avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1080 soluții astăzi

Creștem împreună! Datorită vouă, comunitatea avocatnet.ro a înregistrat 12,8 milioane de vizite în primele 7 luni din 2025.

Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se încadrează un apartament in regim hotelier la ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se încadrează un apartament in regim hotelier la cheltuielile ...

Cum se încadrează un apartament in regim hotelier la cheltuielile generale ale blocului? Daca intr-o luna apartamentul e ocupat doar 5 zile sau pina in 15 zile , se percep taxe pe lift, gunoi, etc?, Pentru ca, in rest , pe taxa lunara sunt zero oameni declarați. Si oarecum nu pare cinstit sa se consume dar alții sa plătească. Măcar cei ce stau acolo, plătesc cel putin pt ei chiar daca au musafiri , dar asa nu este declarat nici o persoana.
Cel mai recent răspuns: BIANCA MATEESCU , utilizator 20:03, 27 Mai 2024
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspuns.
@M_P
De cele mai multe ori sunt total de acord cu raspunsurile date de catre @latka si le apreciez.
Faza este ca dumnealui, in raspunsul dat mai sus, explica dpdv teoretic chestiunea - ca este bine asa, ca trebuie facut asa... ,insa adevaratele "probleme" nu se regasesc pe acest palier, asa cum v-am explicat. Dvs. dispuneti de niste bani (poate nu chiar suficienti sa va construiti/achizitionati o pensiune) unde nu aveti nevoie de acordul/dezacordul vecinilor ca la bloc, unde chiar intre vecini cu drepturi si obligatii egale, se nasc adevarate dispute, pe chestiuni si mai marunte decat ceea ce discutam aici.
Apoi, daca revedeti raspunsul meu am si specificat ca:
- Sigur, multe aspecte care se "rezolva" in discutii/negocieri cu cei de la asociatia de proprietari.
Adica in treducere libera, este chiar o sinteza a ceea ce zice @latka, cu specificatia ca dumnealui va indica exact si argumentat ce prevede legislatia in vigoare, pe cand eu v-am trimis la asociatie sa discutati, da?
Daca ma provocati, pot sa va spun ca, personal sunt total impotriva acestor practici in blocurile de locuit, dar asta nu inseamna ca ma baga cineva in seama si bine se face... Ca in toate domeniile, fiecare proprietar poate sa faca ce vrea cu proprietatea sa, dar ca peste tot, trebuie sa fie respectata o anumita legislatie in domeniu. La noi, in romanica, prea multa libertate, a stricat multa lume la cap (scuzati expresia)..
Va doresc mult succes!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2022
Adam Grecu, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Adam Grecu, mulțumesc pentru răspunsul detailat. Nu am in intenție sa deschid nimic sau sa îmi trec apartamentul in regim hotelier, întrebarea mea era doar ca sa înțeleg cum vad alții din asociații situația in sine si cum o gestionează dar si cum se interpretează legea. Am citit mult aici si tot confuz este. Nu mă pun împotrivă celor care își dau apartamentul in regim hotelier dar nici nu accept așa cum ați spus sa vina alții sa strice lift , sa facă gălăgie in noapte, etc , E clar proprietarul plătește ce se strica, doar ca îmi pare dubios sa i-a bani, dar la număr de persoane sa fie zero, doar pt ca sunt sub 15 zile in care el are musafiri - care, in fapt nu sunt musafiri ci clienți - si atunci cine este in regim hotelier este constituit legal nu cred ca mai poate considera clienții ca musafiri . Este această diferențiere stipulata sau așa cum am înțeles e nevoie a stipula in "regulament aprobat de comitetul executiv al asociației de proprietari. "
Numai bine!
Bun asa. Cum va spuneam, fiecare poate face ce vrea cu proprietatea sa - cu specificatia ca dretul sau sa nu se interfereze cu drepturile celorlalti.
Una peste alta, la bloc, este mai greu de realizat asa ceva, dar sunt si exceptii vazute de catre mine in statiuni (mare-munte), unde in sezon, fiecare se descurca cum poate, bine si cu acceptul vecinilor.
In fine, ma bucur ca totusi, poate v-am fost de folos, in conditiile in care si legislatia specifica lasa de dorit.
Cu salutari, din Iasi.
Raspunsul este complex, nu va poate raspunde nimeni cu o singura fraza care sa va lamureasca deoarece:
1. Un apartament in regim hotelier care functioneaza legal este o activitate comerciala iar agentii economici au obligatia de a incheia un contract separat de administratia blocului cu regia care se ocupa de ridicarea gunoiului in sectorul/orasul dvs.
2. De obicei, atunci cand administratia isi da acordul pentru o asemenea activitate, se stabilesc de comun acord niste termeni in care se va desfasura activitatea incluzand si numarul de persoane trecute la intretinere.
3. Daca ar fi fost vorba de un apartament cu regim normal, atunci, adminstratia este obligata sa accepte numarul de persoane declarat de proprietar conform legii asociatiilor de proprietari nr. 196/2018 actualizata in 2022. Daca nu se respecta acest lucru, ii puteti reclama la primaria sectorului/orasului de care apartineti. Probleme pot aparea daca proprietatea nu se inchiriaza conform legislatiei in vigoare deoarece lucrurile se pot complica in defavoarea dvs.
Ultima modificare: Joi, 12 Mai 2022
mrg.apartments, utilizator

Alte discuții în legătură

Calcul cota intretinere apartament inchiriat regim hotelier George_pop George_pop Am inchiriat unei firme o garsoniera care are ca obiect de activitate inchirierea in regim hotelier. In garsoniera poate sa locuiasca cel mult 2 persoane ... (vezi toată discuția)
Lift steiner_ahnrcs steiner_ahnrcs Suntem un ONG. Asociatia Handicapatilor Neuromotor Resita(www.ahncs.eu) Sediul nostru este propritatea Asociatiei intrr-un bloc cu 10 nivele. Intrarea in ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli lift tstefana tstefana Buna ziua! Stau intr-un bloc cu lift si exista propunerea ca, pentru apartamentele in care locuieste o persoana, la plata cheltuielilor cu liftul sa fie ... (vezi toată discuția)