avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 113 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ce inseamna legal sa locuiesti intr-un anumit imobil?

Buna ziua!

In calitate de sef de sacra am o problema cu declararea numarului de persoane per locuinta. Nu inteleg ce insemana ca un om locuieste cel putin 15 zile pe luna. Am un caz cu o persoana care vine aproape zilnic, dar sustine ca nu sta acolo ci doar mai trece uneori, probabi sa isi mai aduca sau ia lucruri, el, intradevar, locuind in alta parte. Uneori vine si doarme cand are de lucru in oras, sezonal isi face vin in beci, etc. In cateva cuvinte el locuieste in alta parte dar se foloseste si de acest imobil destul de des, eu ii vad masina parcata aproape zilnic acolo.

Intrebarea mea este: ce inseamna a locui? A dormi? A locui un anumit numar de ore pe zi? Il pot pune ca locatar sau nu? Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 6 Februarie 2023
Ovidiu Murzea, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , moderator 05:32, 1 Martie 2023
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ba e simpla de tot, d-le Grecu si nu va mai dati cu parerea cu implicatul. Eu sunt exact in situatia asta, m-am mutat in locuinta de resedinta si trecem, eu cu sotia pe la locuinta de domiciliu. Doar trecem, mai luam cite ceva de acolo, mai aducem., controlam starea apartamentului. Nu locuim, nu desfasuram activitati (asta cu activitatile se refera doar la spatiile cu alta destinatie- se incheie si o comventie cu asociatia conform art. 40 din legea 196).

Dar nu avem vecini asa de "curiosi",.iar exemplele date de dvs. nu au nici o legatura cu subiectul.

Adam Grecu a scris:

.
Daca nu sunteti implicati nu prea aveti ce comenta, dar suntem un popor liber...
[...]
Din acest motiv, am zis de la inceput, ca situatia nu este chiar asa de simpla pe cum o vad unii.

Nu exista statuat ca seful de scara se ocupa cu stabilirea numarului de locatari din apartamente
Organizarea şi actualizarea evidenţei locatarilor prin cartea de imobil | Normă metodologică
Parte integrantă din Hotărâre 1375/2006
Art. 94. -
Responsabilii cărţii de imobil, desemnaţi în condiţiile legii, au următoarele atribuţii:
a) să solicite persoanelor care locuiesc în imobil prezentarea actelor de identitate, în termen de 15 zile de la sosire, în vederea înscrierii datelor în cartea de imobil;


La asociatie mi s-a spus ca prin AGA s-a hotarat ca seful de scara are acest drept, de a declara numarul de participanti. Si pe mine ma intreaba lunar daca numarul este corect.

In ceea ce priveste litera a) cred ca este imposibil de realizat asa ceva, in primul rand pentru ca nu exista o definite a locuitului in imobil. In speta amintita ar trebui sa cer cartea de identitate a celui ce viziteaza aproape zilnic locuinta sau nu?
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu am o situatie similara cu ce descrie domnul Grecu. In imobil sta in chirie ofical 1 persoana, dar de fapt sunt doua. Proprietarul este plecat din tara. Pe cel de-al doilea il vad venind de multe ori seara, cu plasa cu cumparaturi. Poate vine doar in vizita, poate mai putin de 15 zile pe luna, nu stiu si nici nu am cum sa aflu. Cert este ca legea este neclara in zona aceasta. Si nu vreau sa ma apuc sa fac Auscwith pe scara.
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Iaca, ne contram din nou, stimabile latka...
Este clar ca nu m-am exprimat bine la faza cu implicatul / neimplicatul...
Ca tocmai dvs. sunteti intr-o asemenea situatie - am inteles. Eu m-am referit si o spun mai pe intelesul tuturor:
- avem la asociatie zeci de asemenea cazuri, nu cazul unui om serios care mai vine o data sau de doua ori pe luna sa-si verifice proprietatea, da? Cu asemenea proprietari, chiar nu avem nicio problema. Problemele sunt create de unii smecheri, exact asa cum a scris si dl. Ovidiu si cum am scris si eu.
Dvs. latka, fiind intr-o situatie - asa cum ati descriso, v-ati simtit oarecum deranjat - dar poate acum ati inteles cam care este problema a foarte multor asociatii. Chiar aici pe forum sunt zeci si zeci de topicuri pe aceasta tema.
Comitetul nostru ex. a venit cu o propunere, a mai fost discutata pe-aici - atentionarea proprietarilor la avizier: vor sa achite si pentru "pelicani" - sa nu zica nimic. Daca nu vor sa plateasca si pentru ei, sa vina la asociatie personal sau prin "seful de scara", dar incep anchetele si tot felul de discutii, inclusiv aici pe forum...
Sper ca am fost mai explicit!
Ultima modificare: Marți, 7 Februarie 2023
Adam Grecu, utilizator
2 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Proprietarul declară, în scris, numărul de persoane, când este cazul. Așa scrie în lege și nimeni nu poate decide altfel... Nici chiar ”șeful de scară”.

Alte discuții în legătură

Deși suntem plecați din țară și apartamentul este nelocuit, lunar apar pe listă pierderi de apă. de ce trebuie să le plătim dacă nu consumăm nimic? Andra_24goody Andra_24goody Buna ziua. Suntem plecati din tara insa avem un apartament in care nu locuieste nimeni. In fiecare luna desi sunt declarate 0 persoane la asociatie ne vin ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! de o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea ... ralukdas ralukdas Bună ziua! De o bună bucată de vreme mă confrunt cu următoarea problema :Deși mi-am montat apometre radio, sunt, în continuare, pus să plătesc ... (vezi toată discuția)
Cum imi pot dovedi nevinovatia in fata administratorei? hewlett hewlett Bun gasit Sunt in urmatoarea situatie: am un var care vine frecvent in vizita (1-2 ori pe zi atunci cand se duce sau se intoarce de la serviciu). Nu sta ... (vezi toată discuția)