avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 795 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Turmă de oi și capre pe teren privat, distrugere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Turmă de oi și capre pe teren privat, distrugere

Mă poate îndruma cineva și pe mine - ce pot face în cazul meu vă rog:
Dețin o parcelă cu suprafața de 1 hectar, extravilan, lipit de intravilan/drum european.
Pe parcelă am făcut un gard(în mijlocul parcelei, pe aprox. 2000mp) de sârmă ghimpată, sârmă, plasă portocalie de delimitare în construcții, am pus 50 de semne vizibile cu tot felul de avertismente: nu intrați, proprietate privată, camere video etc., am pus 10 camere video de vânătoare cu senzor de mișcare, am făcut un gard la capătul parcelei dinspre drum.
E un cioban care intră de 3 ani de zile cu oile și caprele lui pe parcela mea, l-am filmat de mai multe ori, am martori că el este, etc., oile sunt ale unui alt tip.
Cu ultima invazie, acum 1 lună, mi-a distrus tot ce era în interiorul gardului: puieți de pin silvestru, pin negru, ierburi ornamentale etc.).
Am depus printr-o firmă de avocatură o plângere penală de distrugere, ar urma și una pe civil pentru recuperarea pagubei(aprox. 6000 lei cu dovezi facturi și chitanțe + 3 ani de lucru pentru îngrijire).
Situația cu dosarul penal am înțeles că o să fie de genul: îl cheamă pe proprietarul oilor la birou la procuror, îi prezintă probele mele, el zice că de vină e ciobanul care era cu ele, cioban care, între timp, a dispărut și nu știe pe unde e și nici cum îl cheamă.
Am sunat la primăria unde e terenul, unde e și poliție locală, ăștia zic că ei nu pot face nimic că nu ține de ei.
Acest cioban are 60ha concesionate de la primărie(în altă zonă a orașului) dar ține oile numai unde am eu terenul în zonă.
Oile intră la mine pe teren de pe un drum public, ce ține de primărie, la fel și iasă de pe acel drum de la mine de pe parcelă.
Le-am zis la primărie, măcar să trimită poliția locală să îl întrebe ce caută pe acolo cu oile, ei zic că nu pot face asta că sunt pe teren privat. le-am trimis video cum ieșeau de la mine de pe parcelă pe drumul lor public, nu au zis nimic.
Ce aș putea să mai fac?
Vă mulțumesc!
Cel mai recent răspuns: CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT , Avocat 20:33, 26 Februarie 2023
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art 1375 Răspunderea pentru prejudiciile cauzate de animale | Codul Civil
Proprietarul unui animal sau cel care se serveşte de el răspunde, independent de orice culpă, de prejudiciul cauzat de animal, chiar dacă acesta a scăpat de sub paza sa.

raspunde proprietarul oilor nu ciobanul
Mulțumesc frumos!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Firma de avocatura ar fi trebuit sa va informeze ca un dosar penal durează ani pana de soluționează iar rezultatul e incert.Aveti varianta acțiunii în răspundere civila delictuala pt a recupera contravaloarea daunelor produse...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cioban cu oile in gradina mea phil26 phil26 Am o problema cu un cioban, care vine cu oile in gradina mea. Ce pot sa fac, ca politia nu face nimic. Cand vreau sa vorbesc cu el, trimite caini pe mine. M-au ... (vezi toată discuția)
Cu oile printre case Curiosul1234 Curiosul1234 Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu o problema mai ciudata. O sa incerc sa fiu cat mai scurt. Stau intr-o localitate la 10km de oras. Localitatea este ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de constructie expirata veronica rad veronica rad :( Am un teren in proprietate cu toate actele de proprietate autentificate, (inscris in CF, cu drum de servitute de 4m latime in coproprietate si cu o ... (vezi toată discuția)