avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 675 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate ajunge un copil vitreg neadoptat sa aibă mai ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate ajunge un copil vitreg neadoptat sa aibă mai multe drepturi ...

Poate ajunge un copil vitreg neadoptat sa aibă mai multe drepturi decât copii buni?

In 1950 bunica avea pământ si casa de la părinții ei intr-o comuna. S-a căsătorit cu bunicul și după 6-7 ani s-au mutat in alta comuna - a făcut schimb de pământ cum se făcea pe vremuri, te muți și îți dam pământ cât aveai in alta locație.
Bunicul nu avea pământ. Când s-au relocat practic au dărâmat casa pe care o avea bunica in comuna din care au plecat și au construit alta unde s-au relocat.
Au avut 4 copii împreuna.
In 1966, bunica a murit la 33 de ani - copilul cel mai mare avea 15 ani. Nu au făcut succesiunea după bunica.

Copilul cel mai mic are certificat de handicap si necesita însoțitor, au aflat la câțiva ani după moartea bunicii ca are handicap.

In 1967 bunicul s-a recăsătorit legal cu o alta femeie care avea 3 copii ai ei, a adus doar un copil cu ea, a construit o casa lipita de casa bunicii, a venit practic la ei cu bagajul și un copil al ei.
Întâmplarea face ca ea sa aibă același nume (după căsătoria cu bunicul) și prenume ca bunica.
In 1992 a murit bunicul și s-au dus la notar.

Notarul a întrebat cine se prezintă la moștenire/ succesiune... a zis ca soția și copii. Nimeni nu a zis ca e soția de a doua, au profitat de confuzia de nume sau pur și simplu nu au menționat situația. Nu s-a pus problema de când e casa si pământul, de când e ea căsătorită cu bunicul.
Nu a menționat nimic nici de copilul ei ca sa nu dezvăluie toată situația.

La moștenirea după bunicul ea practic a luat jumate ca soție și apoi din jumătatea bunicului au împărțit iar către ea și cei 4 copii.

Nu au ieșit din indiviziune.

Soția de a doua a continuat sa locuiască in casa construită de ea cu bunicul.

Copilul ei le-a zis ca tot ce e acolo o sa ii rămână mostenire, pt ca mama sa automat ii da totul, și ca are dreptul la cam tot ce e acolo.

Soția de a doua a murit recent și copilul ei ne-a anunțat ca are act de donație.

Acum vrea sa facă succesiunea după mama sa înainte de 6 luni de la deces. Nu vrea sa vândă nimic din ce moștenește. Dar le-a explicat ca tot ce are acolo va da la rândul sau unuia dintre copii săi. A început deja sa facă reamenajări si investiții, si le-a trasat celorlalți cam ce le rămâne lor.

Nu știu cum e legea, dacă se pot corecta ceva, daca trebuie dat cineva in judecată sau doar duse niște acte și clarificată situația.

Copilul soției de a doua nu a fost adoptat de către bunicul meu.

Multumesc pentru timpul acordat!
Cel mai recent răspuns: Mihaela Stana , utilizator 13:52, 31 Decembrie 2022

Multumesc mult pentru timpul acordat.

raluk0207 a scris:

Atunci cel mai bine este sa dezbateti succesiunea si sa solicitati iesirea din indiviziune, pe cale judecatoreasca.
Cu atat mai mult cu cat copilul vitreg doreste totul pentru sine.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu veti gasi usor avocat pentru dezbatere pe cale judecatoreasca; desigur oficial se poate si fara avocat, dar real aveti nevoie; un dosar pentru succesiune/partaj care implica decedati dinainte de '90 si cu teren/casa intr-o comuna dureaza; Un prim pas ar fi sa obtineti, daca nu aveti deja, dovada ca nu s-a facut succesiune dupa bunica decedata in 1966. Un avocat va va spune ca de fapt instanta va intoarce la "primul decedat". Veti avea de verificat rolurile fiscale si posibil surprize. Depinde cum au fost, daca au fost facute retrocedari/impropietariri in anii 90 si pe ce nume, daca au fost emise titlurile de proprietate, cine si cum a facut donatie; S-au folosit "fise de punere in posesie" fara sa se astepte titlul de proprietate, s-au creat roluri fiscale duble si multe altele. In primul rand dvs. trebuie sa va faceti dosarul piesa cu piesa mai ales ca in acei ani se folosea si "inzestrare verbala". Ulterior s-a dovedit ca acea inzestrare verbala neverificata a aparut pe un titlu de proprietate cu 4 mosteniotori; Mostenitorii nu "cedasera" dar cine era in sat a profitat. S-au facut aranjamente in anii 90 cu functionarii din primariile din sate, pe tema..."nu mai vin cei de la oras, nu le trebuie". .
Mulțumesc mult pentru răspuns.
Sărbători fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune victor_2013 victor_2013 Buna seara, Tatal meu a decedat, luna trecuta. El a fost casatorit de doua ori prima data cu mama mea din care a divortat in 1995, iar la partaj a plecat cu ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie cu probleme cristi_mre cristi_mre Buna. Am primit, prin donatie, o casa la tara. Era casa bunicilor. In urma succesiunii succesive, mama, unchiul si matusa, mi-au donat cotele lor din ... (vezi toată discuția)
Succesiune BoangherMihaela BoangherMihaela buna ziua.spuneti-mi va rog frumos daca sotul a decedat si nu si-a cerut o bucata de pamant ce il avea mostenire de la bunica lui eu ca sotie pot sa-l pun in ... (vezi toată discuția)