avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Renuntarea la drepturile asupra bunurilor comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Renuntarea la drepturile asupra bunurilor comune

Buna ziua!
Sunt casatorita din 2016 si am 3 copii. Impreuna cu sotul am inceput construirea unei case acum 2 ani. Locuim cu totii in aceasta.
Sotul imi cere sa ii fac o declaratie notariala, cum ca renunt la drepturile mele asupra casei, astfel incat sa o poata vinde oricand doreste, fara acordul meu, deoarece vrea sa cumpere, fara acordul meu, o alta proprietate, dupa bunul plac. Este posibil (legal) sa dau o declaratie notariala cum ca renunt la absolut toate drepturile care imi revin asupra bunurilor materiale ale familiei?
Poate sa cumpere un alt imobil fara sa fiu coproprietar?
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 15:37, 12 Aprilie 2023
1 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteți însă face partaj în timpul căsătoriei, în care să-i lăsați lui părțile dumneavoastră din proprietate contra unor sulte, și schimbarea regimului matrimonial de la comunitate la separație de bunuri. Cât de mult ar fi în interesul dumneavoastră, asta dumneavoastră decideți.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
nu sunt jurist dar mi se pare o prostie sa dai o astfel de declaratie ! nu vrea cumva sa divorteze mai bine ?
Va multumesc tuturor pentru pareri si sfaturi.
Ma interesa daca este posibil legal, adica daca merg(em) la un notar, va putea sa parafeze o astfel de declaratie sau procura, deoarece sotul meu vrea sa ma forteze sa fac asta.
Sotul meu insista sa ne mutam intr-un oras mai aproape de Bucuresti, lucru care nu ma incanta avand in vedere ca suntem bine stabiliti aici unde suntem. I-am sugerat sa se duca singur, sa locuiasca in chirie o perioada, sa caute o scoala buna pt copii, sa isi caute job, sa vada cum merg lucrurile pe acolo si daca e totul ok, ne mutam cu totii. Dar nu are incredere ca voi fi de acord sa vindem casa si sa plecam; prin urmare ma constrange sa ii fac declaratie sau procura.
Nu vrea sa divorteze. Din contra.
Si mie imi place aventura, dar de cand avem copiii am nevoie de stabilitate.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Aprilie 2023
simulink, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Ma interesa daca este posibil legal, adica daca merg(em) la un notar, va putea sa parafeze o astfel de declaratie sau procura, deoarece sotul meu vrea sa ma forteze sa fac asta
.

Nu este posibil legal, fiindca drepturile asupra unor bunuri imobile nu se transmit prin declaratie sau procura.
Declaratiile/procurile nu se intabuleaza la Cartea Funciara in veci si pururi.
Trebuie fie sa incheiati fie un act de partaj voluntar, prin care sa ii lasati in apartamentul in proprietate sotului, cu obligatia lui de a va achita o sulta.
Fie, dupa ce lichidati regimul matrimonial al comunitatii legale, sa incheiati un contract de donatie, prin care sa ii donati sotului jumatatea dvs din imobil. Cu mentiunea, ca puteti revoca donatia in timpul casatoriei. Sub acest aspect, donatia va asigura posibilitatea de a va razgandi.
Daca sotul va forteaza, inseamna ca aveti consimtamantul viciat de violenta, iar actul incheiat in astfel de imprejurari este nul absolut.
Ultima modificare: Miercuri, 12 Aprilie 2023
raluk0207, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sotul imi cere sa ii fac o declaratie notariala, cum ca renunt la drepturile mele asupra casei, astfel incat sa o poata vinde oricand doreste, fara acordul meu, deoarece vrea sa cumpere, fara acordul meu, o alta proprietate, dupa bunul plac.


Sotul meu insista sa ne mutam intr-un oras mai aproape de Bucuresti, lucru care nu ma incanta avand in vedere ca suntem bine stabiliti aici unde suntem.
Dar nu are incredere ca voi fi de acord sa vindem casa si sa plecam; prin urmare ma constrange sa ii fac declaratie sau procura.


si daca tot nu are incredere ca veti fi de acord cu vanzarea casei, mai bine renuntati la drepturile asupra ei, nu ? :)))
mie mi se pare ca sotul dvs vrea sa va traduca, cel putin in ce priveste casa.

ce puteti face e sa faceti partaj, ii dati casa contra unei sulte pe care sa v-o dea la vanzarea casei. Apoi noua casa, o puteti cumpara pe cote parti. daca nu va convine ce vrea sa ia, luati dvs altceva cu sulta cuvenita.
Asta daca vreti sa faceti un compromis... daca nu vreti, nu faceti nimic, sa faca el.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! va rog frumos sa ma îndrumați cu privire la ce avem ... alinagal27@yahoo.com alinagal27@yahoo.com Buna ziua! Va rog frumos sa ma îndrumați cu privire la ce avem de făcut in următoarea situație: sunt căsătorită in regimul comunității legale de ... (vezi toată discuția)
Fostul sot doreste sa renunte in favoarea mea. el detine impreuna cu mine un imobil (fara datorii bancare ... JoAnn JoAnn Fostul sot detine impreuna cu mine un imobil (fara datorii bancare sau catre stat). Vrea sa renunte la dreptul lui de proprietate in favoarea mea in cota de ... (vezi toată discuția)
Pierderea proprietatii in cazul divortului mircea60n mircea60n Doresc sa ma casatoresc si apoi sa cumpar, din resurse personale, o casa ai carei proprietari sa fim amandoi . Exista posibilitatea ca in cazul in care sotia ... (vezi toată discuția)