avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Dacă am 17 ani și nasc, voi putea sa ma externez din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Dacă am 17 ani și nasc, voi putea sa ma externez din maternitate ...

Dacă am 17 ani și nasc, voi putea sa ma externez din maternitate fara semnatura părinților mei? Dacă nu, cum se poate proceda având în vedere ca părinții mei nu sunt în tara? Copilul poate fi recunoscut doar de tatăl lui urmând ca acesta sa îl externeze ?
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 15:28, 3 Februarie 2022
Puteți să vă recunoașteți copilul, chiar dacă sunteți minoră.

Art. 417. - Cod civil.
Minorul necăsătorit îl poate recunoaşte singur pe copilul său, dacă are discernământ la momentul recunoaşterii.

Textul referă la minorul „necăsătorit” pentru că minorul căsătorit are capacitate de exercițiu deplină (mai exact, dobândește, prin căsătorie, capacitate deplină de exercițiu).

Despre externare nu ar trebui să vă faceți griji

Art. 661. - Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii

Vârsta legală pentru exprimarea consimţământului informat este de 18 ani. Minorii îşi pot exprima consimţământul în absenţa părinţilor sau reprezentantului legal, în următoarele cazuri:

a) situaţii de urgenţă, când părinţii sau reprezentantul legal nu pot fi contactaţi, iar minorul are discernământul necesar pentru a înţelege situaţia medicală în care se află;

b) situaţii medicale legate de diagnosticul şi/sau tratamentul problemelor sexuale şi reproductive, la solicitarea expresă a minorului în vârstă de peste 16 ani.
Ultima modificare: Joi, 3 Februarie 2022
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am 16 ani. am avut primul contact sexual cu iubitul meu,și am ... mt777 mt777 Am 16 ani. Am avut primul contact sexual cu iubitul meu,și am rămas însărcinată. Și aș dori să fac avort. E nevoi de consimțământul părinților,sau ... (vezi toată discuția)
Intrerupere sarcina Alucard Alucard Este necesar acordul parintilor pentru intreruperea de sarcina la 17 ani? (vezi toată discuția)
Avort la 16 ani mariananghelescu2001 mariananghelescu2001 buna ziua, am o intrebare urgenta: se poate face o intrerupere de sarcina la 16 ani fara consimțământul parintilor?situatia e dura cu parintii si suntem pe ... (vezi toată discuția)