avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 501 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Buna ziua, va rog un barbat nascut la data de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Buna ziua, va rog un barbat nascut la data de 10.01.1959 cand ...

Buna ziua, va rog un barbat nascut la data de 10.01.1959 cand are dreptul sa iasa la pensie dar in cazul unei femei nascute la data de 20.06.1961( cu 3 copii)? multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:58, 26 Septembrie 2021
Barbat
- pensionare la limita de virsta dupa Ianuarie 2024, varsta standard de pensionare de 65 ani daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 35 ani.

- pensionare anticipata , se poate depune dosarul, daca indeplineste conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 43 ani.

- pensionare anticipata partiala, sepoate depune dosarul , daca indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 35 ani.


Femeie
- pensionare la limita de varsta dupa luna Iulie 2023 , varsta standard de pensionare de 62 ani si 1 luni daca indeplineste conditia stagiului minim de cotizare de 15 ani. Stagiul complet de cotizare este de 32 ani si 2 luni.

- pensionare anticipata , se poate depune dosarul, daca indeplineste conditia stagiului complet de cotizare pentru pensionare anticipata de 40 ani si 2 luni.

- pensionare anticipata partiala, sepoate depune dosarul , daca indeplineste conditia stagiului de cotizare pentru pensionare anticipata partiala de peste 32 ani si 2 luni.
Va rog, prevederile Legii nr. 213/2020 - modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice care a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 893 din 30 septembrie 2020 şi care a intrat în vigoare din data de 03 octombrie 2020.

Prezenta lege aduce modificări alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 prin introducerea mai multor localităţi în lista actuală fără a modifica condiţiile de până acum.

Astfel, persoanele care au locuit în aceste localităţi, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

Pentru a beneficia de aceste facilităţi, persoanele trebuie să fi locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate şi pe o rază de 8 km în jurul acestor localităţi.
Pentru persoanele care doresc pensionare anticipata si pensionare anticipata partiala nu se aplica reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani ? multumesc., vorbesc de cazurile expuse mai sus.
Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă ...... , pe o rază de 8 km în jurul localității în care se află situl contaminat, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizare.

La acordarea pensiei anticipate/pensiei anticipate parțiale , reducerea vârstei standard de pensionare nu poate fi cumulată cu nicio altă reducere reglementată de Legea 263/2010 sau de alte acte normative.
Ultima modificare: Duminică, 26 Septembrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand se poate pensiona fara penalizare ? Pilu Pilu Buna ziua. As avea o intrebare, daca ma poate ajuta cineva: Am o ruda apropiata (barbat), e din Tg. Mures, nascut in ianuarie 1960, are in momentul de fata 39 ... (vezi toată discuția)
Cand trebuie sa-mi depun dosarul de pensie? mrg mrg buna ziua. Tatal meu implineste 60 de ani in luna noiembrie a acestui an. Are 35 ani cotizatie la stat si are grupa a 2 a de munca echivalentul a 6 ani , poate ... (vezi toată discuția)