fac si unde sa ma adresez ca sa nu mai platesc.
Multumesc anticipat pentru sfaturi!
Sunt in aceeasi situatie .Din ceea ce am lecturat concluzionez:
1. Prin Decizia 2102 din 9 aprilie 2009, ICCJ a anulat definitiv taxa radio-TV pentru microintreprinderi, ca urmare a respingerii definitive a recursului formulat de Guvern si de Societatea Romana de Radiodifuziune, in procesul intentat de o firma din Cluj, pentru anularea taxei.
deci cu acea data persoanele juridice care nu detin mijloace tehnice de receptionare a informatiei radio-TV nu vor mai fi obligate sa achite taxa instituita de lege pentru aceste servicii.
2. Guvernul ,prin HG1012/2009, publicată două zile mai târziu în Monitorul Oficial nr. 695, anulează anularea, specificând exceptarea de la plata taxei radio doar a microîntreprinderilor suspendate. iar plata se face pe adresa sediului social
3.Senatul are si el ceva pe masa de lucru...
Deci in mod normal persoanele juridice care nu au platit pina la 9 aprilie 2009
vor trebui sa plateasca
si ar trebui sa plateasca si dupa .....
Dar se naste intrebarea :daca articolele respective erau neconstitutionale la data pronuntarii , logic in aceleasi conditii legea este la fel de neconstitutionala atit inaite cit si dupa acea data si deci s-ar putea ca in instanta sa obtinem o sentinta favorabila ?
Suntem foarte nelamuriti nestiind cum sa procedam in conditiile cind ne ameninta
pentru neplata.Ma poate lamuri cineva CUM AR TREBUI SA PROCEDEZ ?
Pentru cei care platesc abonament la cablu sau alt sistem de receptie:
Oare in acel abonament este reflectata taxa pe care o platesc acele societati la RTV ? Atunci ar insemna ca pe undeva platim taxa RTV de doua ori?

Alte discuții în legătură

Taxa radio-tv persoane juridice toma.a toma.a buna ziua,am inteles ca taxa radio-tv pentru pesoane juridice s-a desfiintat,dar in continuare vin facturile de energie electrica cu taxa inclusa(in cazul meu ... (vezi toată discuția)
Sa facut dreptate!firmele nu mai sunt obligate sa plateasca taxa radio-tv Marian Turtoi Marian Turtoi I=D>n sfarsit s-a facut dreptate,comerciantii nu mai platesc biruri catre Societatea de stat (si la propriu si la figurat)TVR si RADIO.Sa vedem cine va ... (vezi toată discuția)
Audiovizual Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Ma confrunt cu urmatoarea situatie: Platesc taxa de radiodifuziune pe persoana fizica. Zilele trecute mi a sosit o instiintare de plata a taxei, pe persoana ... (vezi toată discuția)