avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dreptul muncii- starea de graviditate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dreptul muncii- starea de graviditate

Buna ziua,
Unei salariate care si-a instiintat angajatorul ca este insarcinata i se poate schimba functia in companie fara acceptul ei? Ma refer la o retrogradare ca si functie.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:02, 27 August 2021
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Poate fi concediata pe perioada starii de graviditate ... de unde stiti ca nu afecteaza sarcina munca la birou ?...S-a efectuat o evaluare privind riscurile la care poate fi expusa la locul de muncă ?

OUG 96/2003
art. 12
(1) Pentru salariatele care se află în una dintre situațiile prevăzute la art. 2 lit. c) și d) și își desfășoară activitatea numai în poziția ortostatică sau în poziția așezat, angajatorii au obligația de a le modifica locul de muncă respectiv, astfel încât să li se asigure, la intervale regulate de timp, pauze și amenajări pentru repaus în poziție șezândă sau, respectiv, pentru mișcare.
.....
Art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată în Monitorul Oficial nr. 345/2011, cu modificările și completările ulterioare, care au următorul cuprins:

“(1) Concedierea salariaților nu poate fi dispusă: […]

c) pe durata în care femeia salariată este gravidă, în măsura în care angajatorul a luat cunoștință de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere;”.


CCR a respins critica de neconstituţionalitate, pentru considerente din care reţinem, succint, cele de mai jos:

– Prin Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați au fost transpuse prevederile art. 10 și 12 din Directiva 92/85 privind introducerea de măsuri pentru promovarea îmbunătățirii securității și a sănătății la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând sau care alăptează [a zecea directivă specială în sensul art. 16 alin. (1) din Directiva 89/391. De altfel, Directiva 92/85 are în vedere și Carta comunitară a drepturilor sociale fundamentale ale lucrătorilor, adoptată în cadrul Consiliului European de la Strasbourg, la 9 decembrie 1989, de către șefii de stat și de guvern ai 11 state membre.

- In ceea ce privește legislația națională, potrivit art. 10 alin. (1) și alin. (6) lit. a) din Legea nr. 202/2002, “Maternitatea nu poate constitui un motiv de discriminare”, iar “Concedierea nu poate fi dispusă pe durata în care salariata este gravidă sau se află în concediu de maternitate”.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce nu citati si alin.2 art.60 C.mun.?

Daca tot ati dat copy-paste din Decizia CCR nr. 1/2020 - excepția de neconstituționalitate a disp. art. 60 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii (respinsă), va redau mai jos , extras din pct.27 al deciziei :

"...... Curtea constată că interdicția de concediere este strict circumscrisă la motive care au legătură directă cu starea sa, iar nu în ceea ce privește celelalte cazuri în care desfacerea disciplinară a contractului individual de muncă este urmarea unor abateri disciplinare, abateri grave, absenței nemotivate de la locul de muncă o perioadă îndelungată, nerespectării disciplinei muncii în general, desființării locului de muncă pe motive economice sau a unor concedieri colective..... "
Ultima modificare: Vineri, 27 August 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sanctionare angajata insarcinata? molly27 molly27 Buna ziua, Avem o angajata insarcinata (a adus si adeverinta medicala),doar ca nu isi mai dovedeste aptitudinile pentru postul ocupat. (este croitoreasa si nu ... (vezi toată discuția)
Continuitate la contractul de munca schimband firma si ocupatia cristian198 cristian198 buna ziua ,sunt insarcinata in 11 saptamani ,la actualul loc de munca am anuntat sarcina .M-am simtit rau si au inceput problemele .Intrebarea mea este ... (vezi toată discuția)
Sunt insarcinata si lucrez de 3 saptamani la un nou loc de munca Raulica Raulica Sunt insarcinata in 8 saptamani si lucrez la Un nou loc de munca de 3 saptamani.pana acum am lucrat la o alta firma din 1999.pot sa ma dea afara de la noul loc ... (vezi toată discuția)