avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua La parterul blocului avem un spatiu gol( a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua La parterul blocului avem un spatiu gol( a fost o sala ...

Buna ziua
La parterul blocului avem un spatiu gol( a fost o sala de fitnes dar care nu mai functioneaza)prin care trec coloanele de caldura , care sunt mascate cu perete de rigips. Proprietarul plateste incalzire? Suprafata spatiului este cate a doua apartamente mari cu 2 camere.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 21:29, 31 Ianuarie 2023
Incaperea respectiva face parte integranta din imobil. Asadar, proprietarul are drepturi si obligatii, la fel ca toti proprietarii, mai ales in acest caz pe partea de cota-parte indiviza de proprietate, sau chiar pe nr. de persoane (cand functioneaza).
Cu privire la incalzirea spatiilor comune: retineti ca instalatia de incalzire a imobilului incepe de dupa calorimetru, probabil ca trece si prin subsol, se distribuie in scara prin TUR si se colecteaza prin RETUR, adica tot acolo, langa calorimetru. Toate acestea inseamna instalatia de incalzire a blocului/scarii respective.
Cum vad eu problema, ca sa fie toata lumea multumita:
Trebuie facuta o inventariere a SET-ului, de catre o firma care se ocupa cu astfel de probleme care va determina cu exactitate atat SET-ul caloriferelor (din apartamente), cat si SET-ul de pe suprafetele comune, tevi verticale , orizontale, etc.
Totul se rapoareaza /transforma in procente si atunci repartizarea costurilor cu incalzirea se va face proprortional cu aceste procente... Asta ca sa nu fie discutii, ca am teava izolata, bla-bla-bla...
Mai depinde si de ati hotarat dvs. in asociatie, daca aveti vre-un regulament in aceasta privinta.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
Adam Grecu, utilizator
SET are sens a fi calculat doar daca acea energie termica e cedata, in aer, in interiorul camerei, pentru a realiza o temperatura de 20 de grade Celsius, la o temperatura medie a agentului termic de 80 de grade Celsius, asa ca nu se incadreaza la "ca am teava izolata, bla-bla-bla...".
Ultima modificare: Vineri, 27 Ianuarie 2023
latka, utilizator
V-am zis ca va pricepeti la altceva...
Unde ai vazut dumneta agent termic la 80 de grade Celsius?
Repet: instalatia termica comuna incepe de dupa calorimetru, pe TUR si se termina pe RETUR, tot langa calorimetru (cutia de distributie).
Acea instalatie termica - comuna, ca sa nu cedeze caldura absolut deloc, ar trebui atat de bine izolata, cum nu va inchipuiti, dar cine sa o faca? Cine are cel mai mare interes? Si cu ce costuri?
Daca vreti sa purtam discutii, putem continua, da sa stiti, asa pentru viitor: din punctul termic, agentul termic pentru incalzire, nu depaseste 55 grade Celsius. Daca nu credeti, intreaba un prieten de la Termica.
Eu am explicat ca daca vrei sa faci niste calcule privind repartizarea costurilor cu incalzire spatiilor comune, atunci trebuie facuta o inventariere totala a instalatiei de distributie. Chestia aceasta, daca vrei sa fie ceva beton, se poate face doar de catre o firma specializata si buninteles pe oarece banuti...
Nu mai discut ca spatiul gol de la parter, are pereti comuni cu alte locuinte. Cum spatiul este gol, neincalzit - cam cum functioneaza incalzirea la apartamente alaturate si la cele de la etajui 1? Nu mai comnteaza la noi in Romanica. Ia sa vedem cam cum este cazul in tarile civilizate? Pai te cam obliga legislatia sa-ti incalzesti spatiul - nu stiu exact, dar cam pe la 18 grade Celsius.
Vedeti daca nu cunoasteti standardul. Ati zis ca va pricepeti. Am vazut, pentru ca exista definitii.

"Principala modificare fata de STAS 11 984-83 o reprezinta considerarea parametrilor nominali ai temperaturilor de tur / retur / interior (conform SR ISO 3148), de 90/70/20°C, in locul valorilor de 95/75/18°C. Totusi, valorile suprafetei echivalente termic pentru corpurile de incalzire cuprinse in STAS 11 984-83 ramin aceleasi, prin modificarea valorii care corespunde unui metru patrat echivalent termic, de 453 W/m², in loc de 525 W/m², cit era inainte.

Astfel, ca definitie, suprafata echivalenta termic a unui corp de incalzire (SET) este o marime conventionala care caracterizeaza puterea termica a unui corp de incalzire, iar metrul patrat de suprafata echivalenta termic este acea suprafata a corpului de incalzire care cedeaza 453 W in conditiile de utilizare specificate mai jos:
- temperaturile de intrare / iesire a agentului termic (apa) din corpul de incalzire sunt de 90/70°C, iar temperatura interioara a incaperii de 20°C (diferenta medie de temperatura dintre apa si aer este de 60°C).
- corpul de incalzire este racordat la instalatia de incalzire cu intrarea agentului termic pe la partea superioara si iesirea lui pe la partea inferioara.
- corpul de incalzire este montat aparent pe peretele exterior, sub fereastra.
- corpul de incalzire este vopsit la exterior cu vopsea de culoare deschisa, fara pigmenti metalici.
- presiunea atmosferica de la nivelul marii (care este de 1,013 bar)."
[ link extern ]

Media intre 90 si 70 este 80 de grade Celsius. De aici rezulta diferenta de 60 de grade Celsius intre temperatura agentului termic si cea a aerului din camera.

Instalatia termica veche, doar in acea proprietate, e compusa din coloanele tur-retur respective. Nu ma refeream la incalzire parti comune.

Nu trebuie sa intrebi un prieten de la "Termica" cum poti face o izolatie foarte buna din punct de vedere termic. Totul e sa cauti solutii nu foarte complicate, gen vata bazaltica sau spuma poliuretanica (eventual o combinatie). Au coeficienti foarte mici de conductivitate termica, 0.021 - 0,040W/mK.. Plus peretele de rigips al camerei va rezulta o izolatie "beton", cum va place sa spuneti. Mai ales ca, asa cum spuneti, temperatura agentului termic e mult mai mica, cu vreo 30 de grade Celsius. :))) De unde transfer termic ?

Iar in rest, daca nu stiti exact, e mai bine sa va abtineti.
Jonglati cu cifre care nu au nimic in comun cu realitatea. Din cauza aceasta 70-75% din locuinte s-au debransat de la incalzirea centralizata. Din cauza acelui delta t de 60 de grade C intre temperatura agentului termic si aerul din incapere.
Repet: intrebati un specialist de la Termica si-l intrebati franc: bai frate cu ce temperatura pleaca agentul termic (bineinteles, pe circuitul secundar al punctului termic) ?
Va intreb, daca aveti centrala termica proprie, care este temperatura de plecare a apei, din CT, spre caloriferele proprii, asa ca sa ne dam seama daca 90/70/20°C are vreo relevanta sau sunt doar teorii.
Desi ma luati la STAS-uri, ca nu-i problema, nu ati raspuns la intrebare: Unde ai vazut dumneta agent termic la 80 de grade Celsius?
De fapt, discutia era despre altceva, dar dumneata, ca de obicei, vii si ne dai cu STAS-ul in cap. si chiar nu stiu daca pe autorul topicului il intereseaza atat de mult STAS 11 984-83 sau SR ISO 3148...
Cand se respecta cele scrise de dumneata mai sus, nu cred ca aveai varsta necesara sa intelegi ce-i aia 90/70/20°C, dar sa stii ca nu a durat mult, doar cativa ani, atat cat ditamai CET-urile aveau de incalzit 20-30 de blocuri (1965-1970), dar dupa ce cartierele tarii au deveni orase de-a binelea, temperatura pe TUR in caloriferele noastre,nu depasea valoarea de 25 grade C, pentru ca bietul CET s-a invechit, instalatiile s-au colmatat de-atata 90/70/20.

Alte discuții în legătură

Calcul caldura jordella jordella Buna ziua, Am preluat o asociatie intr-un bloc nou care are centrala comuna de bloc, folosita pentru prepararea apei calde si incalzirea apartamentelor. ... (vezi toată discuția)
Incheiere contracte individuale cu dalkia termoservice george2104 george2104 Buna ziua, Suntem o scara care are o majoritate de 70% din apartamente decuplate de la termoficare. Cei 30% ramasi ne obliga prin contractul colectiv sa ... (vezi toată discuția)
Cum se calculeaza set coloane din apartament tibiolah tibiolah Lociuesc intr-un bloc racordat la sistemul de incalzire centralizat. Recent m-am debransat cu forme legale, iar acum furnizorul in referatul tehnic de ... (vezi toată discuția)