Contractul nu este "incetat" la data notificarii, ci la data expirarii preavizului.
Asa e, contractul nu e "incetat". Tocmai de aceea ti-am si explicat ce vroiam sa spun (are deja stabilita data incetarii prin notificare) Ai comentat cu rea-credinta.
Iar termenul este acordat in beneficiul partii care nu denunta.
Nici vorba. Beneficiul (favoarea) inseamna cu totul altceva. Interesul este una, favoarea din 1024 este altceva si are aplicabilitate la termenele suspensive.
Acest termen nu reprezinta o obligatie de continuare a executarii contractului pentru partea care nu denunta, daca aceasta intelege sa renunte la beneficiul termenului.
Poftim? Daca eu dau preaviz la demisie inseamna ca patronul (care nu denunta - concediaza) nu are obligatia sa imi plateasca salariul pe cele 2 saptamini???
Am dat exemplul contractului de munca, pentru ca este asemanator contractului de prestari servicii in aceasta speta.
Sau in cazul unui contract de prestari servicii - sa spunem de depanare calculatoare - daca eu - prestator - il denunt unilateral prin fixarea termenului extinctiv in 2 luni (conform contractului) ... acest lucru ii da dreptul beneficiarului sa renunte si el la contract de a doua zi si sa nu isi indeplineasca obligatia de a ma plati ?
Art. 1023 Aceea ce se datoreste cu termen nu se poate cere inaintea termenului
"codul civil spune clar ca partea in favoarea careia e stipulat termenul poate renunta la el"
DA, in cazul termenului SUSPENSIV si cu aplicare la imprumut.
Noi aici vorbim de termenul extinctiv sau rezolutoriu.
Aici vorbim de conventia partilor. Pacta sunt servanda.
Denuntarea unilaterala este obligatorie, nu facultativa pentru cealalta parte, care este tinuta de contract sa isi indeplineasca intocmai obligatiile pina la termenul rezolutoriu (extinctiv).
Denuntarea unilaterala, modificare unilaterala a termenului contractului este obligatorie pentru cealalta parte, la fel cum demisia este obligatorie pentru patron.
Nu se poate folosi cuvintul "renuntare". Nu are la ce sa renunte pentru ca nu are nici un drept la care sa poata renunta.
Nimeni nu poate "renunta" la o obligatie intr-un contract, decit daca partea cealalta ii da voie.
De exemplu, daca partea denuntatoare este obligata sa asigure stocul necesar celeilalte parti, partile au confirmat impreuna cele comandate, necesare pentru beneficiar, iar mai apoi, din diverse cauze, vanzatorul denunta contractul, se poate considera ca termenul este dat si in favoarea vanzatorului, deoarece a achizitionat stocul necesar cumparatorului, potrivit necesarului acestuia.
Exemplul aplica gresit art. 1024.
Termenul suspensiv curge in favoarea debitorului pe cind termenul extinctiv CONVENTIONAL din contractul de prestari servicii curge atit in favoarea atit a debitorului cit si a creditorului.
Alberto Kurtyan