avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Legalitate camere se supraveghere Care sunt etapele ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Legalitate camere se supraveghere Care sunt etapele montarii ...

Legalitate montare camere se supraveghere

Care sunt etapele montarii camerelor de supraveghere , care este numarul de persoane care trebuiesc sa isi dea acordul ( in proportii % )
Multumesc antipat
Dezvoltați subiectul, cine, unde, cum? Altfel intrati pe site-ul autorității, ANSPDCP și vă informați despre condițiile de legalitate.

fodor florian a scris:

Legalitate montare camere se supraveghere

Care sunt etapele montarii camerelor de supraveghere , care este numarul de persoane care trebuiesc sa isi dea acordul ( in proportii % )
Multumesc antipat

Buna ziua,

Primul lucru ce trebuie menționat, expres, este că asociația de proprietari ce instalează camere la bloc, pentru a surprinde activitatea din casa scărilor, este operator de date personale.

Așadar, trebuie să respecte legislația relevantă în domeniu.

Pentru a înțelege mai bine impactul instalării și folosirii unor camere de filmat la bloc, trebuie precizat că ele pot să surprindă destul de multe informații legate de viața privată a unui locatar (de exemplu, când pleacă și se întoarce de la muncă cineva, cine vizitează pe cineva etc.).

2. Orice instalare și folosire a unei camere de filmat trebuie să fie justificată obiectiv – să fie necesară și proporțională cu scopul urmărit.

Acest lucru se datorează faptului că, de obicei, temeiul de prelucrare a datelor, într-o asemenea situație, este interesul legitim al asociației de proprietari (să zicem interesul de a asigura siguranța și securitatea în bloc).

Astfel, asociația de proprietari trebuie să identifice o problemă (de exemplu, cresc actele de vandalism din zonă) și să vadă ce opțiuni are la dispoziție.

Dacă nu are alte soluții mai puțin intruzive în viața privată a persoanelor vizate de filmare, atunci poate să instaleze camerele. Ideea e să se identifice necesitatea măsurii și să se asigure o proporționalitate între măsură, în sine, și drepturile persoanelor vizate de filmare

Trebuie luata o hotarare a adunarii generale, in acest sens.
.
Amplasarea de camere de supraveghere la bloc (de către Asociațiile de proprietari) sau acasă de către persoanele fizice trebuie să respecte GDPR.

Pentru montarea nelegală, persoanele fizice și Asociațiile de proprietari pot fi amendate de Autoritatea de supraveghere din România (ANSPDCP).

În acest sens, dacă se dorește unor astfel de camere de supraveghere la bloc, se poate folosi temeiul juridic al interesului legitim doar dacă s-a realizat o analiză juridică documentată a tuturor aspectelor.

Analiza trebuie să fie reală, concretă, iar părerea proprietarilor și a chiriașilor ar trebui cerută.
Ultima modificare: Luni, 22 August 2022
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Camere video pe holurile blocului! pot monta camere video pe ... usernew2021 usernew2021 Camere video pe holurile blocului! Pot monta camere video pe holurile blocului la etajele superioare strict pentru siguranta si protectie? Tin sa precizez ... (vezi toată discuția)
Cameră supraveghere fllu07 fllu07 Bună ziua. Încalc vreo lege dacă îmi montez o cameră de supraveghere deasupra ușii apartamentului meu? Adica sa pot supraveghea oricând ce se petrece ... (vezi toată discuția)
Camera de supraveghere la intrare pe casa scarii Asp733 Asp733 Pot monta camera de supraveghere,la intrare pe casa scarii,sa pot supraveghea gradinitele din fata blocului???? (vezi toată discuția)