avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1699 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna tuturor. Recent am instalat pe balcon o copertina ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna tuturor. Recent am instalat pe balcon o copertina retractabila ...

Buna tuturor. Recent am instalat pe balcon o copertina retractabila ca un rulou din panza, intr-un bloc nou. Inainte sa o comand nu era infiintata asociatia de proprietari, am primit aprobare verbala de la arhitect, cu conditia sa respect culorile blocului, ceea ce am si facut. Intre timp s-a infiintat asociatia de proprietari si presedintele blocului m-a amenintat ca este ilegal ceea ce am facut. Cum pot solutiona aceasta problema? Din ce am citit in lege nu este nevoie de aprobare de la primarie pt o copertina, daca este nevoie doar de aprobare de la asociatia de locatari si nu o obtin ce se intampla? Iar in cazul in care primesc amenda si o platesc trebuie sa dau jos copertina? Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2022
madalinams, utilizator
Cel mai recent răspuns: madalinams , utilizator 16:25, 15 Aprilie 2022
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cine a deschis acest topic a precizat deja ca s-a informat in prealabil despre autorizare si i s-a spus ca nu este nevoie.
Inainte sa o comand nu era infiintata asociatia de proprietari, am primit aprobare verbala de la arhitect, cu conditia sa respect culorile blocului, ceea ce am si facut.

Presupun ca acea copertina retractabila se incadreaza la :
Articolul 11 din legea 50/1991
(1) Se pot executa fără autorizație de construire/desființare următoarele lucrări care nu modifică structura de rezistență și/sau aspectul arhitectural al construcțiilor, cu excepția cazurilor în care acestea se execută la categoriile de construcții prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b):
....................
n) modificări de compartimentare nestructurală, demontabilă, realizată din materiale ușoare;
..........................

Practic a adaugat un acoperis usor, in plus si retractabil, la balcon. Si in culoarea fatadei.
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2022
latka, utilizator
Nu intra la litera n, mai cautati (un exemplu pentru litera n ar fi un perete interior de gips-carton). Mai mult, contravine punctului (1), pentru ca se modifica tocmai aspectul arhitectural. Si mai mult, s-ar putea sa fie nevoie si de expertiza tehnica pentru a vedea daca elementele de fatada rezista la sarcinile suplimentare produse de respectiva marchiza.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu reiese de nicăieri ca litera n se refera doar la pereți de gips carton, copertina retractabila e la culoarea fațadei, deci nu modifica aspectul, nu are sute de kg, nu știți cum e prinsa, arhitectul a fost de acord, ca autoritate tehnica.

~ Conținut șters la cerere ~
De ce dati raspunsuri fara sa va pricepeti?

@latka
Sigur, in afara de pereti de gips-carton litera n se poate referi si la pereti de lemn, din panouri sau din caramida usoara neportanta care realizeaza o compartimentare. Pot fi compartimentari chiar si din material textil. Dar...
COMPARTIMENTÁRE, compartimentări, s. f. Faptul de a compartimenta. – V. compartimenta
COMPARTIMENTÁ, compartimentez, vb. I. Tranz. A împărți un spațiu în compartimente. – Din fr. compartimenter
Ce compartimenteaza copertina? Balconul de cer?
Cum nu modifica aspectul? E invizibila? Atunci cum a vazut-o Asociatia?
Copertina nu are sute de kg dar daca o prinde deschisa o rafala de vant puternica poate echivala cu tone sarcina. Mii de ani omenirea s-a bazat (si inca se mai bazeaza) pe forta vantului. Daca ajunge in capul cuiva, cine raspunde?
Daca arhitectul a fost de acord, sa dea hartie scrisa/desenata vizata de primarie.

@pompillia
Puneti textul de lege care zice ca pentru balcoane nu se cere autorizatie. De ce credeti c-am trimis-o la primarie sa ceara un Certificat de urbanism? Acolo scrie clar daca are sau nu nevoie de ceva.
Sau sa stea asa si cand or veni autoritatile in inspectie o sa afle ce prevederi legale a incalcat...
Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2022
DinuX, utilizator

Alte discuții în legătură

Autorizatie pentru copertina MrV MrV Buna seara, Imi cer scuze daca s-a mai intrebat dar am cautat si nu am gasit. Vrem sa punem o copertina la intrarea in bloc. Copertina este fixa. Avem sau nu ... (vezi toată discuția)
Autorizatie pentru izolare termica apartament ContSters94817 ContSters94817 As dori sa stiu daca trebuie autorizatie de la primarie pt izolarea termica a apartamentului si cum se obtine aceasta ,cat costa? Am gasit pe internet un ... (vezi toată discuția)
L 50/1991 andiha andiha buna ziua, din dorinta mea de a trai intr-un apartament curat, fara mucegai, si neputand sa aflu de la constructori si nici chiar de la primaria din Timisoara ... (vezi toată discuția)