avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 485 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara! Am si eu cateva intrebari legate de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara! Am si eu cateva intrebari legate de contestantie ...

Buna seara! Am si eu cateva intrebari legate de contestantie cu privire suspendarea permisului de conducere. Am permisul de aproape 2 ani, insa de abia ieri am fost oprita prima data de politie. Sa intamplat in bucurestii, in directia unirii- splai (fix unde sunt fantanile). In momentul in care am virat la stanga, dupa curba m a oprit un echipaj de politie. Initial am crezut ca este vorba doar de o simpla verificare, din cauza faptului ca in fata mea au mai oprit o masina si dupa mine, alta masina. Insa au oprit 3 masini ( toate cu numere diferite de bucuresti ) pentru “neacordarea prioritatii pietonilor” . Cu domnii din fata mea am vorbit, dansul avea carnet de ceva timp, nu vazuse niciun pieton, nici sotia acestuia, nici prietenul meu care statea in dreapta mea, nici celalalt sofer. Doamna din prima masina este avocat si mi a spus ca trebuie facuta contestatie pentru ca 1) nu exista niciun pieton (nimeni nu l a observat pe nicio parte a trecerii , 2) au fost oprite numai masini cu numar care nu este de bucuresti, iar in momentul in care unul dintre agenti scria procesele verbale, celalalt statea si se uita in directia trecerii de pietoni, au fost masini cu numere de bucuresti care nu au acordat prioritate pietonilor si totusi nu a mai oprit pe nimeni, iar cand doamna avocat a mers sa intrebe de ce pe ceilalti soferi nu ii opreste, nu ii vede? Politistul i a raspuns “nu stiti doamna in ce directie ma uit eu”
Politistul care m a oprit pe mine prima data m a intrebat “ce drepturi au pietonii cand se afla pe trecere” eu din instinct am zis “au prioritate” , nestiind ce legatura are asta cu faptul ca m a oprit pe mine, dupa care mi a raspuns “pai si atunci de ce dumneavoastra nu acordati prioritate?” Si eu am zis “pai cui sa acord pt ca nu am vazut pe nimeni” si mi a raspuns ca era “un pieton pe trecere”, dar in procesul verbal scrie ca erau “mai multi pietoni pe trecere”. Nu am vazut si nu mi s a zis ca ar fi fost o camera de filmat, dar cand mi a cerut actele si mi a spus pentru ce am amenda mi a zis ca este sustinuta de probe. Mentionez ca am semnat procesul verbal si am adaugat ca “nu recunosc fapta, nu era niciun pieton pe trecere” . Daca eu depun contestatie, trebuie sa ma prezint neaparat la tribunal sau se poate judeca in lipsa? Am vreo sansa daca procesul se judeca in lipsa? Poate sa ma ajute si prietenul meu cu o declaratie pe care sa o anexez la contestatie (el fiind martor in masina) ? Pe ce ar trebui sa ma axez mai mult cand formulez contestatia, ar trebui sa solicit ceva din partea politiei?
Imi doresc sa depun contestatie nu neaparat pentru permis, pentru ca nu folosesc masina in aceasta perioada prea mult pentru ca este inca vacanta dar banii aceia din amenda mi-ar fi de folos sa se scada din impozite ulterior. Iar motivul pentru care nu as dori sa ma prezint la proces este pentru ca sunt o fire foarte anxioasa si ajungand in fata judecatorului nu as putea sa imi sustin punctul de vedere, as tremura si nu as fi deloc convingatoare. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: tomaion , utilizator 22:21, 31 August 2021
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cea mai simplă soluție ar fi să vă angajați un avocat pentru treaba asta, cel puțin pentru redactarea plângerii contravenționale. În principiu se poate judeca și în lipsă, cel mai important lucru va fi martorul, prietenul dvs., căruia însă e foarte posibil să i se ceară prezentarea instanță, pentru a fi audiat. Nu ar fi nici o problemă nici dacă v-ați prezenta dvs., atât în plângerea contravențională cât și în fața instantei trebuie sa susțineți un singur lucru, foarte simplu, mai ales că va bazați pe declarația unui martor, cereți anularea PV de contravenție, întrucât pe acea trecere de pietoni nu era la acel moment nici un pieton căruia să-i acordați prioritate. Restul e treaba poliției să probeze fapta și a instanței să stabilească temeinicia PV.
Ultima modificare: Duminică, 29 August 2021
latka, moderator
o camera video instalata pe masina v-ar scuti de neplaceri pe viitor in astfel de cazuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legitimare refuzata, amenda fara vina IstvanBako IstvanBako Buna ziua. Azi am fost oprit in Cluj Napoca de politia rutiera pe strada Dorobantilor. Motivul este: \\"Neacordare de prioritate a pietonilor\\". Eram ... (vezi toată discuția)
Constestatie retinere permin auto CristianMoroianu CristianMoroianu Buna seara, Astazi 6.12.2015, in jurul orei 16:00, mi s-a retinut permisul auto pe motiv ca nu am acordat prioritate in sensul giratoriu. Cand m-a oprit ... (vezi toată discuția)
Contestatie suspendare permis auto chris1 chris1 Buna ziua, Vreau sa fac o contestatie deoarece am fost oprit de un agent de politie, care mi-a suspendet permisul de conducere pe motiv ca nu am acordat ... (vezi toată discuția)