avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 514 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bună ziua, În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit ...

Bună ziua,
În anul 2017 am achiziționat un apartament cu credit prima casa împreună cu soția. Anul acesta am divorțat, eu vreau sa rămân eu cu creditul și cu apartamentul și sa ii dau o sulta egala cu jumătate din valoarea achitată, dar fosta soție nu este deacord, ea vrea sa vindem apartamentul pentru ca ia crescut valoarea, sa achitam creditul și restul banilor sa ii împărțim. Pe mine nu ma avantajează varianta pe care o vrea ea. Nu am ajuns la un acord cu ea și spune ca o sa deschidă proces de partaj. Asi dorii sa știu care este varianta corecta dacă o sa ajungem în instanță. Ea mai are un credit prima casa doar pe numele ei, credit accesat înainte de căsătorie, ratele le-am achitat împreună de cand suntem căsătoriți, dar și cu doi ani înainte de căsătorie, eu am chitanțe cu banii depuși de mi e în contul ei. Vreau sa știu și dacă am dreptul la banii de la locuinta ei. Va mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 21:13, 12 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Se poate rezolva dar trebuie totul argumentat temeinic.
Va fi un proces de durata dacă nu va înțelegeți.
Este bine sa va cautati avocat daca nu rezolvati amiabil.
Oricum, instanta va verifica la sânge tot chiar și amiabil de va fi, motiv pentru care ar trebui sa aveți fiecare câte un avocat.

Scris din București 2022
Ultima modificare: Marți, 15 Noiembrie 2022
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
si cam ce teapa ar vrea sa ii dea sotia, ma rog? poate ne explicati si noua in ce mod intortocheat ati reusit sa priviti o speta relativ simpla! si poate nu stiati, insa cumparatorul vireaza o anumita suma direct in contul bancii pt stingerea creditului. ce ramane se imparte la 2, deci care teapa si care partaj de credit??? :)))))
Daca vreti sa vindeti, e bine sa eliminati banca si vraful de hartii pe care vi l-ar cere! Va intelegeti cu cumparatorul, achitati creditul si ridicati ipoteca.
Acum ca prețul apartamentului a mai crescut înțeleg ca nu este normat sa o despăgubesc doar cu jumătate din avans plus jumătate din suma dusa la banca pana acum. Sunt curios cum ar fi stat treburile dacă situația era altfel și anume sa ii scadă prețul apartamentului. Dacă acum era apartamentul era mai ieftin decât atunci când l-am cumpărat și din suma care o obtineam pe el era mai mica decât creditul. Cum se rezolva în situația aceea?! Se preconizează scăderi de preturi pe piața imobiliară, eu dacă acum ii dau jumătate din valoarea de piață actuala și după aceea se ieftinește apartamentul și eu rămân și cu creditul?
Dacă soția este codebitor, în caz că nu mai plătiți rata lunară va fi executată silit si ea.
Deocamdată amândoi sunteți însărcinați cu creditul.

Ca să scoateți soția de la statutul de codebitor, adică de la credit, aveți nevoie AMÂNDOI de acordul bancii care va dat creditul.
Se poate ca banca să nu vă aprobe procedura până nu aduceți alt girant.

Ați vorbit la bancă`? Ați primit un răspuns`? Că poate fi mai complicat decât vă imaginați.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Februarie 2023
Dapix, utilizator

Alte discuții în legătură

Partaj apartament cu credit ipotecar nemteanul1980 nemteanul1980 Detin impreuna cu sotia un apartament contractat prin credit ipotecar. Titularul contractului de credit sunt eu, sotia fiind codebitor. Bunul a fost ... (vezi toată discuția)
Partaj - credit imobiliar Rikidone79 Rikidone79 Va rog sa ma ajutati in urmatoare situatie: sunt casatorita si urmeaza sa divortez de comun acord, nu avem copii, avem un apartament cumparat prin \\"Prima ... (vezi toată discuția)