avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Amenda STB, noi reguli de taxare a călătoriilor.
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Amenda STB, noi reguli de taxare a călătoriilor.

În cursul zilei de ieri, soția mea a primit o amenda în STB, pe care intenționează să o conteste.
Din capul locului, pentru a evita comentarii răutăcioase, aș vrea să precizez că nu merge fără a achita călătoria, amenda de față fiind luată într-un contex aparte, pe care îl explic mai jos:

- în jurul orei 11:20 a plecat de acasă, utilizând STB și achitând cu cardul electronic prețul călătoriei;
- în jurul orei 12:45 s-a urcat din nou într-un autobuz STB, pentru a se întoarce acasă;
- la urcare, a bifat din nou cardul în dreptul aparatului de validat călătoria din autobuz, care a emis un zgomot și o luminiță (piuit pe care soția l-a perceput ca o confirmare a taxării);
- în jurul orei 13:00 au urcat în autobuz controlorii care i-au solicitat cardul și au constatat ca nu a fost validat;
- explicația controlorilor a fost ca aparatul nu a validat călătoria întrucât încă erau valabile cele 90 de minute, care au început sa curgă de la prima validare (11:20);
- soția a încercat să le explice ca nu cunoștea despre noua regula a STB (se pare ca a fost implementată la nivelul lunii august) si că a vrut să valideze cardul așa cum făcea de obicei (validare la urcarea în fiecare mijloc de transport), subliniind ca nu e de rea credință și, cu atât mai mult, nu a încercat sa călătorească fără bilet;
- controlorii i-au explicat ca înțeleg situația, însă nu pot trece cu vederea, întrucât sunt monitorizați și vor fi trași la răspundere pentru neamendarea ei;
- soția a refuzat sa plătească suprataxa de 80 de lei și a optat pentru amenda de 500 de lei, pentru a o putea ataca în instanță.

Întrebarea mea este: are vreo șansă să atace procesul verbal în instanță (nu i-a fost eliberat pe loc, înțeleg ca va fi expediat acasă la o data ulterioara)?
Are vreo șansă ca judecătorul să înțeleagă situația?
Poate solicita STB să emită un log al utilizării cardului, pentru a putea dovedi orele la care a validat și re-validat cardul?

De menționat că aparatul ar fi trebuit să afișeze un mesaj de eroare (cel mai probabil l-a afișat), însă acesta este foarte rapid (dispare foarte repede) și dacă nu ești extrem, dar extrem de atent, nu îți dai seama ce scrie.

Mulțumesc anticipat pentru pareri și sugestii.
Ultima modificare: Vineri, 29 Octombrie 2021
ghapciu, utilizator
Cel mai recent răspuns: Popa L , utilizator 07:02, 21 Iunie 2024
Bună ziua, cum a ți procedat la contestarea amenzi?
Bună ziua, sunt interesată de modelul plângerii pe care ați întocmit-o. Dacă aveți posibilitatea, deși a trecut mult timp de la eveniment, m-ar ajuta mult să îmi arătați modelul. Mulțumesc!
Pe la ce dată soția ta a primit Proces Verbal prin poștă? Pe 19 noiembrie?
Ultima modificare: Sâmbătă, 3 Februarie 2024
ZZXX, utilizator
După ce controlorul i-a dat înapoi soției tale cardul de transport, soția a validat cardul?
Buna ziua! Se poate, va rog, daca mai aveti modelul de plangere catre STB sa-l trimiteti aici, as avea mare nevoie pentru o situatie similara! Va rog frumos si va multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am platit suprataxa stb - 80 lei pentru ca, desi aveam pe card ... Crina2260 Crina2260 Am platit suprataxa stb - 80 lei pentru ca, desi aveam pe card 7 calatorii , cand am incercat sa validez cu cardul calatoria , acesta nu a mers ( validatorul ) ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am și eu o întrebare legată de ce mi s-a întâmplat ... Stefania90!!! Stefania90!!! Buna ziua! Am și eu o întrebare legată de ce mi sa întâmplat astăzi in Stb, M-am urcat in 330 de la capăt la Piața Presei, controlori era deja in ... (vezi toată discuția)
Am luat amenda in autobuz pe motiv ca mi-a expirat calatoria??? MihaelaSo MihaelaSo Buna ziua, am luat amenda in autobuz pe motiv ca cica mi-a expirat calatoria cu 7 minute si ca trebuia sa compostez inca o calatorie. Eu nu am stiut acest ... (vezi toată discuția)