Vedeti daca nu cunoasteti standardul. Ati zis ca va pricepeti. Am vazut, pentru ca exista definitii.
"Principala modificare fata de STAS 11 984-83 o reprezinta considerarea parametrilor nominali ai temperaturilor de tur / retur / interior (conform SR ISO 3148), de
90/70/20°C, in locul valorilor de 95/75/18°C. Totusi, valorile suprafetei echivalente termic pentru corpurile de incalzire cuprinse in STAS 11 984-83 ramin aceleasi, prin modificarea valorii care corespunde unui metru patrat echivalent termic, de 453 W/m², in loc de 525 W/m², cit era inainte.
Astfel, ca definitie, suprafata echivalenta termic a unui corp de incalzire (SET) este o marime conventionala care caracterizeaza puterea termica a unui corp de incalzire, iar metrul patrat de suprafata echivalenta termic este acea suprafata a corpului de incalzire care cedeaza 453 W in conditiile de utilizare specificate mai jos:
- temperaturile de intrare / iesire a agentului termic (apa) din corpul de incalzire sunt de 90/70°C, iar temperatura interioara a incaperii de 20°C (diferenta medie de temperatura
dintre apa si aer este de 60°C).
- corpul de incalzire este racordat la instalatia de incalzire cu intrarea agentului termic pe la partea superioara si iesirea lui pe la partea inferioara.
- corpul de incalzire este montat aparent pe peretele exterior, sub fereastra.
- corpul de incalzire este vopsit la exterior cu vopsea de culoare deschisa, fara pigmenti metalici.
- presiunea atmosferica de la nivelul marii (care este de 1,013 bar)."
[ link extern ]
Media intre 90 si 70 este 80 de grade Celsius. De aici rezulta diferenta de 60 de grade Celsius intre temperatura agentului termic si cea a aerului din camera.
Instalatia termica veche, doar in acea proprietate, e compusa din coloanele tur-retur respective. Nu ma refeream la incalzire parti comune.
Nu trebuie sa intrebi un prieten de la "Termica" cum poti face o izolatie foarte buna din punct de vedere termic. Totul e sa cauti solutii nu foarte complicate, gen vata bazaltica sau spuma poliuretanica (eventual o combinatie). Au coeficienti foarte mici de conductivitate termica, 0.021 - 0,040W/mK.. Plus peretele de rigips al camerei va rezulta o izolatie "beton", cum va place sa spuneti. Mai ales ca, asa cum spuneti, temperatura agentului termic e mult mai mica, cu vreo 30 de grade Celsius. :))) De unde transfer termic ?
Iar in rest, daca nu stiti exact, e mai bine sa va abtineti.