avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proces verbal anulat al adunării generale a ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proces verbal anulat al adunării generale a asociației de proprietari - consecințe

Bună ziua. Am câteva nelămuriri și mulțumesc anticipat dacă voi primi răspuns la întrebări. Este vorba tot despre asociații de proprietari.

Un proces verbal al unei adunări generale, in care a fost ales un președinte poate fi anulat dacă la ședința respectivă nu a fost întrunit cvorumul? Și anume cum, doar în instanță? Precizez că nu s-a făcut o ședință reconvocată.
Iar semnăturile așa zisului președinte, semnături pe care le-a pus el pe documente ulterior, mai sunt valabile în cazul în care se anulează procesul verbal respectiv? Se consideră că nu a avut calitatea de președinte niciodată?
Încă o dată mulțumesc :).
Ultima modificare: Sâmbătă, 8 Aprilie 2023
Carmen-D, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este valabila, cit timp nu e hotarit altfel de instanta.

Carmen-D a scris:


Asta înseamnă că acea adunare generală nu este valabilă? Hotărârile ei sunt nule?
Mulțumesc :).

Despre termenul de contestare de 45 de zile

Articolul 26
Dacă o hotărâre a adunării generale este contrară legii, statutului sau acordului de asociere a asociației de proprietari ori este de natură să producă daune intereselor proprietarilor, aceștia pot ataca în justiție respectiva hotărâre, în termen de 45 de zile de la adoptarea acesteia*). Acționarea în justiție nu întrerupe executarea hotărârii decât în cazul în care instanța dispune suspendarea acesteia.

Notă
Prin DECIZIA CURȚII CONSTITUȚIONALE nr. 670 din 18 mai 2011, publicată în MONITORUL OFICIAL nr. 421 din 16 iunie 2011, s-a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art. 26 din Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, constatându-se că sintagma "de la adoptarea acesteia" este neconstituțională.

Conform art. 147 alin. (1) din CONSTITUȚIA ROMÂNIEI republicată în MONITORUL OFICIAL nr. 767 din 31 octombrie 2003 dispozițiile din legile și ordonanțele în vigoare, precum și cele din regulamente, constatate ca fiind neconstituționale, își încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curții Constituționale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord prevederile neconstituționale cu dispozițiile Constituției. Pe durata acestui termen, dispozițiile constatate ca fiind neconstituționale sunt suspendate de drept.

În concluzie, în intervalul 16 iunie 2011-31 iulie 2011, dispozițiile invocate mai sus au fost suspendate de drept, încetându-și efectele juridice în data de 1 august 2011, întrucât legiuitorul nu a intervenit pentru modificarea prevederilor atacate.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Aprilie 2023
robert1958, utilizator
Nu e posibil să invocați în anul 2023 prevederile articolului 26 din Legea nr. 230/2007, ACT NORMATIV CARE S-A ABROGAT PE DATA DE 28.09.2018, în cazul în care o Adunare Generală s-a desfășurat după acea dată.
De acum aproape 5 ani NU MAI ESTE NICIUN TERMEN DE PRESCRIPȚIE PENTRU A INVOCA NULITATEA ABSOLUTĂ A HOTĂRÂRILOR ADUNĂRILOR GENERALE !
Precizez doar faptul că doamna Carmen-D nu a precizat în ce an a avut loc acea Adunare Generală și oricine a dedus de aici că aceasta s-a convocat după data de 28.09.2018.
george-neagu a scris:
Aveți termen 45 de zile de a contesta hotărârile Adunării Generale a Asociației care pot astfel fi anulate în întregime sau în parte.
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Aprilie 2023
doris2001, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Doamna Carmen-D ar trebui sa afle dacă s-a afișat la Aviziere procesul verbal al Adunării Generale din 2015 (nu a precizat inițial data convocării acesteia), deoarece dacă nu a existat asigurarea comunicării acestuia, puteți iniția un proces cu obiectul Nulitate Absoluta a acelui proces verbal din 2015, știind ca nu v-a fost comunicat !
Ultima modificare: Duminică, 30 Aprilie 2023
Manuela Rășină, administrator
Din 01.08,2011, deci de acum 12 ani, nu mai există nici un termen de prescripție pentru a invoca nulitatea absolută a unei hotărâri a adunării generale.

Alte discuții în legătură

Anulare proces verbal asociatie de proprietari. buna ziua, la adunare generala a asociatiei de proprietari a ... Dani_L Dani_L Buna ziua, la adunare generala a asociatiei de proprietari a fost scris in timpul sedintei un proces verbal de mana si am semnat intr-un tabel. A fost ... (vezi toată discuția)
Adunare generala extraordinara Bogdan_86 Bogdan_86 Buna ziua, In ce conditii si care este procedura convocarii unei adunari generale extraordinare? Noua lege nu face niciun fel de menţiune cu privire la ... (vezi toată discuția)
Ședință adunare generală re_convocată bună ziua am o întrebare ... ZDantes ZDantes Ședință Adunare Generală re/convocată Bună ziua Am o întrebare cu privire la legea 196/2018, mai precis cu privire la convocarea, respectiv ... (vezi toată discuția)