Cap. V
Încetarea contractului individual de muncă
Art. 55 - Contractul individual de muncă poate înceta astfel:
a) de drept;
b) ca urmare a acordului părţilor, la data convenită de acestea;
c) ca urmare a voinţei unilaterale a uneia dintre părţi, în cazurile şi în condiţiile limitativ prevăzute de lege.
din acest punct c se deduce dreptul angajatorului si a angajatului de a beneficia de preaviz
Daca un patron il cheama in birou pe angajat si ii propune incetarea raportului de munca cu acordul partilor incepand de a doua zi ce face angajatul daca nu doreste sa plece fara cele 15 zile de preaviz? Angajatorul are dreptul astfel sa il trimita acasa obligat? Nu, va trebui sa accepte preavizul asa cum doreste angajatul sau sa il concedieze (complicandu-se). Dar si asa sunt destui angajatori care reusesc sa convinga angajatii sa plece in acest mod, acestia pierzand sansa de a beneficia de somaj.
Nu stiu daca m-am facut inteleasa, dar si aici se aplica dreptul minim prevazut de lege, diferenta este ca le poti accepta sau nu, nu sunt obligati sa le execute. Iar in decizii nu se trece perioada de preaviz, numai daca vrei, dar eu nu le trec pentru ca nu este o conditie obligatorie (e treaba angajatului si angajatorului cum au negociat - importanta este ziua incetarii)
Nu scrie clar niciunde, dar practica te invata sa le deduci.