avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Plata Comision ITM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Plata Comision ITM

Buna ziua,

O firma are aprobare din partea ITM pentru evidenta carnetelor de munca pe anul 2009, si a platit comision ITM 0.25 in fiecare luna.
Problema este ca persoana desemnata pentru evidenta CM a incetat activitatea in luna august 2009.

Intrebarea este: pentru perioada sept. - dec. 2009, cat ar fi trebuit sa plateasca firma comision la ITM, 0.25 sau 0.75?

Multumesc!

Cel mai recent răspuns: Eugenia Angelica Fortuna , Consultant resurse umane 08:56, 13 Ianuarie 2010
Daca firma nu are o alta persoana angajata care sa aiba calificare si de inspector resurse umane , trebuie sa plateasca 0,75 % pentru perioada septembrie-decembrie 2009 .
Ok si daca are o astfel de persoana, aceasta trebuie sa sustina si testul la ITM, nu?
Pe durata aprobarii pastrarii carnetelor de munca comisionul este 0,25% din fondul lunar de salarii (art.10 legea 130/1999). In aceste conditii ITM doar verifica şi certifica legalitea înregistrărilor efectuate de către firma.
Problema este ca firma trebuia sa imputerniceasca prin decizie alta persoana care sa sa fie atestata de ITM pentru aceasta activitate. Cine a operat in carnete in locul persoanei plecate? Daca ITM atunci comisionul este perceput pentru servicu complet.
Problema este ca firma nu a delegat o alta persoana sa faca inregistrari in CM, si oricum, chiar daca s-ar face o astfel de decizie acum cu data de atunci, ITM ul nu ar fi trebuit sa fie informat? Noua persoana nu ar fi trebuit sa sustina si testul la ITM?

Inregistrari in CM nu prea au fost de facut (e firma mica) insa s-a platit 0.25. Trebuia deci sa se plateasca 0.75?
Trebuia deci sa se plateasca 0.75?

Depinde de cum se clarifica situatia cu ITM.
Pentru anul 2010 este nevoie de o noua aprobare. Da, persona este atestata de ITM in urma sustinerii unui test. Trebuie depus un dosar ce contine cererea unitatii, decizia prin care respectiva persona este imputernicita de firma, copii acte de studii/formare/perfectionare/specializare si copie cim. Se plateste si taxa. Luati legatura cu ITM pentru informatii complete.

Alte discuții în legătură

Srl a achizitionat carnetele de munca.itm sau cine le completeaza? simonadudas simonadudas Am parcurs toti pasii legali pentru achizitionarea carnetelor de munca pentru noi angajati care nu aveau acest document.Platesc comision la ITM pentru carti de ... (vezi toată discuția)
Aprobare pastrare carnete la unitate crisadi crisadi buna ziua Apelez din nou la sfaturile dvs care mi-au fost de mare folos pana acum... am dat exam pentru obtinerea aprobarii de la ITM pe data de ... (vezi toată discuția)
Comision itm loredanaelena loredanaelena va rog sa-mi spuneti care e baza legala prin care itm impune firmelor sa plateasca comisionu de 0.75% ptr luna ian, din moment ce cartile de munca au fost la ... (vezi toată discuția)