avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 146 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Profesia de CONSILIER JURIDIC
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Profesia de CONSILIER JURIDIC

Buna seara.
Stiu ca s-a mai discutat pe aceasta tema si am vazut ca sunt persoane care sustin ca nu este obligatorie inscrierea consilierilor juridici in Colegiul aferent.As dori sa intreb care este temeiul acestor sustineri.
Din Legea nr. 514/2003 privind organizarea si exercitarea profesiei de consilier juridic, codul deontologic si Statut : " Exercitarea activităţilor specifice profesiei de consilier juridic: consultanţă, asistenţă, reprezentare juridică, avizare pentru legalitate şi contrasemnare de acte juridice de către persoane neautorizate prin nerespectarea condiţiilor prevăzute de lege şi de prezentul statut reprezintă exercitare fără drept a profesiei de consilier juridic şi se sancţionează conform legii penale, " reiese ca nerespectarea conditiilor prevazute de lege si de statut-printre care e prevazuta si inscrierea in Colegii-atrage dupa sine savarsirea exercitarii fara drept a profesiei de consilier juridic?!

De altfel, cum se poate dobandi statutul de consilier juridic definitiv daca nu initial, prin inscrierea in Colegiul Consilierilor Juridic si ulterior examinarea in acest sens ? Or, se dobandeste automat prin trecerea termenului de 2 ani de stagiu/vechime ? De asemenea, este obligatorie desfasurarea activitatii in cei 2 ani, sub indrumarea unui consilier juridic indrumator ?
In concret, sunt angajat in cadrul unui srl ca si consilier juridic de mai mult de 2 ani si as dori sa stiu daca:in situatia in care m-as hotara sa ma inscriu in cadrul Colegiului(in conditiile in care este necesar) daca se recunosc cei 2 ani de vechime sau termenul de 2 ani de stagiu, presupune obligatoriu desfasurarea activitatii sub indrumarea unui consilier juridic indrumator si curge de la inscrierea in Colegiu si respectiv, gasirea unui consilier juridic indrumator ?
Va multumesc anticipat pentru timpul acordat si raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:37, 6 Ianuarie 2022
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
După efectuarea stagiului se va susține examenul de definitivare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscrierea in tabloul consilierilor juridici Gabi48 Gabi48 Am terminat facultatea de drept si am luat licenta. Mi-am gasit un loc de munca ca jurist. Trebuie sa ma inscriu in tabloul consilierilor juridici? (vezi toată discuția)
Despre consilieri juridici MirceaWlf MirceaWlf Bună ziua, am o nelămurire despre cum se obține titlul de “consilier juridic stagiar”. Acesta se obține odată cu înscrierea într-un Colegiu al ... (vezi toată discuția)
Legi aplicabile consilierilor juridici angajati cu contract de munca Iulian81 Iulian81 Buna ziua! Imi poate explica si mie cineva in sfarsit mai clar ce legi, ce drepturi si obligatii si ce statut se aplica consilierilor juridici care sunt ... (vezi toată discuția)