avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 370 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediul de ingrijitor
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediul de ingrijitor

Concediul de ingrijitor conform art 152^1 este un concediu platit sau fara plata?
Cel mai recent răspuns: Nico99 , utilizator 22:30, 20 Ianuarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Cornel Vasile
Dpmdv este corecta interpretarea mea pe legislatia existenta in acest moment.
Un caz asemanator il reprezinta concediul fara plata pentru formare profesionala care ii confera salariatului toate drepturile cu exceptia salariului, pe durata lui, perioada respectiva fiind vechime in munca.
Unde legea nu prevede, judecatorul nu distinge
Daca concediul de ingrijitor este concediu fara plata, inseamna ca in acest caz principiul care a stat la baza implementarii directivei europene este incalcat. Prejudiciezi angajatul si il discriminezi. Nu il ajuti cu absolut nimic in acest caz. Dimpotriva, ii dai in cap. Nici in acest moment 12.01.2023 nu este clar daca acest concediu este platit sau este suspendare de CIM.
Art. 51. - (1) Contractul individual de muncă poate fi suspendat din iniţiativa salariatului, în următoarele situaţii:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, până la împlinirea vârstei de 3 ani;
b) concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiuni intercurente, până la împlinirea vârstei de 18 ani;
c) concediu paternal;
d) concediu pentru formare profesională;
e) exercitarea unor funcţii elective în cadrul organismelor profesionale constituite la nivel central sau local, pe toată durata mandatului;
f) participarea la grevă.
g) concediu de acomodare.

(2) Contractul individual de muncă poate fi suspendat în situaţia absenţelor nemotivate ale salariatului, în condiţiile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil, contractul individual de muncă, precum şi prin regulamentul intern.
(3) Drepturile dobândite de salariat anterior momentului acordării concediilor prevăzute la alin. (1) şi la art. 1521 ori absentării de la locul de muncă în condiţiile prevăzute la art. 1522 se menţin pe toată durata concediului, respectiv a perioadei de absenţă.

Unde scrie, va rog, ca CIM se suspenda in cazul concediului de ingrijitor. Ori la art 51 (1) nu este prevazut.
ati reusit sa va lamuriti concret de la cineva? pentru ca e clar ca exista 2 pareri diferite, ba chiar am vazut 2 articole cu puncte de vedere diferite. este absurd ce se intampla

Alte discuții în legătură

Buna ziua. va rog mult sa ma lamuriti daca cele 10 zile de absenta ... Nico99 Nico99 Buna ziua. Va rog mult sa ma lamuriti daca cele 10 zile de absenta si cele 5 zile pt concediu ingrijitor se considera suspendare de contract individual si ... (vezi toată discuția)
Nelamuriri cu privire la concediul de studii alexandra_ism alexandra_ism Buna ziua, am sa va prezint pe scurt situatia mea. In luna aprilie a acestui an am intrat in concediul de studii pe o perioada de 30 de zile, acordat pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu odihnă albu marinica albu marinica Bună ziua ! Aș dori să știu dacă s-a aprobat legea cum că se dau 5 zile de concediu de odihnă pe an ,celor ce au in îngrijire un bătrân ,o persoana ... (vezi toată discuția)