avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1075 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Raspuns negativ reclamatie, ma pot adresa ANPC?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Raspuns negativ reclamatie, ma pot adresa ANPC?

In urma unei probabile supratensiuni, s-a ars placa electronica a centralei termice, lucru mentionat in PV de inlocuire a acesteia.
Am facut o sesizare la distribuitorul de energie electrica, care a trimis reprezentant pentru “constatari”. Bineinteles ca raspunsul final primit pe email a fost unul negativ.
Problema este ca reprezentantii veniti al fata locului, nu au facut decat sa constate ca detin fizic acea centrala de care vorbeam in sesizare si nimic mai mult. Nu au vrut sa vada placa arsa, nu au vrut sa vada documentul eliberat de firma autorizata care mi-a schimbat placa, etc., mentionand ca toate acestea imi vor fi solicitate dupa ce trimit dansii PV de constatare la departamentul respectiv.
Surprinzator totusi, raspunsul continea si PV de constatare, pe care, scris de mana, se concluziona cum ca”..nu s-au constatat neconformitati care ar fi putut duce la deteriorarea aparaturii…” text care nu a existat in momentul in care mi s-a prezentat acel PV si l-am semnat.
Ma pot adresa ANPC cu aceasta situatie?
Ei in raspuns mentioneaza ca daca exista nemultumiri sa ne adresam instantei…, dar cred ca este costisitor si pentru a recupera 1350 lei nu se merita, probabil pe asta mizeaza si ei.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2022
Pitesti, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 16:34, 3 Aprilie 2022
@gi-jane2
Stabilizatoarele isi au utilitatea pentru consumatorii care functioneaza la tensiuni mult mai mici, 12, 24v, 48v pana in 110v fiind alimentati printr-un alimentator/stabilizator ce converteste tensiunea de retea de la 220V la valoarea mai mica la care functioneaza efectiv consumatorul din casa Stabilizatorul are grija ca daca tensiunea scade la sa zicem 170v (din 220V) el sa permita ca la iesirea lui sa ramana constant aceasi tensiune de 12v, 24v etc. sa nu coboare si ea proportional cu caderea de tensiune din retea. Si poate asta pentru ca are diferenta aia dintre 220 si 12...,14v etc., din care poate jongla.. In cazul consumatorilor rezistivi, cum e centrala ta, rezistentele care incalzesc agentul termic sunt direct la 220v. (sunt 3 rezistente la 220v chiar daca centrala e alimentata la 380V) In momentul in care scade tensiunea la valoare mai mica de 220v nici un redresor/stabilizator nu are functia de a suplimenta acea diferenta, acea cadere de tensiune (ma refer la diferente mari si care dureaza) adica daca de la 220v scade la 170 el nu poate sa suplimenteze acea cadere, ca nu are de unde, rolul lor fiind doar ca dintr-o valoare mare (220) sa asigure pe iesire o valoare constanta in anumite limite ale acelei caderi de tensiune. Cele care totusi "taie" acele varfuri de tensiune aparute accidental in retea sunt construite in practica pentru puteri relativ mici.

Ce se poate face in cazul tau cu succes este sa apelezi la un electrician/electronist sa monteze, un stabilizator doar pe partea de comanda a centralei, adica sa protejeze placa de baza si comanda a centralei nu intreaga centrala, Este o operatie destul de simpla si deloc costisitoare. Nu este necesar in acest caz protejarea intregii centrale. De altfel rezistentele de incalzire din centrala nici nu au nevoie de stabilizare chiar daca creste accidental valoarea retelei. In cel mai rau caz se poate arde o rezistenta care nu e nici pe departe o avere, undeva pana in 250-300 lei, dar repet este destul de improbabil sa se arda, (sunt de puteri mari si au "elasticitate" foarte buna la variatii de tensiune) doar daca depasirea e mare de tot si se mentine cateva zeci de secunde, minute, iarasi slabe sanse sa se intample... Pentru aceasta operatie se desface capacul centralei si se intercaleaza un stabilizator de putere mica, compact (cat un pachet de tigari) pe firele care duc la placa de comanda, pe circuitul de alimentare al placii, restul, circuitul de fortza ramanand neschimbat. Simplu. si fara cunostinte avansate de electronica se poate face, totusi nu chiar de catre orcine.
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2022
Cik22, utilizator
Buna ziua,
Am si eu aceiasi problema cu @gi-jane2, tensiune mica in instalatia casei, masurata in prize; asta imi afecteaza aparatele casnice, masina de spalat Miele nu a mai vrut sa functioneze la un moment dat, cei de la service m-au atentionat ca defectul apare din cauza tensiunii scazute si asa am ajuns sa masuram tensiunea (era in jur de 170V), s-a stricat aparatul cu microunde; in orice caz este tare neplacut, scade intensitatea iluminatului in casa, nu putem folosi microundele in acelasi timp cu prajitorul de paine, ...
Noi avem alimentare trifazica a casei. Are cineva un sfat? Multumesc.
Reclamație la ANRE.

victoria teo a scris:

Buna ziua,
Am si eu aceiasi problema cu @gi-jane2, tensiune mica in instalatia casei, masurata in prize; asta imi afecteaza aparatele casnice, masina de spalat Miele nu a mai vrut sa functioneze la un moment dat, cei de la service m-au atentionat ca defectul apare din cauza tensiunii scazute si asa am ajuns sa masuram tensiunea (era in jur de 170V), s-a stricat aparatul cu microunde; in orice caz este tare neplacut, scade intensitatea iluminatului in casa, nu putem folosi microundele in acelasi timp cu prajitorul de paine, ...

Suntem oarecum off-topic, dar nu m-am putut abține să nu scriu faptul că sunteți într-o eroare uriașă! Scopul stabilizatorului este tocmai acela de a păstra o valoare a tensiuni la ieșire cât mai constantă și cât mai apropiată de valoarea standardizată (230V în monofazat, respectiv 400V în trifazat). Mai documentați-vă, vă rog.

Cik22 a scris:

@gi-jane2
Stabilizatoarele isi au utilitatea pentru consumatorii care functioneaza la tensiuni mult mai mici, 12, 24v, 48v pana in 110v fiind alimentati printr-un alimentator/stabilizator ce converteste tensiunea de retea de la 220V la valoarea mai mica la care functioneaza efectiv consumatorul din casa Stabilizatorul are grija ca daca tensiunea scade la sa zicem 170v (din 220V) el sa permita ca la iesirea lui sa ramana constant aceasi tensiune de 12v, 24v etc. sa nu coboare si ea proportional cu caderea de tensiune din retea. Si poate asta pentru ca are diferenta aia dintre 220 si 12...,14v etc., din care poate jongla.. In cazul consumatorilor rezistivi, cum e centrala ta, rezistentele care incalzesc agentul termic sunt direct la 220v. (sunt 3 rezistente la 220v chiar daca centrala e alimentata la 380V) In momentul in care scade tensiunea la valoare mai mica de 220v nici un redresor/stabilizator nu are functia de a suplimenta acea diferenta, acea cadere de tensiune (ma refer la diferente mari si care dureaza) adica daca de la 220v scade la 170 el nu poate sa suplimenteze acea cadere, ca nu are de unde, rolul lor fiind doar ca dintr-o valoare mare (220) sa asigure pe iesire o valoare constanta in anumite limite ale acelei caderi de tensiune. Cele care totusi "taie" acele varfuri de tensiune aparute accidental in retea sunt construite in practica pentru puteri relativ mici.

Ce se poate face in cazul tau cu succes este sa apelezi la un electrician/electronist sa monteze, un stabilizator doar pe partea de comanda a centralei, adica sa protejeze placa de baza si comanda a centralei nu intreaga centrala, Este o operatie destul de simpla si deloc costisitoare. Nu este necesar in acest caz protejarea intregii centrale. De altfel rezistentele de incalzire din centrala nici nu au nevoie de stabilizare chiar daca creste accidental valoarea retelei. In cel mai rau caz se poate arde o rezistenta care nu e nici pe departe o avere, undeva pana in 250-300 lei, dar repet este destul de improbabil sa se arda, (sunt de puteri mari si au "elasticitate" foarte buna la variatii de tensiune) doar daca depasirea e mare de tot si se mentine cateva zeci de secunde, minute, iarasi slabe sanse sa se intample... Pentru aceasta operatie se desface capacul centralei si se intercaleaza un stabilizator de putere mica, compact (cat un pachet de tigari) pe firele care duc la placa de comanda, pe circuitul de alimentare al placii, restul, circuitul de fortza ramanand neschimbat. Simplu. si fara cunostinte avansate de electronica se poate face, totusi nu chiar de catre orcine.

In cazul dvs, va uitati pe factura undeva sus in dreapta, nu stiu pe ce pagina si vedeti ce putere avizata aveti. Se poate ca in cazul dvs sa va rezolvati problema cu o cerere de spor de putere.
Eu am avut putere instalata de 3kw, nu credeam ca exista, dar am întâlnit o persoana care lucra la enel si a venit la mine la reclamatie, care avea putere instalata de 1.,5 kw , astepta de cateva luni bune sa ii mareasca, i-au marit la 6, in final.
Reveniti sa spuneti cat aveti ca sunt curioasa.

Acum am recitit si am vazut ca aveti trifazic.
Sunati la ei la deranjamente si reclamati, ceva nu e un regula. Plus ca nu aveti cine stie ce consumatori.
victoria teo a scris:

Buna ziua,

Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2022
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Masurare priza de pamant popanaid popanaid Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca o societate comerciala care are atestat ANRE tip B si C2A, poate sa faca masuratori pentru prizele de pamant sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Daune enel - supratensiune madalin90 madalin90 Buna ziua, Am urmatoarea problema .... in data de 30/11/2016 datorita unor variatii de tensiune mi-au fost arse mai multe bunuri printre care si centrala ... (vezi toată discuția)
Am cumparat mai multe aparate electrice care au marcat in manualul ... marlum marlum Am cumparat mai multe aparate electrice care au marcat in manualul de utilizare tensiunea de alimentare maxima 250V,, unele chiar 240V. Tensiunea legala ... (vezi toată discuția)