Buna ziua, intrebarea mea e in legatura cu salariul mediu pe unitate acordat mamei pentru nasterea fiecarui copil
(Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pe anii 2007-2010
o Art. 51. - In afara de ajutoarele prevazute de lege, la care au dreptul, salariatii vor beneficia si de urmatoarele ajutoare:
c) un salariu mediu pe unitate, platit de aceasta mamei, pentru nasterea fiecarui copil; daca mama nu este salariata, sotul acesteia beneficiaza de plata unui salariu mediu pe unitate ) si anume
Eu am nascut in 30.08.2008, inainte am lucrat, am si primit acest salariu, (acum primesc indemnizatie), sunt in concediu pt cresterea copilului, dar urmeaza sa nasc al doilea copil in martie 2010, fara a ma intoarce la servici. Cum se considera acest caz? Are dreptul sotul sa primeasca acest salariu mediu pe unitate?
Am descoperit acest subiect pe forumul dvs si as avea nevoie de o mica lamurire daca se poate.
In Contractul Colectiv de munca de la nivelul societatii la care lucrez este mentionat ca societatea va acorda acest ajutor la nastere, dar este adaugata o clauza: "in limita posibilitatilor societatii la momentul respectiv". Si desigur e mult mai simplu sa demonstreze ca nu sunt posibilitati decat sa ofere acest ajutor.
Este legala aceasta adaugare? Sau mai bine zis, odata scrisa in CCM pe societate, aceasta clauza anuleaza CCM la nivel national?
Buna ziua. As dori sa va intreb ca daca in cadrul contractului colectiv de munca la nivel de unitate nu este preluat acest articol 51 din Contractul Unic de Munca pe tara, eu pot sa solicit acest salariu mediu pe unitate in baza acestui art. 51? Credeti ca am sanse sa primesc acesti bani, avand in vedere ca au trecut si 4 luni de la data nastesrii? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Da, il puteti solicita in baza prevederilor CCMN ...Contractele colective de munca nu pot contine clauze care sa stabileasca drepturi la un nivel inferior celui stabilit prin contractele colective de munca incheiate la nivel superior.