avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Răspunsuri în comunitate Deposedare de telefon mobil in scoala
Discuție deschisă în Răspunsuri în comunitate

Deposedare de telefon mobil in scoala

Buna ziua,
Exista vreo lege in vigoare care sa permita unui diriginte de clasa gimnaziala de a retine,telefonul mobil al copiilor din clasa pe toata durata programului scolar,, din momentul inceperii orelor pana la finalul zilei? S-a decis in scoala copilului meu, desi nu mi-a fost furnizat niciun document oficial in acest sens, ca toate telefoanele mobile din clasa sa stea incuiate pana la finalul zilei, zilnic, iar cheia sa fie in posesia unui copil din clasa, agreat de diriginte. Ni s-a sugerat aceasta idee anterior deciziei deja luate, precum si ca parintii sa isi ia angajamentul in scris ca telefoanele mobile ale copiilor sa stea incuiate in timpul orelor si a pauzelor. Aceasta masura este dorita ca o masura disciplinara pentru cateva cazuri izolate de copii care deranjeaza orele cu telefonul. Intrebarea mea este daca este legala deposedarea copilului de un bun propriu (care de fapt apartine parintelui, nu copilului minor), fara acordul parintelui, in felul acesta interzicandu-ne comunicarea cu copilul (nu vreau sa ma gandesc ce s-ar intampla intr-o situatie de urgenta).
Multumesc mult pentru raspuns!
Cel mai recent răspuns: Cik22 , utilizator 22:51, 1 Martie 2022
9 din 9 utilizatori consideră
acest răspuns util
Bună ziua,

Exista vreo lege in vigoare care sa permita unui diriginte de clasa gimnaziala de a retine,telefonul mobil al copiilor din clasa pe toata durata programului scolar,, din momentul inceperii orelor pana la finalul zilei?

Există, și în toate școlile ar trebui să se procedeze la fel.

ORDIN nr. 3.027 din 8 ianuarie 2018 pentru modificarea și completarea Regulamentului-cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar

Articolul 197

(2) În timpul orelor de curs, al examenelor și al concursurilor este interzisă utilizarea telefoanelor mobile; prin excepție de la această prevedere, este permisă utilizarea acestora în timpul orelor de curs, numai cu acordul cadrului didactic, în situația folosirii lor în procesul educativ sau în situații de urgență. Pe durata orelor de curs telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ.
[ link extern ]
Multumesc pentru raspuns!
Din ceea ce am citit in ORDIN nr. 3.027 din 8 ianuarie 2018, este interzisa folosirea telefoanelor mobile in timpul orelor de curs, dar nu si in pauze.
Articolul la care faceti referire spune foarte clar ca este interzisa folosirea telefoanelor mobile in ore, nu ca este permisa deposedarea copiilor de acestea, sau ca este permisa confiscarea acestora. Sunt doua lucruri diferite.
10 din 10 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prin regulamentul intern se poate clarifica interdicția asta. Vă închipuiți cum ar fi să aduni 25 de telefoane la începutul orei și la final să le împarți din nou copiilor? Câtă pauză ar mai avea?

Sunt doua lucruri diferite.

Două lucruri diferite sunt și deposedarea și confiscarea. Nu li se confiscă, li se rețin, și în opinia mea e foarte bine că se face așa. Comunicarea cu părinții nu e întreruptă, nu e ca și cum i-ar băga poliția într-un buncăr și nu mai poți afla nimic despre ei. Dacă se întâmplă ceva anunță cadrele didactice sau li se dă telefonul și sună.

Totuși,, pentru ce ar fi vital să aibă acces la el în cele câteva ore în care-s la școală? Nu din punctul lor de vedere, bineînțeles, ci realist vorbind. Doar le distrage atenția, și-așa greu de adunat, de la cursuri.
Realistic vorbind, in statul elevului din 10 August 2016, capitolul IV, articolul 15, lit. e) se precizeaza foarte clar: ''Elevii nu pot fi deposedaţi de bunurile personale care nu atentează la siguranţa personală sau a celorlalte persoane din unitatea de învăţământ, în conformitate cu prevederile legale''. Cat despre a retine un bun al altcuiva cat si a deposeda pe cineva de bunul propriu, au exact acelasi sens.

Alte discuții în legătură

Ilegalitati in liceu Ionut_2005 Ionut_2005 Buna, am o intrebare! Azi, era pauza iar un profesor mi a confiscat telefonul, de precizat este faptul ca el a vrut sa vina pe furis sa mi l ia daca nu l ... (vezi toată discuția)
Codul penal,art 226 Radamante Radamante Codul penalArt 226 (4) Nu constituie infracţiune fapta săvârşită: d) dacă surprinde fapte de interes public, care au semnificaţie pentru viaţa ... (vezi toată discuția)
Confiscare telefon la scoala . Ucozer Ucozer Buna ziua , ieri am aflat de la copilul meu ca i sa confiscat telefonu-l pe motiv ca a ascultat muzica la casti in timpul orei . Este legal acest lucru , sa ii ... (vezi toată discuția)