avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 750 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Expertize judiciare şi ... Expertiza judiciara cadastru -topografie .Buna ziua, ...
Discuție deschisă în Expertize judiciare şi extrajudiciare

Expertiza judiciara cadastru -topografie .Buna ziua, As vrea sa pun o intrebare in legatura cu modul in ...

Buna ziua,
As vrea sa pun o intrebare in legatura cu modul in care o expertiza judiciara cadastru -topografie se desfasoara : -Care sint normele tehnice pe care un expert judiciar cadastru-topografie ar trebui sa le respecte la efectuarea masuratorilor si daca exista un normativ aprobat de Ministerul Justitiei sau un set de norme tehnice aprobate de accelasi for tutelar pe care expertul judiciar ar trebui sa le respecte? Ex;la stabilirea reperelor,descrierea acestora,instrumente utilizate ,toleranta masuratorilor,etc.
Pun aceasta intrebare intrucit am constat o mare diferenta intre modurile in care domnii experti se raporteaza la ,,normele lor,, si care difera de la unul la altul iar raportul rezultat nu reflecta starea de fapt .
Ex : un expert spune in raportul sau ca ,,in conformitate cu legea cadastrului se iau in considerare reperele pe care partile le indica
-un alt expert refuza sa ia in considerare reperele indicate cu toate ca acestea corespund cu actele de proprietate si afirma in cazul unei imprejmuiri ca nu poate sa ia in considerare decit stilpii de capat existenti care corespund schitei cadastrale nu si conturul imprejmuirii unde stilpii au fost scosi si imprejmuirea deplasata…
Multumesc anticipat pentru raspuns .
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 14:33, 29 Ianuarie 2023
Expertul tehnic efectueaza expertiza in baza reglementarilor generale stabilite prin OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare si a codurilor civile si penale. Au in vedere legislatia specifica care tine de meseria/ specializarea acestora. MJ stabileste cadrul general de desfasurare a expertizei, modul de autorizare a expertilor si a specialistilor tehnici judiciari, stabileste specializarile de expertiza. MJ nu emite norme tehnice de genul - cum se fac masuratorile de catre expertul topograf.
In exemplul dat de dvs., expertul judiciar trebuie sa motiveze de ce nu ia in considerare anumite repere din acte de proprietate. Probabil, exista repere care se suprapun.
Gasiti informatii utile aici: www.avocatnet.ro/forum/discu...
Va multumesc pentru raspuns dar constat ca totul este foarte vag si neclar : exemplu;,,-art. 34
(1) Neefectuarea expertizei tehnice datorită unor cauze imputabile sau efectuarea acesteia cu nerespectarea dispoziţiilor legale atrage, după caz, răspunderea disciplinară, administrativă, civilă sau penală a expertului tehnic judiciar ori a expertului tehnic extrajudiciar vinovat..''.. Intreb care sunt cauzele imputabile si care sunt dispozitiile legale care o data incalcate pot sa atraga sanctionarea expertului ?
De regula, se stabilesc prin hotararea instantei sau in urma unei cercetari efectuate de catre Biroul central pentru expertize tehnice judiciare din cadrul MJ, ca urmare a unei sesizari scrise. Veti intreba, cine poate sesiza. Practic, orice persoan ?! Ramane valabila prima varianta, instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stabilirea valorii de piata teren razvan_1971 razvan_1971 Buna ziua, In anul 2006, intr-un proces de revendicare imobiliara, instanta a solicitat identificarea si stabilirea valorii de piata a unui teren ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am un dosar deschis la judecătorie pentru despăgubiri ... ionandra ionandra Buna ziua, am un dosar deschis la judecătorie pentru despăgubiri bănești pentru nefolosinta imobil.De 4 termene circa 6 luni expertul desemnat de ... (vezi toată discuția)
Obiective expertiza - partaj judiciar learnlaw learnlaw Imi puteti spune care sunt obiectivele care se cer de obicei in cazul expertizelor din partajele judiciare in care sunt incluse terenuri si imobile ( unele in ... (vezi toată discuția)