avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 615 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Proprietarul mașinii și polițele RCA
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Proprietarul mașinii și polițele RCA

Buna ziua,

Am și eu o nelămurire cu privire la polițele RCA, proprietarul mașinii și utilizatorii ei.

Anul trecut am achiziționat o mașina, iar pe talon apare soția ca proprietar.
Am făcut RCA-ul pe numele meu, neștiind ca numai proprietarul poate încheia o polița RCA.

Acum câteva săptămâni am primit o oferta de reînnoire a poliței la un preț rezonabil, apropiat de cel de anul trecut.

Vrând sa reînnoiesc polița, agentul firmei de asigurări mi-a spus ca nu se poate reînnoi, pentru ca aceasta polița nu ar fi valida, nefiind eu proprietarul in acte, deci nu ar despăgubi in caz de eveniment.

Am încercat sa facem o cotație pe numele soției și prețul ar fi de 2300 de lei, iar asta doar pentru ca nu exista continuitate in asigurare, are clasa Bonus malus B0 și prețurile au crescut fata de anul trecut.

Știu ca legea spune ca orice bun dobândit după căsătorie, este bun comun, in mintea mea acest lucru este sinonim cu co-proprietate, lucru complet diferit de cazurile in care mulți tineri aveau sau au mașinile pe numele părinților sau bunicilor pentru a avea un cost mai mic la polițele RCA.

Întrebările mele ar fi:

- este valida polița pe numele meu in cazul de fata?
- ce soluție as putea găsi pentru a putea face RCA pe numele meu, in cazul in care asiguratorii refuza sa declare polița valida?

Este acesta un caz tipic in care ar fi nevoie ca soția sa ma treacă in talonul mașinii sau sa facem un contract de vânzare-cumpărare (deși mie mi se pare fără logica o astfel de acțiune)?

Va multumesc pentru răspunsuri cu anticipație.
Ultima modificare: Duminică, 29 Mai 2022
svvs, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihăilă Sebastian , Avocat 16:44, 30 Mai 2022
Depinde de societatea de asigurare. Fiecare are propriile clauze contractuale. Sunt societati de asigurare care permit incheierea politei si de catre utilizator (in baza unui contract de comodat, inchiriere, leasing etc). In aceasta situatie dvs. ati fi utilizatorul autovehiculului, iar polita ar fi valabila.

In cazul in care societatea dvs. nu permite abordarea aceasta, puteti sa incheiati cu sotia un contract de vanzare-cumparare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vrea să fac rca pe numele unuia din utilizatori. În cazul unui eveniment, poate respinge asigurătorul despăgubirea din această cauză? Stefan Alexandroae Stefan Alexandroae Buna ziua , voi achiziționa un autoturism nou , pe numele meu. Eu nu am mai avut autoturisme deținute în proprietate , fostul autoturism a fost înscris pe ... (vezi toată discuția)
Rca despãgubește și în cazul când altcineva conduce mașina? fuzzydoe fuzzydoe Sunt proprietarul unui autovehicul pentru care recent am încheiat un RCA pentru persoană fizică. Nu am trecut utilizator pe asigurare fiindcă, sincer, nu ... (vezi toată discuția)
Asigurare rca laursmaili laursmaili Buna ziua, am cumparat recent o masina, si am factu toate actele pe numele meu, dar inca nu am depus dosarul de inmatriculare la politie. Pe talon, as vrea sa ... (vezi toată discuția)