avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Salariu soti bun comun ???
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Salariu soti bun comun ???

Salutare, caz practic, cuplu de tineri casatoriti doresc sa achizitioneze un apartament, barbatul are un salariu mai mare decat femeia, amandoi contribuie cu bani pentru a il achizitiona. Peste cativa ani se strica treburile si intervine divortul, cum se realizeaza impartirea, procentual in functie de cat a contribuit fiecare sau 50-50? La final de zi sunt interesat daca in cadrul unei casnicii salariul este bun comun prin lege, ceea ce mi s-ar parea aberant, prin vointa sa fie bun comun suna altfel.
Cel mai recent răspuns: ibn , utilizator 16:18, 22 Noiembrie 2022
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Constat ca dumneavoastra ionutmcanjau sunteti cu securea divortului deasupra capului. Iertat sa-mi fie Daca numai la asta va ganditi, de ce mai ramaneti casatorit? Divortati pana nu se acumuleaza valori mari care sa va provoace neliniste. Si atentie, daca acum tanar fiind va ganditi la divort, cand veti fi batran veti avea drept preocupare numai succesiunea... Cunosc caz concret cand judecatorul a tinut cont de dovezile prezentate privind salariul, si a impartit inegal aportul in timpul casatoriei. Daca aveti firma, sotia nu poate avea drept la partaj decat la dividente. La succesiune sotia supravietuitoare are drept la bunurile proprii ale sotului. Vedeti ce incurcate sunt caile vietii?
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
De curiozitate, stimate domn, în căsnicia dumneavoastră fiecare își gătește separat, fiecare își spală rufele lui, iar curățenia se face pe cote echivalente cu salariul? Aveți copii? Cine a dus greul când copilul/copiii erau mici? Ceva îmi spune, poate greșesc, că nu sunteți genul să faceți munci "de femeie", ceea ce înseamnă că ceea ce dumneavoastră obțineți în plus ca salariu, soția compensează ținându-vă casa curată, dându-vă să mâncați, spălându-vă șosetele purtate (și știm cu toții cam cum sunt șosetele de bărbat după o zi de muncă), călcându-vă cămășile și crescându-vă copiii. Ia imaginați-vă cât v-ar fi costat menajeră și eventual bonă care să facă toate astea.... Așa că legea face bine ce face cu reglementarea comunității de bunuri. Cât privește "dinamismul", din 2011 există opțiunea să coveniți liber cu soția să aveți regimul separației de bunuri. Făceți-i o propunere, poate acceptă. Sau poate își dă seama cu cine s-a măritat.

ionutmcinjau a scris:

Ma gandeam ca se subintelege ca totul prin casa e contributie din partea ambilor soti, dar daca trebuia sa specific in mod concret confirm asta, nedumerirea mea era despre banii fiecaruia din salariu stransi pe card, fara sa facem referire la cheltuielile comune ce au avut loc.

2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Stimate @ionutmcinjau , ceva imi spune ca - de fapt - nici nu sunteti casatorit inca , ci doar va informati . Am dreptate ?
Spre surprinderea ta nu exista o casnicie inca, dar semnele spun ca fiecare contribuie egal, la curatenie prin casa, spalat de haine, gatit, etc. Iti imaginezi ca mai suntem pe vremea lu bunica, cand femeia sta la oala in gospodarie si barbatul pe camp la munca? Traim niste vremuri in care femeile sunt la egalitate cu barbatii, au ajuns si prin functii de conducere in companii, au expirat preconceptiile cu care vii tu la mine acum. Voiam doar sa ma documentez in privinta eventualelor scenarii pe care le poate intampina un om in viata deoarece e mai bine sa fii informat decat sa mergi ca un cal inainte fara sa vezi stanga/dreapta.


ionutmcinjau a scris:

...E absurd si penibil sa pretinzi tu ca femeie ca ai dreptul la salariul muncit de sotul tau care se afla pe cardul lui...

Iar soția fiind, în accepțiunea domniei-voastre, un soi de sclavă fără drepturi?
Absurdă și penibilă nu e legea, ci mentalitatea demnă de Evul Mediu a celor care gândesc asemeni dvs.

Alte discuții în legătură

Bună seara! daca sunt căsătorită de 22de ani casă a fost ... Lucialucretia Lucialucretia Bună seara! Daca sunt căsătorită de 22de ani casă a fost făcută înainte de căsătorie și pământul de sub casă soțul îl are moștenire, eu am ... (vezi toată discuția)
Partaj - dividende penna penna Un prieten a fost casatorit timp de 4 ani cu o persoana de conditie f modesta, o slujba cu salariu minim, fara studii superioare, dintr-o familie sub mediocra. ... (vezi toată discuția)
Apartament achiziționat prin programul prima casă înainte de căsătorie. care ar putea fi pretențiile viitorului soț în caz de divorț? Liubova Liubova Buna ziua. Sunt divortata de aproximativ 3 ani si am o fetita de 6 ani. Dupa divort am vandut apartamentul care l-am avut bun comun cu fostul sot si fiecare am ... (vezi toată discuția)