avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pertinent privind ...

Buna ziua.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns pertinent privind situatia de mai jos.
Fratele tatalui meu a decedat in luna decembrie. El a fost o persoana fara venituri, fara pensie, fara familie, fara copii si cu parintii decedati.
Anterior decesului el a avut o perioada de spitalizare . Pentru acea perioada tatal meu s-a ocupat si i-a platit asigurarea pentru a putea ramane in continuare sub ingrijire specializata in spital.
Tot tatal meu s-a ocupat de scoaterea de la morga spitalului si a suportat toate cheltuielile de inmormantare, lucru ce poate fi dovedit cu acte.
Precizez ca tatal meu este pensionar.
In momentul in care s-a prezentat la casa de pensii Iasi pentru solicitarea ajutorului de inmormantare, de la ghiseu i s-a respins dosarul si s-a refuzat complet comunicarea cu el pe motiv ca nu e ruda de grad I si in acest caz se poate considera doar ca "a facut o fapta buna"
Atata vreme cat decedatul nu a avut familie si singura lui familie era tatal meu, va rog sa clarificati daca acesta poate beneficia de jumatate din cuantumul ajutorului de deces sau nu.
Va rog sa-mi comunicat daca tatal meu se incadreaza la ultima situatie:

"Ajutorul de deces se achită unei singure persoane care poate fi, după caz:

• soţul supravieţuitor;
• copilul;
• părintele;
• tutorele;
• curatorul;
• oricare persoană care dovedeşte cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces, dacă nu există altă solicitare din partea persoanelor menţionate mai sus."

Va multumesc anticipat si astept raspunsul dv.
Cel mai recent răspuns: CHKa , utilizator 16:46, 10 Ianuarie 2023
Nu , nu se incadreaza acolo . Ce ati citat dvs. se refera la decesul unui asigurat sau pensionar . Pentru decesul unui membru de familie , cei pentru care se poate solicita acest ajutor sunt sotul , copiii ( proprii , adoptati , aflati in plasament , s.a.m.d. ) , parintii si bunicii decedatului . Vedeti art 126 din Legea 263/2010 . Deci , nu si pentru frati .
Ultima modificare: Marți, 10 Ianuarie 2023
CHKa, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor deces pt frate AlinaSde AlinaSde Buna ziua! De ce nu se acorda ajutor deces surorii asigurate care s-a ocupat de inmormantarea unui decedat neasigurat si fara alta familie cu exceptia surorii ... (vezi toată discuția)
Ajutor inmormantare persoana fara venit alexmarian alexmarian Buna ziua. In urma cu 2 zile mi-a decedat tatal. Tin sa precizez ca nu avea pensie, salariu, asigurare sociala. Mai pe scurt nu avea nici un fel de venit insa ... (vezi toată discuția)
Ajutor deces Elena2014 Elena2014 Buna ziua, Conform legii, cine are dreptul sa ridice un ajutor de deces? Daca persoana decedata era casatorita si avea si copii, conform legii cred ca au ... (vezi toată discuția)