avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... consecinte desfiintare impozit venit microintreprinderi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

consecinte desfiintare impozit venit microintreprinderi

Stimati colegi,
va propun sa discutam care credeti ca vor fi consecintele desfiintarii impozitului de 3% pe venit.
Credeti ca se vor inregistra venituri suplimentare la buget ?
Sau, dimpotriva, vom asista iar la un val de suspendari/desfiintari de firme ?

De asemenea , va rog sa discutam cum este posibil ca o lege ( fie ea si a bugetului de stat ) sa modifice codul fiscal , in conditiile in care prevederile codului fiscal sint urmatoarele :

ART. 3
Principiile fiscalităţii
Impozitele şi taxele reglementate de prezentul cod se bazează pe următoarele principii:

d) eficienţa impunerii prin asigurarea stabilităţii pe termen lung a prevederilor Codului fiscal, astfel încât aceste prevederi să nu conducă la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice şi juridice, în raport cu impozitarea în vigoare la data adoptării de către acestea a unor decizii investiţionale majore.

ART. 4
Modificarea şi completarea Codului fiscal

(1) Prezentul cod se modifică şi se completează numai prin lege, promovată, de regulă, cu 6 luni înainte de data intrării în vigoare a acesteia.

(2) Orice modificare sau completare la prezentul cod intră în vigoare cu începere din prima zi a anului următor celui în care a fost adoptată prin lege.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: LEX PROFESIONAL CONSULTING , Consilier juridic 23:57, 31 Ianuarie 2010
@danike : asa e, dar e discutabil faptul ca nu a existat o atitudine transanta , de la inceputul anului, sau de la finele anului trecut , si am citit tot felul de interventii ale unor oficiali, care aratau ca 3% se va mentine ; tocmai atitudinea asta de "a lasa sa se inteleaga" o consider paguboasa , in ciuda declaratiilor ( verbale, adevarat, dar preluate de diverse publicatii ) ca lucrurile vor ramine neschimbate
Codul fiscal - Optiunea de a plati impozit pe veniturile microintreprinderii

"Art. 104. - (1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este optional.

(2) Microintreprinderile platitoare de impozit pe profit pot opta pentru plata impozitului reglementat de prezentul titlu incepand cu anul fiscal urmator, daca indeplinesc conditiile prevazute la art. 103 si daca nu au mai fost platitoare de impozit pe veniturile microintreprinderilor.
(3) O persoana juridica romana care este nou-infiintata poate opta sa plateasca impozit pe venitul microintreprinderilor, incepand cu primul an fiscal, daca cerintele prevazute la art. 103 lit. a) si d) sunt indeplinite la data inregistrarii la registrul comertului si conditia prevazuta la art. 103 lit. b) este indeplinita in termen de 60 de zile inclusiv de la data inregistrarii."

Daca merg la Registru si vreau sa infiintez o firma platitoare de impozit pe venit ei nu ar avea nici un temei legal prin care sa-mi refuze acest lucru...
Daca hotarau scoaterea impozitului pe venit pentru microintreprinderi in mod normal ar fi trebuit sa abroge articolul 104 din Codul fiscal. Ori, daca ar trebui sa tinem cont tot de prevederile codului fiscal ("orice modificare intra in vigoare in anul fiscal urmator"....) chestia asta ar fi trebuit sa fie facuta din 2009 ca sa intre in vigoare in 2010. Dar, dupa cum sunt ei obisnuiti sa modifice legi dupa bunul plac si sa le puna in vigoare cand vor, nu va fi de mirare daca 2 luni platim impozit pe venit si 10 luni impozit pe profit. Numai sa ne ajute Dumnezeu sa avem din ce plati!
Ultima modificare: Luni, 18 Ianuarie 2010
Lulica, utilizator
Daca micro vor dispare, si vor deveni platitoare de impozit pe profit, inseamna ca vor plati si contestata taxa radio
... pai au platit-o si pana acum...
Magda Staicu a scris:

Fac urmatorul rationament , pe care , daca gresesc, va rog sa-l corectati :
-in anul 2009, o micro a platit sa zicem pentru impozit venit minim 2200 lei , conform og 34
- incepind cu 2010 se va aplica sistemul platilor anticipate , actualizate cu indice de inflatie;

In aceste conditii, nu va mai conta daca in cursul anului 2010 va fi pierdere, pentru ca oricum, impozit se va plati , iar regularizarea acestuia se va face undeva in trim I al anului 2011



Din 2010 toti contribuabilii urmeaza sa aplice sistemul platilor anticipate prevazut la art 34, alin 1, lit a. Toate prevederile de la art 34 referitoare la acest sistem trebuie sa li se aplice.
Astfel:
- la alin 7 se spune ca nu trebuie sa plateasca plati anticipate cei care in anul precedent au fost microintreprinderi
- la alin 8 se spune ca cei care la sf unui trimestru inreg pierdere contabila nu mai au obligatia de a efectua plata anticipata pt acel trimestru.

O alta consecinta a desfiintarii impozitului pe venitul micro este ca toate societatile vor plati lunar contributiile sociale si impozitul pe salarii.

Alte discuții în legătură

Impozit micro in 2010 expro expro am urmatorul caz: o micro a platit in 2009 asa: trim I 2009 -imp. micro. 819 ron trim II 2009-imp. micro.- apr. si -277 ... (vezi toată discuția)
Impozitul 3% pt imm in 2010? viopopa1 viopopa1 Doresc sa stiu daca a fost prelungita legea privind plata impozitului pe venit (3%) si in anul 2010? Nu am gasit nicaieri oug prin care ramine in vigoare ... (vezi toată discuția)
Impozit pe profit in 2010 pt.soc.care au fost micro cu impozit cu 3% camicami camicami Avand in vedere ca din 2010 se schimba modul modul de stabilire a impozitului pe profit trimestrial ptr.societatile platitoare de impozit 16% in anul 2009,va ... (vezi toată discuția)