avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 435 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Locuiesc intr-un condominiu care este dotat cu camere ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Locuiesc intr-un condominiu care este dotat cu camere de supraveghere ...

Locuiesc intr-un condominiu care este dotat cu camere de supraveghere si inregistrare, interioare si exterioare. Un colocatar (coproprietar) solicita inregistrarile de pe camere, pentru un interval de mai multe ore, motivand ca incearca sa depisteze persoana care i-ar fi furat bunuri din spatiile comune. Avand in vedere dreptul la intimitate, are dreptul juridic sa o faca ca persoana privata sau doar politia poate cere acest lucru (in urma unei sesizari a pagubitului)? Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 17:22, 10 Februarie 2022
daca i s-au furat lucruri, sa faca plangere la politie si sa precizeze prezenta camerelor
ulterior organele de politie vor cere aceste inregistrari

daca furnizati inregistrarile direct proprietarului, cei filmati va pot reclama pentru prelucrare neautorizata de date
Multumesc pentru raspuns.
CJUE a raspuns si a aratat ca: "Articolul 6 alineatul (1) litera (e) si articolul 7 litera (f) din Directiva 95/46/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 24 octombrie 1995 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si libera circulatie a acestor date, citite in lumina articolelor 7 si 8 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, trebuie interpretate in sensul ca nu se opun unor dispozitii nationale care autorizeaza instituirea unui sistem de supraveghere video precum sistemul in discutie in litigiul principal instalat in partile comune ale unui imobil cu destinatie de locuinta, in scopul de a urmari interese legitime care constau in asigurarea pazei si a protectiei persoanelor si a bunurilor, fara consimtamantul persoanelor vizate, daca prelucrarea datelor cu caracter personal efectuata prin intermediul sistemului de supraveghere video in cauza indeplineste conditiile prevazute la articolul 7 litera (f) mentionat, aspect a carui verificare revine instantei de trimitere".


Conform CJUE, montarea unui astfel de sistem de supraveghere este legal doar atunci cand "in cauza sunt indeplinite conditiile prevazute la articolul 7, litera (f)", conditii ce tin de prelucrarea datelor fara acordul persoanei.

Asadar, camerele video nu pot fi instalate in bloc atunci cand:

monitorizarea se face excesiv, cu scopul de a avea imagini stocate doar cu anumiti locatari din condominiu;
se urmareste intimidarea sau santajarea unui proprietar sau chirias;
sunt operate de persoane neautorizate;
se urmareste spionarea unor anumite persoane.


Deci montarea camerelor CCTV este legala, cata vreme are la baza interesul legitim, anume depistarea unor persoana care sunt banuite ca au savarsit anumite infractiuni.

Filmarile sunt stocate pentru o perioada maximala de 30 de zile.

Locatarii isi pot exercita dreptul de a accesa respectivele filmari.



Ultima modificare: Joi, 10 Februarie 2022
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Conform disp L nr 196/2018 proprietarii nu au drept legal sa depoziteze bunuri personale in partea comuna d econdominiu
Daca cetateanul si-a asumat responsabilitatea sa nu respecte dispozitiile in vigoare,automat suporta si consecintele aferente
Conform disp GDPR datele stocate de sistemele de supraveghere au caracter special si pot fi analizate numai de catre administratorii sistemelor si autoritatile in domeniu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii pentru instalare camera video scara blocului cospreda cospreda Buna ziua, Va rog frumos sa imi spuneti in ce conditii se poate monta o camera video de supraveghere in scara blocului? La o asociatie de prorpietari e ... (vezi toată discuția)
Camere de supraveghere video rada_gaby rada_gaby E legal sa imi pun o camera la curtea mea, sa imi filmeze spatele casei, doar proprietatea mea, nu spre vecini sau spre drumul public, pot sa chem o persoana ... (vezi toată discuția)
Hotarare asociatie proprietari versus lege Neiyre Neiyre Adunarea generala a decis cu majoritate de voturi montarea unor camere de supraveghere la intrare si la la et 10. Exista insa 2 proprietari care nu sunt de ... (vezi toată discuția)