avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Facturare servicii
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Facturare servicii

Buna seara.
1.Va rog sa imi explicati : factura pentru prestari servicii de proiectare, trebuie sa o emit cu TVA sau nu ? Sunt PFA neplatitoare de TVA.
Ce diferenta este daca o emit pentru o persoana juridica platitoare de Tva sau pentru o persoana fizica ?
2.Este necesar sa achizitionez casa de marcat ?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ioan Petru Butariu , Contabil 12:06, 16 Martie 2022
1. Daca nu sunteti inregistrata in scopuri de TVA, o emiteti fara TVA. Doar la depasirea plafonului anual de 300.000 lei aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA cf. art. 316 Cod fiscal.

Cod fiscal art. 310:
(1) Persoana impozabilă stabilită în România conform art. 266 alin. (2) lit. a), a cărei cifră de afaceri anuală, declarată sau realizată, este inferioară plafonului de 88.500 euro, al cărui echivalent în lei se stabileşte la cursul de schimb comunicat de Banca Naţională a României la data aderării şi se rotunjeşte la următoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxă, denumită în continuare regim special de scutire, pentru operaţiunile prevăzute la art. 268 alin. (1), cu excepţia livrărilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).

Nu este nicio diferenta.

2. Daca sunteti organizata ca o profesie libera atunci nu aveti obligatia utilizarii casei de marcat:

Ordonanţa de urgenţă nr. 28/1999 privind obligaţia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale
Art. 2. -
Se exceptează de la prevederile art. 1 alin. (1) încasările efectuate din următoarele activităţi:
f) activităţile desfăşurate ca profesii libere sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi comerciale;

Intră sub incidenţa prevederilor art. 2 lit. f) din ordonanţa de urgenţă profesiile liberale, sub toate formele de organizare care nu implică crearea unei societăţi potrivit Legii nr. 31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, cum ar fi, fără însă a ne limita la acestea, cele desfăşurate de către medici, avocaţi, notari publici, executori judecătoreşti, experţi tehnici şi contabili, contabili autorizaţi, auditori financiari, consultanţi fiscali, arhitecţi, traducători, sportivi, precum şi de alte persoane fizice care prestează servicii cu caracter profesional în domeniul ştiinţific, literar, artistic şi educativ.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Martie 2022
Ioan Petru Butariu, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Urmare a depasirii plafonului de tva intra la platitor de tva sau intra in sfera de scutiri pe tva? dialorega dialorega Buna seara, Un PFA al carui titular persoana fizica de profesie medic anestezist cu contract de prestari servicii incheiat cu spital si clinica privata ... (vezi toată discuția)
Atingere plafon de tva hmarce hmarce Buna ziua ! O societate infiintata in mai 2018, atinge la 31.10.2018 i cifra de afaceri de 150 000 lei; Tinand cont de plafonul de 300 000 lei pentru 12 luni ... (vezi toată discuția)
Plafon tva pentru pfa 2018 ionela11 ionela11 Buna ziua, Care este plafonul ca un pfa sa devina platitor de tva in 2018? Multumescc (vezi toată discuția)