avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 723 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract colectiv de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract colectiv de munca

buna ziua,
lucrez de putin timp in resurse umane. am terminat un curs , dar nu ma ajuta foarte mult in practica. Lucrez la o firma care are peste 21 de angajati, dar careia nu i s-a intocmit contract colectiv de munca. Stiu ca este obligatoriu, dar fata care a fost in locul meu nu l a intocmit.
am 2 inrebari:
1) daca il intocmesc acum este amenda( cu toate ca firma are de 2 ani peste 21 angajati)
2) CUM SE PROCEDEAZA, fara a aplela la un sindicat, stiu ca se poate si daca angajatii voteaza un reprezentant care va conduce negocierile cu conducerea.
Va rog sa ma ajutati cu pasii .
va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:52, 15 Ianuarie 2010
1. Sunteti in culpa, ma rog , societatea, dar ar trebui sa va intereseze mai putin acest aspect. Incheiati CCM si inregistrati-l la fostul DMSSF.
2. Nu este cazul infiintarii unui sindicat, ci de alegerea reprezentatilor salariatilor.
Inspitati-va din CCMUNN pe anii 2007-2010, Codul Muncii, iar procedura este evidentiata in Legea nr.130/1996 privid contractul colectiv de munca.
1. veti convoca salariatii la o sedinta in care sa-si aleaga reprezentantii salariatilor. Parerea mea este ca nu e bine sa fie unul singur!

2. veti intocmi un proiect de CCM pe care il veti da reprezentantilor si veti solicita de la ei propuneri de imbunatatire.
Aceste propuneri se negociaza cu conducerea societatii.

3. Stabiliti un calendar de intalniri ptr a incepe negocierile. Faceti convocarea la prima runda de negociere, urmand ca in cursul fiecarei runde sa stabiliti data urmatoare de negociere. La fiecare runda de negociere intocmiti un proces-verbal al celor discutate si stabilite.

4. cand ati ajuns la o intelegere deplina intre parti si se semneaza CCM, il eti inregistra la Directia de munca.
cCred ca inh primul rand ar trebui sa cititi (macar) Codul Muncii pentru inceput si ar trebui sa aveti Regulament intern.
1. Nu este obligatorie incheierea unui CCM , ci doar negocierea acestuia.

2. Pentru neindeplinirea de catre patron a obligatiei de initiativa a negocierii sau neconvocarea partilor in vederea negocierii contractului colectiv de munca, angajatorul va putea fi sanctionat contraventional.

3. In speta, cred ca este mai buna Legea nr.130/1996 si nu codul Muncii sau R.I. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract colectiv de munca pe unitate? cris2279 cris2279 Buna ziua, Nu de mult timp firma noastra are 23 de angajati.Din cate stiu eu, in momentul in care sunt mai multi de 21 de angajti, angajatorul trebui sa ... (vezi toată discuția)
Ccm / roi bombi bombi Ma intereseaza daca CCM si/sau ROI trebuiesc in mod obligatoriu intocmite si unde trebuiesc depuse? (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca laszloecaterina laszloecaterina am peste 21 de salariati (34 sezon si extrasezon (oct-martie 5) cum se procedeaza pentru initierea contractului colectiv de munca. Multumesc (vezi toată discuția)