avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Carui articol din Codul Muncii corespund ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Carui articol din Codul Muncii corespund interpretarile?

Buna seara.
Carui articol din Codul Muncii corespund interpretarile privind:

1.Anulare C.I.M.
"Nulitatea presupune existenta unor cauze de nulitate la data semnarii contractului."

2.Domeniul de activitate
"Desfasurarea unei activitati fata de cea prevazuta in Actul Constitutiv al S.C. nu constituie motiv de anulare a unui C.I.M."

3.Pasii ce trebuiesc urmati pentru a inceta C.I.M. a unui angajat
Pentru demisie sau acordul partilor va trebui mai intai solicitarea din partea angajatului si apoi se va emite decizia de incetare.
a. Cerere din partea angajatului
b.Decizia de incetare
Decizia de incetare a raporturilor de munca se va depune la ITM in termen de 5 zile de la data perfectarii acesteia.
Decizia de incetare este vizata de ITM, se inmaneaza un exemplar salariatului apoi urmeaza nota de lichidare, achitare drepturi salariale, restituire carnet de munca (cu inscrisurile la zi si vizat de ITM)."

4.Decizia de incetare- comunicare salariatului
Decizia de incetare a C.I.M. produce efecte de la data comunicarii ei salariatului.Unul dintre aceste efecte este chiar posibilitatea salariatului de a o contesta.
Nerespectarea procedurii prevazuta de lege este tot atat de grava ca si nerespectarea conditiilor de fond."
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:00, 13 Ianuarie 2010
Necomunicarea unei decizii de incetare a c.i.m. nu constituie motiv de nulitate a deciziei ...:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
Cornel Vasile, Consilier juridic
Termenul de contestare a deciziei este de 30 de zile de la data comunicarii ei (cand ati primit-o, eventual, prin posta sau ati semnat de primirea ei).
Termenul în care trebuie comunicată decizia de incetare a c.i.m. nu are natura juridică a unui termen de decădere, ci constituie un termen de recomandare. Prin urmare, necomunicarea deciziei nu are ca efect nulitatea acesteia , ci doar simplu fapt ca nu-si produce efecte.
Nina 1
In cazul incetarii unui C.IM. cu 55(b) fara a sa fi fost comunicata decizia de incetare a CIM , aceasta este nula?

incetarea cu acordul partilor presupune o instintare inmanata personal conducerii in care anuntati ca doriti sa incetati activitatea dupa efectuarea celor 15 zile de preaviz. Pe baza acesteia se discuta daca este nevoie de preaviz, sau poate in incetati la zi, sau angajatorul are nevoie de dumneavoastra doar 5 zile etc. oricum se va hotari verbal data la care se va desface cim. Trebuie sa aveti si dumneavoastra un exemplar al cererii cu nr de inregistrare a firmei. Daca in ziua in care trebuia sa aveti ultima zi de lucru nu ati primit decizia, atunci faceti o alta instiintare (tot in dublu exemplar cu nr de inregistrare de la secretariat) in care va veti anunta demisia la zi din motive de nerespectare a angajatorului a obligatiilor contractuale. Tot in instiintare puteti anunta ca in termen de x zile (cam 5 zile se lasa angajatorului sa intocmeasca actele) daca nu va face lichidarea veti anunta ITM.
In acest mod aveti sanse foarte mari sa rezolvati problema si sa nu apelati la tribunal. Daca nu sunteti multumita cu ce articol va incetat cim, in decizie, atunci in termen de 30 de zile puteti sa o contestati (avand ca proba cele doua instiintari)

Multa bafta.
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Ianuarie 2010
lorelayold76, utilizator
Incetarea c.i.m. cu acordul partilor (art.55 lit.b C.mun.) nu presupune efectuarea niciunui preaviz ... nu mai confundat art.55 lit.b cu demisia (art.79 alin.1)

Alte discuții în legătură

Demisie bodo gabriella bodo gabriella doresc sa ma interesez in noul cod al muncii cu ce articol se poate desface contractul de munca la zi cu acordul partilor?? cineva doreste sa plece sa lucreze ... (vezi toată discuția)
Art 55 b cu preaviz? cporanc cporanc Am facut cerere pt incetarea contractului de munca cu art 55 lit.b, dar am folosit si termenul de preaviz referitor la cate zile mai lucrez acolo.NU am folosit ... (vezi toată discuția)
Angajatorul ma poate da afara inainte de terminarea preavizului in caz de demisie? CristeaDenisa CristeaDenisa Mi-am dat demisia si inainte de terminarea perioadei de preaviz, sa facut inventar pentru a preda gestiunea si din ziua respectiva mi-a spun sa merg sa semnez ... (vezi toată discuția)