avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 508 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Raspuns negativ reclamatie, ma pot adresa ANPC?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Raspuns negativ reclamatie, ma pot adresa ANPC?

In urma unei probabile supratensiuni, s-a ars placa electronica a centralei termice, lucru mentionat in PV de inlocuire a acesteia.
Am facut o sesizare la distribuitorul de energie electrica, care a trimis reprezentant pentru “constatari”. Bineinteles ca raspunsul final primit pe email a fost unul negativ.
Problema este ca reprezentantii veniti al fata locului, nu au facut decat sa constate ca detin fizic acea centrala de care vorbeam in sesizare si nimic mai mult. Nu au vrut sa vada placa arsa, nu au vrut sa vada documentul eliberat de firma autorizata care mi-a schimbat placa, etc., mentionand ca toate acestea imi vor fi solicitate dupa ce trimit dansii PV de constatare la departamentul respectiv.
Surprinzator totusi, raspunsul continea si PV de constatare, pe care, scris de mana, se concluziona cum ca”..nu s-au constatat neconformitati care ar fi putut duce la deteriorarea aparaturii…” text care nu a existat in momentul in care mi s-a prezentat acel PV si l-am semnat.
Ma pot adresa ANPC cu aceasta situatie?
Ei in raspuns mentioneaza ca daca exista nemultumiri sa ne adresam instantei…, dar cred ca este costisitor si pentru a recupera 1350 lei nu se merita, probabil pe asta mizeaza si ei.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2022
Pitesti, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 16:34, 3 Aprilie 2022
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Trebuie sa dovediti existenta acelei supratensiuni. In mod normal in cazul unei supratensiuni ar fi fost afectate mai multe aparate. Sau si vecinii. Distribuitorul o sa zica ca este defectul aparatului si este aproape imposibil sa dovediti contrariul.
2. Trebuie sa cititi cu atentie Avizul Tehnic de Racordare si contractul de distributie, cred ca sunt acoperiti. (sa fie prevazuta posibilitatea aparitiei fluctuatiilor de tensiune - un numar de incidente pe an cu o durata medie).
3. Distribuitorii sunt obligati sa aiba o procedura de tratare a reclamatiilor, de verificat daca au respectat-o. Cred ca puteti reclama la ANRE.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2022
DinuX, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns. Locuiesc la bloc si am intrebat cativa vecini, bineinteles ca nu am cunostinta ce s-a intamplat in tot blocul - au fost cateva persoane care au avut probleme dar minore, gen sigurante arse din ce au spus, dar nu au reclamat incidentul. Normal, acum am si stabilizator de tensiune...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Un "puseu" de tensiune in retea este receptionat de toate electrocasnicele (conectate binenteles), care, in functie de marimea si durata acestui shoc, de constructia si tipul de ectrocasnice, stare in momentul cand se intampla acest shoc (daca e pornit sau oprit). pot suferi defectiuni sau pot scapa. Sunt mai multi factori ce pot duce la acelasi deznodamant dar acestia sunt printre cei mai importanti. Daca in cazul dvs. a fost afectata doar centrala, respectiv placa de baza electronica iar restul aparaturii din casa n-a suferit nimic, la fel si la vecini, adica nimic prajit, este aproape imposibil de demonstrat ca acel val de supratensiune a provocat asta si nu a cedat pur si simplu sursa de alimentare a centralei dvs., de regula un transformator si o unitate redresoare stabilizatoare. Insasi existenta acestui shoc de tensiune nu este inregistrat undeva de unde l-ati putea lua ca proba. O sa fie greu sa-i castigati. Stiu ca in urma cu ceva ani buni intr-un cartier din Baia-Mare daca nu ma insel, o supratensiune de asta a dus la arderea a o gramada de electrocasnice in mai multe blocuri pe o strada. Distribuitorul a recunoscut vina si a aceptat despagubiri pentru electrocasnicele distruse doar daca pagubitul putea prezenta o factura de achizitie a acelui obiect electrocasnic. Unii le-au mai avut prin "arhiva" personala si au primit ceva despagubiri, altii s-au ales cu praful de pe toba. De ex. un obiect cumparat second-hand, o masina de spalat, un tv, etc nu o sa-l iei cu factura. Ca sfat, daca intamplator sunteti pe faza, in momentul in care se ia curentul, deconectati de la priza electrocasnicele "valoroase" sau chiar pe toate si lasati un bec doar aprins ca sa vedeti cand revine curentul. Chiar si dupa ce revine mai asteptati un minut doua. Uneori sunt doar "probe" de realimentare si vine curentul dupa care la cateva zeci de secunde cade iar, si asta nu e sanatos pentru ele. La fel, si repornirea curentului genereaza uneori socuri pe care le absorb mai bine sau mai rau electrocasnicele, iar unele cedeaza, poate nu atunci imediat dar le scurteaza viata.
Ultima modificare: Vineri, 1 Aprilie 2022
Cik22, utilizator
@gi-jane Este varianta cu servomotor, cei care se pricep stiu ce inseamna. Pt. 1400 de lei va ofera 8kw si va protejeaza toti consumatorii Pe pagina baietilor gasiti produse/detalii. [ link extern ] /
problema e ca am nevoie de un stabilizator mai mare de 12- 15 kw, sa il folosesc fie si numai pt centrala, pt ca da, am centrala electrica. Cel mai ieftin e de 3800, 4000 de lei, dar as vrea sa aflu de la un specialist ca ma ajuta, nu as vrea sa arunc banii. Am un exemplu, e pe olx un nene care vinde unul ca nu l-a putut folosi, tensiunea fiind la el prea mica.
Oricum, se pare ca alta sansa nu am pt ca nu or sa modernizeze astia reteaua.
Multumesc!

Alte discuții în legătură

Masurare priza de pamant popanaid popanaid Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca o societate comerciala care are atestat ANRE tip B si C2A, poate sa faca masuratori pentru prizele de pamant sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Daune enel - supratensiune madalin90 madalin90 Buna ziua, Am urmatoarea problema .... in data de 30/11/2016 datorita unor variatii de tensiune mi-au fost arse mai multe bunuri printre care si centrala ... (vezi toată discuția)
Am cumparat mai multe aparate electrice care au marcat in manualul ... marlum marlum Am cumparat mai multe aparate electrice care au marcat in manualul de utilizare tensiunea de alimentare maxima 250V,, unele chiar 240V. Tensiunea legala ... (vezi toată discuția)