avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1058 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Despagubiri la accident usor - lovitura la picior
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Despagubiri la accident usor - lovitura la picior

Buna ziua! Va rog sa imi spuneti cam ce despagubiri se acorda pentru un accident auto usor, soldat cu o lovitura la picior - fara fracturi - doar picioarul a fost umflat cateva zile. Soferul avea 5 km/h, pietonul a fugit pe trecerea de pietoni, la masina nu sunt avarii, piciorul a fost lovit la contactul cu solul. Cam ce suma ar fi rezonabil sa ofer victimei (care teoretic e vinovatul moral) ca sa nu mai depuna plangere? Oricum nu se incadreaza la fapta penala, nefiind vorba de 90 zile spitalizare sau sechele dupa accident. Va multumesc!
Ultima modificare: Marți, 7 Decembrie 2021
Vlad1968, utilizator
Cel mai recent răspuns: Vlad1968 , utilizator 20:02, 31 Mai 2022
Multumesc, aveti dreptate! Dar in chestionarele de la redobandire raspunsul corect e ca se da amenda si se suspenda dreptul de a conduce!
E fix acelasi articol de lege in chestionar? E adevarat ca exista sanctiune contraventionala principala (care poate fi si avertisment) si complementara :
Articolul 95
(1) Încălcarea dispozițiilor prezentei ordonanțe de urgență, altele decât cele care întrunesc elementele constitutive ale unei infracțiuni, constituie contravenție și se sancționează cu avertisment ori cu amenda ca sancțiune principală și, după caz, cu una dintre sancțiunile contravenționale complementare prevăzute la art. 96 alin. (2).

Articolul 96
(2) Sancțiunile contravenționale complementare sunt următoarele:
a) aplicarea punctelor de penalizare;
b) suspendarea exercitării dreptului de a conduce, pe timp limitat;
c) confiscarea bunurilor destinate săvârșirii contravențiilor prevăzute în prezenta ordonanță de urgență ori folosite în acest scop;
d) imobilizarea vehiculului;
e) radierea din oficiu a înmatriculării sau înregistrării vehiculului, în cazurile prevăzute la art. 17 alin. (4);

Sanctiunea principala ar fi avertismentul, dar nu se mai da, e un avertisment deja faptul ca treci prin dosar de urmarire penala.
Ultima modificare: Marți, 31 Mai 2022
latka, utilizator
Multumesc!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar clasat/trecere de pieton/ durata suspendare permis? MihaelaUu MihaelaUu Buna ziua! In iulie anul acesta am lovit un pieton pe trecerea de pietoni. Acesta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale și nu a depus plângere. Am primit ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. numele meu este george si am si eu o intrebare. am ... George.G1 George.G1 Buna ziua. Numele meu este George si am si eu o intrebare. Am facut accident cu masina, neacordare de prioritate. Politia mi-a luat permisul pe 3 luni si am ... (vezi toată discuția)
Bună seară, pe data de 23.12.2023 am avut un accident cu victimă ... Stanescu78 Stanescu78 Bună seară, pe data de 23.12.2023 am avut un accident cu victimă + parasirea locului accidentului din cauza că barbacsul persoane vătămate era violent ... (vezi toată discuția)