In calitate de sef de sacra am o problema cu declararea numarului de persoane per locuinta. Nu inteleg ce insemana ca un om locuieste cel putin 15 zile pe luna. Am un caz cu o persoana care vine aproape zilnic, dar sustine ca nu sta acolo ci doar mai trece uneori, probabi sa isi mai aduca sau ia lucruri, el, intradevar, locuind in alta parte. Uneori vine si doarme cand are de lucru in oras, sezonal isi face vin in beci, etc. In cateva cuvinte el locuieste in alta parte dar se foloseste si de acest imobil destul de des, eu ii vad masina parcata aproape zilnic acolo.
Intrebarea mea este: ce inseamna a locui? A dormi? A locui un anumit numar de ore pe zi? Il pot pune ca locatar sau nu? Multumesc!
Adam Grecu
Utilizator 1din 3 utilizatori consideră acest răspuns util
Dom' avocat,
Sigur ca sunteti mai tanar... Da, era a dracu' de nasol pe vremea comunistilor, era cate un prost la asociatia de locatari, ales, frate, ales de catre vecini in aceasta nemaipomenita functie - desigur neremunerata, deci mai mult onorifica - de sef de scara. Pentru cei mai tineri, care nu stiu ce-i aia comunismul, doar din carti sau poate din povestirile bunicilor, pot sa le amintesc faptul ca acel sef de scara era unul dintre cei mai gospodari si corecti oameni din bloc / scara, era omul care totdeauna era cel care organiza actiunile de curatenie, indepartatul frunzelor ,toamna sau a zapezii, iarna, era omul care mentinea subsolul in stare perfecta de curatenie, era omul care semnala o defectiune. Pe atunci nu era moda - sa vina o firma sa-mi faca curat in scara... Oameni buni, sunt unii pe-aici care nu stiu ce vorbesc!
Cartea de imobil - cine mama dracu' a inventato, comunistii? Da de unde? Acest document exista, de obicei la toate hotelurile din lume, ba - din filmele americane - ca inca nu am ajuns, fizic pe-acolo, vedeam cum, atunci cand solicitai o camera, te punea receptionerul sa scrii cu manuta dumitale, cum te cheama, cate zile stai si dracu mai stie ce-ti mai solicita ala. La noi, la hotel, nu te pune sa scrii (ca pentu unii este mai greu), scrie ala datele tale din cartea de identitate pe care vrei-nu vrei i-o dai cu flori la palarie, fara sa faci nazuri de protectia datelor cu caracter personal, de care se face atata caz in zilele noastre..... Este asa sau aberez eu? Daca nu stiati, aceea este tot o Carte de imobil. Ca la acest document poate avea acces cine mai spunea dom' avocat, da si ce-i rau in asta? Am eu probleme din aceasta cauza, om corect si cinstit? Da de unde? Stim noi cine se fereste si de ce - nu ma provocati!
........................................
Da, pentru ca cu topicul initiat de @Ovidiu Murzea, ne-am cam lamurit - adica @latka, nu face inchizitie, dar ne mai uitam pe indecsii contorului de gaz al vecinului, mai aruncam o privire pe vizorul arhaic sau cel smart - functie de dotare...
Probabil ca toate aceste "obiceiuri" au sa dispara in 1-2-3 generatii de "pantofari", dar asta inseamna civilizatie, pe care , acum, noi nu o avem, chiar daca unii dintre noi am absolvit una sau chiar doua institutii superioare de invatamant.
Sa fiti sanatosi !
Cred ca se poate rezolva relativ simplu: nu se poate solicita o adeverinta ca persoana "suplimentara" este inregistrata / plateste intretinerea in alta parte?
Cat despre petrecerea noptii intr-o locatie pentru a considera ca locuieste acolo: si daca repectivul lucreaza in tura de noapte? El petrece noaptea la servici, nu in apartament...
Ovidiu Murzea
Utilizator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
Domnule Alexandru, va recomand sa imi cititi atent postarile inainte de a ma eticheta drept turnator. Cred ca am zis de cel putin doua ori ca nu vreau sa spionez, ca nu vreau sa comit niciun abuz, ca vreau sa aflu care este legea si cum se poate ea aplica in cazuri mai complicate. Ca legea este aberanta, sunt total de acord.
Nu inteleg mentiunea despre cartea de imobil, nume,prenume sau CNP, intreberea mea se referea strict la numarul de persoane. Stiu ca exista o asemenea carte, ea a ramas la fostul sef de scara.
Am inteles: fiecare locatar declara pe proprie raspundere numarul de persoane si nu e treaba nimanui sa se bage.
Multumesc!
toneamarin
Utilizator 4din 6 utilizatori consideră acest răspuns util
Va rog sa-mi permiteti a va face urmatoarea propunere; puneti intr-o lista la ap. respectiv nu 1 ci 2 persoane, daca proprietarul contesta lista va trebui sa o faca in scris, iar in contestatie va declara daca locuieste in ap. si eventual cate persoane locuiesc. Apoi in lista urmatoare veti face (contabilul) reglajul sumelor repartizate pe nr. de pers. in baza contestatiei. Daca nu contesta lista inseamna ca este de acord cu nr. de persoane.
Referitor la vecinii care insista le puteti cere o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca stiu sigur ca in ap. cu pricina locuiesc 1,2,3... persoane, adica sa isi asume raspunderea, in cazul in care se va ajunge la proces.