avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 547 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vaccinare obligatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vaccinare obligatorie

Buna ziua ,am primit un mesaj de la serviciu care suna asa : Incepand cu data de 1 Noiembrie angajatii se pot prezenta la serviciu doar cu dovada vacinarii sau cu programare pentru vaccinare!!! Vreau sa stiu daca este legal si ce se poate face in cazul in care se incalca drepturile omului ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:28, 26 Octombrie 2021
@CHKa: fără îndoială. Dar, pentru ca respectiva Curte să se poată pronunța cu privire la constituționalitatea unui act normativ, trebuie ca el să ... îndeplinească minimele condiții pentru a fi supus controlului de constituționalitate. Adică, în primul rând, să fie o lege. Or, guvernul nostru (sau gruparea de oameni care exercită, ulterior demiterii de către Parlament, funcția guvernamentală) înțelege să limiteze drepturile cetățenești prin emiterea unor Hotărâri de Guvern - acte care nu pot fi supuse controlului de constituționalitate. Pot fi, e drept, atacate în contencios - dar așa cum chiar CCR a arătat în vară, cadența emiterii unor atari hotărâri (lunară sau - cum am văzut ieri - cotidiană...) face iluzoriu controlul de legalitate, pentru simplul motiv că un ciclu procesual durează din păcate mai mult. Dar asta e deja o altă discuție. Am antamat-o doar pentru a arăta că, într-un mod care mie mi se pare încă și mai grav, în speța pendinte asistăm la cazul unei entități private care dispune măsuri contrare ordinii constituționale.

În fine. E limpede că tema suscită discuții aprinse, că societatea noastră e (o dată mai mult) scindată între grupurile de opinie, că oamenii se îmbolnăvesc și că mor (mă tem că nu doar de boală, ci și din cauza proastei / neconformei îngrijiri din sistemul spitalicesc).

În aceste condiții cred cu tărie că, deasupra acestor diferențe și nenorociri curente, întreaga societate ar trebui să cadă de acord asupra unui set minimal de principii care să asigure (măcar pentru generația noastră și a copiilor noștri) că un guvern nu va putea să ne încalce abuziv drepturile, prevalându-se de o criză (reală, cum e acum, sau imaginară ori creată, așa cum întreaga istorie a sec. XX ne arată că s-a putut). Asta cu atât mai mult cu cât drepturile pot fi restrânse perfect legitim, atunci când situația o impune. A eluda o astfel de legitimitate e de foarte, foarte rău augur. Repet: sec. XX a fost plin de salvatori ai poporului care au produs doar moarte, nedreptate și suferință. Nu trebuie să uităm această istorie.
@ Interventie moderator

Closed Toppic
Ultima modificare: Marți, 26 Octombrie 2021
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere individuala alinedelea alinedelea In Codul muncii nu este specificat care este procedura pe care trebuie sa o urmeze angajatorul in cazul concedierii individuale pentru motive care nu tin de ... (vezi toată discuția)
Vaccinare obligatorie - se reincearca BX BX S-a pus iar pe masa proiectul obligativitatii vaccinarii. Cum se poate lua in considerare asa ceva atata timp cat: 1. In Romania vaccinurile sunt ... (vezi toată discuția)