avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1145 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Raspuns negativ reclamatie, ma pot adresa ANPC?
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Raspuns negativ reclamatie, ma pot adresa ANPC?

In urma unei probabile supratensiuni, s-a ars placa electronica a centralei termice, lucru mentionat in PV de inlocuire a acesteia.
Am facut o sesizare la distribuitorul de energie electrica, care a trimis reprezentant pentru “constatari”. Bineinteles ca raspunsul final primit pe email a fost unul negativ.
Problema este ca reprezentantii veniti al fata locului, nu au facut decat sa constate ca detin fizic acea centrala de care vorbeam in sesizare si nimic mai mult. Nu au vrut sa vada placa arsa, nu au vrut sa vada documentul eliberat de firma autorizata care mi-a schimbat placa, etc., mentionand ca toate acestea imi vor fi solicitate dupa ce trimit dansii PV de constatare la departamentul respectiv.
Surprinzator totusi, raspunsul continea si PV de constatare, pe care, scris de mana, se concluziona cum ca”..nu s-au constatat neconformitati care ar fi putut duce la deteriorarea aparaturii…” text care nu a existat in momentul in care mi s-a prezentat acel PV si l-am semnat.
Ma pot adresa ANPC cu aceasta situatie?
Ei in raspuns mentioneaza ca daca exista nemultumiri sa ne adresam instantei…, dar cred ca este costisitor si pentru a recupera 1350 lei nu se merita, probabil pe asta mizeaza si ei.

Ultima modificare: Miercuri, 30 Martie 2022
Pitesti, utilizator
Cel mai recent răspuns: w_v_w_v , utilizator 16:34, 3 Aprilie 2022
@Cik22, multumesc, eu nu de protectie pun ca de depasit, nici vorba ca nu e de unde, iar rezistentele incalzesc, numai ca pompa nu poate impinge aia 15 l pe minut necesari in instalatie, intra in avarie dupa un timp.
reteaua e monofazata, trebuie sa ii conving ca suntem multi pe aceeasi faza, sa trifazeze reteaua si sa ma mute pe mine pe alta faza.
acuma ca s-a incalzit afara, am avut ieri 233 si azi 225, altceva.
Nu este necesar in acest caz protejarea intregii centrale. De altfel rezistentele de incalzire din centrala nici nu au nevoie de stabilizare chiar daca creste accidental valoarea retelei. In cel mai rau caz se poate arde o rezistenta care nu e nici pe departe o avere, undeva pana in 250-300 lei, dar repet este destul de improbabil sa se arda, (sunt de puteri mari si au "elasticitate" foarte buna la variatii de tensiune) doar daca depasirea e mare de tot si se mentine cateva zeci de secunde, minute, iarasi slabe sanse sa se intample
Ultima modificare: Duminică, 3 Aprilie 2022
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@gi-jane2
Se pare ca reteaua "nu duce" cat ar fi necesar, e subdimensionata si probabil ramasa la stadiul cand a fost construita. de catre distribuitor. Intre timp consumatorii casnici s-au inmultit si au crescut ca puteri.

Un stabilizator care sa alimenteze separat (facuta modificarea necesara) partea de comanda si pompa, ar fi solutia optima.

Cik22, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Referitor la problema initiala nu puteti decat sa reclamati la ANRE sau ANPC care va redirectiona catre ANRE dar la cate sesizari sunt acum legate de costurile facturilor si compensarile la electric si gaz....dureaza prea mult si o sa primiti acelasi raspuns.
Daca si ceilati vecini ar fi reclamat sau macar dumneavoastra pentru dansii daca va deadeau acordul ar fi fost ceva .
V-au explicat perfect mai sus si ce s-ar fi intampla daca chiar era vina lor si nu aveati facturile.
Ca sa eliminati problemele pe viitor puteti instala dispozitive care va protejeaza la sub si supratensiune.
De exemplu cel mai bun Siemens 3UG4632.
[ link extern ]

Nu ar strica nici sa instalati pe langa releu de proctie la sub si supratensiune si descarcatorul de supratensiune pentru tensiuni generate de fulgere recomandat mai sus .(Siemens, Dehn, Obo,)

Referitor la probleme celorlalti legate de valoarea tensiunii care este sub 230 asta trebuie reclamata la ANRE si la distribuitorul dv. Trebuie sa se prezinte angajatii de la distributie apoi fac masuratorile de fata cu dumneavoastra si va dau un proces cu cele constatare apoi lucrari de remediere in timp.
Daca sunteti la bloc puteti reclama colectiv cu vecinii sau cum au procedat altii reclamati distrugeri ale aparatelor dar colectiv si atunci sigur se vor acorda si despagubiri si se va remedia foarte repede (de obicei schimba transformatorul cel mai apropiat) .
Cand locatarii au fost uniti au reclamat colectiv distrugerea unor echipamente (care de fapt se arsesera treptat in timp din cauza subtensiunii) sii-au despagubit dupa facturi si au facut un punct nou(traseu nou) adica transformator alimentat cu traseu separat din reteaua de medie tensiune si abandoneaa veciul traseu alimentat din traseul de joasa tensiune.Dar asta se intampla cand sunt putini in bloc de exemplu 6 in cazul de mai sus.)

La ENEL Distributie de la 1 Decembrie au fost instalate la contoarele SMART limita de bransament in contor si daca este depasita se blocheaza. Daca se blocheaza at trebui resetat prin apasarea pe butonul galben al contorului care este sigilat in cutie. Adica pe scurt anuntati deranjamentul si vin cei de la E Distributie si reseteaza. Apoi va recomanda sa faceri cerere de spor de putere(adica sa cereti mai multi kw la bransament).

La monofazat puteti face spor de putere de maxim 9,9kw adica 11KVa.
Pentru cei care doresc 10kw in sus se face bransament trifazat.
Pana la 31 Dec 2021 era gratuit sporul de putere sau bransamentul (maxim 100kw) intrucat era ordinul 17/2021 .
Acum pe 22 Martie a aparut ordinul 18.2022 dar inca nu se stie cum va fi aplicat adica daca va fi gratuit in limita unei sume pe abonat sau va platit abonatul tot.
w_v_w_v, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Masurare priza de pamant popanaid popanaid Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca o societate comerciala care are atestat ANRE tip B si C2A, poate sa faca masuratori pentru prizele de pamant sau trebuie ... (vezi toată discuția)
Daune enel - supratensiune madalin90 madalin90 Buna ziua, Am urmatoarea problema .... in data de 30/11/2016 datorita unor variatii de tensiune mi-au fost arse mai multe bunuri printre care si centrala ... (vezi toată discuția)
Am cumparat mai multe aparate electrice care au marcat in manualul ... marlum marlum Am cumparat mai multe aparate electrice care au marcat in manualul de utilizare tensiunea de alimentare maxima 250V,, unele chiar 240V. Tensiunea legala ... (vezi toată discuția)