avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFI si concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFI si concediu crestere copil

Buna ziua,

Am nevoie de indrumare in legatura cu urmatoarea situatie: sotia mea este medic si lucreaza la o clinica privata, prin CIM. In paralel, colaboreaza si cu alte clinici, prin PFI. Urmeaza sa intre in concediu maternal in curand, care conform legii dureaza 126 de zile. Dupa acesta, va intra in concediu de crestere copil, pana cand acesta va implini varsta de 2 ani. Intrebarea mea este: daca plafonul maxim pentru indemnizatia de crestere copil (momentan in valoare de 8500 RON) este acoperit in intregime prin veniturile pe care le-a incasat prin CIM (deci fara cele suplimentare venite prin PFI), poate sa nu isi suspende activitatea PFI-ului? Sau e obligata sa o faca, tinand cont ca orice venit impozabil ar anula indemnizatia? Intreb deoarece isi planifica sa participe prin PFI la studii si sa acorde consultatii, incepand cu anul viitor, cand inca este in concediul de crestere copil.

Multumesc in avans!
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2023
civik, utilizator
Cel mai recent răspuns: civik , utilizator 19:34, 6 Aprilie 2023
Nu orice venit impozabil duce la incetarea platii indemnizatiei.

OUG 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor prevede faptul că plata indemnizației pentru creșterea copilului nu se suspendă dacă persoana aflată în concediu realizează, în decursul unui an calendaristic, venituri nete, adică după aplicarea impozitului și a contribuțiilor sociale aferente mai mici de 5 ori cuantumul indemnizației minime de CCC. Din luna martie a acestui an, indemnizație minimă a crescut de la 1.250 lei la 1.314 lei/lună.
Prin urmare, venitul net pe an care nu afectează dreptul la indemnizația de CCC este de 6.570 lei
Am inteles, multumesc de raspuns. Cifrele acestea sunt total nerealiste, dpmdv, cam ca orice in Romania. Ori ai cheltuieli deductibile din greu, ori platesti CAS la 25% din salariul brut minim anual, asta chiar daca nu ajungi la el, in speranta ca tii venitul net la sub 6.570 RON / an (LE: dar e ilogic, ca dai banii cam degeaba la stat).

Ca sa verific ca am inteles bine, daca s-a depasit acesta suma in momentul in care a intrat in concediul de crestere copil, nu ar trebui sa mai factureze nimic in anul curent. Deci ultima factura ar trebui sa fie emisa inainte de inceperea acestuia?

Si ultimul lucru: banuiesc (din raspunsul dvs) ca nu este nevoie sa-si suspende activitatea, pe perioada concediului de crestere. Poate lasa PFI-ul activ.

Multumesc din nou.
Ultima modificare: Joi, 6 Aprilie 2023
civik, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! sunt in ccc si doresc sa mai lucrez ceva part-time ... M 123 M 123 Buna ziua! Sunt in CCC si doresc sa mai lucrez ceva part-time ,totusi sa beneficiez incontinuare de indemnitatie. Se poate ? (vezi toată discuția)
Buna seara! sunt in crestere copil pana la varsta de 3 ani. va ... roxana_d24 roxana_d24 Buna seara! Sunt in crestere copil pana la varsta de 3 ani. Va rog sa-mi spuneti daca ma pot intoarce la munca cu cateva ore si sa iau si indemnizatie si ... (vezi toată discuția)
Dețin un cmd(cabinet medicina dentară).pe perioada ccc voi ... ana_maria_purecel@yahoo.com ana_maria_purecel@yahoo.com Dețin un CMD(cabinet medicina dentară).Pe perioada CCC voi primi indemnizația calculata in funcție de încasările pe acest CMD., Dacă pe perioada CCC ma ... (vezi toată discuția)