avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 447 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua am un copil cu varsta de 14 ani timp de 12 ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua am un copil cu varsta de 14 ani timp de 12 ani l am ...

Buna ziua am un copil cu varsta de 14 ani timp de 12 ani l am crescut singura tatal nu a participat cu nimic in toti acesti ani Nici economic si Nici moral.....nu suntem casatoriti copilul a locuit doar cu mine .El timp de 12 ani a incasat alocatia copilului folosind o in scop propriu .tot ce vreau este sa stiu daca pot avea doar EU autoritate parinteasca deoarce copilul traieste cu mine in Italia de la varsta de 2 ani acolo a crescut acolo a urmat toate studiile.Acum sunt blocata in Romania de 1 an de zile deoarce nu vrea sa imi dea procura sa ma pot intoarce cu copilul in Italia unde are toti prieteni lui si scoala .a pierdut un an de scoala din cauza lui .va rog sa imi spuneti c'è trebuie sa fac sa ma pot intoarce cu copilul in Italia deoarce noi acolo locuim de mai bine de 12 ani .efectiv copilul acolo a crescut impreuna doar cu mine .
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 12:05, 7 Aprilie 2023
dvs ce ati facut in anul asta, v-ati rugat de el ?
Vreti sa spuneți ca intr-un an de zile dvs nu ați contactat un avocat și nu ați demarat acțiune pentru stabilirea domiciliului copilului in Italia și nici ordonanta presedintiala ca să puteți ieși de urgenta cu copilul pentru începerea anului școlar și reluarea serviciului dvs?
Ați pornit astfel de acțiuni și v-au fost respinse?
Luați de urgenta legătură cu un avocat de pe forum din lista consultanților și o sa va explice pe larg ce puteți face sau ce puteți indrepta dacă ați făcut greșit anumite lucruri.
Ultima modificare: Marți, 4 Aprilie 2023
Avocat Neagu Elena, Avocat
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca copilul avea domiciliul in Italia si urma cursuri scolare de 12 ani nu va trebuia niciun acord al lui.

[ link extern ]

5. MINORUL CU DOMICILIUL/REȘEDINȚA ÎN STRĂINĂTATE
Dacă minorul, cetățean român, are domiciliul sau reședința în străinătate, i se permite ieșirea din România, fără prezentarea unei declarații din care să rezulte acordul părintelui/părinților, dacă însoțitorul prezintă la controlul de frontieră documente care atestă faptul că minorul se deplasează în statul de domiciliu/reședință.
Buna ziua. Nu aveți nevoie de acordul tatălui dacă minorul și dv. sunteți rezidenți în Italia. Era suficient sa cereți un certificat de rezidenta de la Primărie din Italia ( se poate cere online cu coordonatele speed) sau în persoana și puteați părăsi România fără probleme. În tot acest timp puteați deschide o cauza pentru pensie întreținere minor, stabilirea programului de vizita al minorului de către tatal nerezident, încredințarea minorului etc. Era suficient sa începeți pe calea ordonanței presedentiale o acțiune în interesul minorului pentru ca el sa se întoarcă la școală. De fapt dv. nu aveați nici o problema ca sa va întoarceți în Italia cu copilul..
Ar fi posibil sa obțineți custodie exclusivă.
Insa, va trebui totul dovedit în instanță.

Vor fi însă necesare doua procese, unul pe ordonanță ca sa aveți hotărâre judecătorească.

București 2023

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lntrebare iesire din tara minor din concubinaj paulet233 paulet233 Buna ziua ma numesc Elena am si eu o intrebare fiica mea a trait in concubinaj si a rezultat o fetita de 3 ani ele si tatal au rezidenta in italia, au plecat ... (vezi toată discuția)
Unde este dreptul minorului de 6 ani ? damatteo damatteo Prin hotărâre judecătorească minorul vine incredințat mamei , iar amândoi ( mamă si copil ) au rezidență in Italia . Se duc in România iar la ... (vezi toată discuția)
Suplinire acord cand domiciliul e in strainatate Deia14 Deia14 Buna ziua, se da urmatoarea speta : parintii divorteaza in 2016, autoritate parinteasca comuna si domiciliul la mama pentru minor. Tatal se muta in alta tara, ... (vezi toată discuția)