avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Vanzare teren
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Vanzare teren

Am o intrebare in legatura cu vanzarea unui teren. Societatea la care lucrez a cumparat un teren in anul 2005 de la o persoana fizica (fara TVA), acum vrea sa o vanda si nu stiu cum sa facturez. (cu TVA sau fara TVA, si la ce valoare pot s-o vand, intentia societatii ar fi sa o vanda cat mai ieftin posibil).Valorea in contabilitate este de 51500 RON.
Cel mai recent răspuns: Cosmin Antohe , Contabil 18:43, 29 Ianuarie 2010
Se vinde cu TVA iar pretul de vanzare nu poate sa fie mai mic decat pretul din grila notarului pentru zona respectiva
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
Mihail Cazacioc, Consilier juridic
vinzarea poate fi facuta cu aprobarea adunarii generale a asociatilor, in urma efectuarii unei expertize care sa stabileasca pretul, pret care nu poate fi mai mic decit cel al zonei.
Buna ziua!
Exista niste conditii de care trebuie sa se tina seama.
1. Daca pretul pietei (dovedit cu raport de evaluare) este mai mic decat valoarea la care acest teren a fost cumparat, se poate vinde si sub aceasta valoare. Tineti cont ca trebuie facuta intai evaluarea, modificata valoarea in contabilitate (atentie, cheltuielile din reevaluarea acestuia sunt nedeductibile) si apoi se poate face vanzarea la valoarea reala de piata la momentul vanzarii.
2. Daca terenul este sau nu construibil (dovedit cu extras de carte funciara unde este stipulat ca e teren extravilan sau intravilan) pentru a vedea daca facturati cu sau fara TVA. Se factureaza cu TVA daca este intravilan si fara TVA daca este extravilan. Daca este extravilan, la factura fiscala atasati extrasul de carte funciara care face dovada acestui fapt.
Trebuie sa va faceti niste calcule si vedeti cum este mai bine pentru dvs.
Referitor la grila notarului: pentru fiecare zona exista o grila de incadrare in vederea stabilirii comisioanelor si taxelor notariale. Aceasta este doar pentru stabilirea taxelor si nu puteti plati taxe mai mici la notariat fata de pretul din grila. Nu are legatura cu pretul dvs. de vanzare.
Va doresc succes!
In privinta TVA-ului sunteti scutit daca respectati ce scrie mai jos:

codul Fiscal, art. 141 al. 2 lit. f

livrarea de către orice persoană a ... oricărui alt teren. Prin exceptie, scutirea nu se aplică pentru livrarea unei constructii noi, a unei părti a acesteia sau a unui teren construibil, dacă este efectuată de o persoană impozabilă care si-a exercitat ori ar fi avut dreptul să-si exercite dreptul de deducere total sau partial a taxei pentru achizitia, transformarea sau construirea unui astfel de imobil. În sensul prezentului articol, se definesc următoarele:

In privinta pretului
nu cunosc nici o reglementare legala care sa va interzica ce pret sa alegeti, stiu doar ca exista oricand posibilitatea ca vre-un creditor sau terta persoana sa contesteze actul de vanzare cumparare. Contestatia se rezolva in instanta.
Mai nou notariatele au niste grile cu preturi minime (in vederea impozitarii tranzactiei) ce se vor recomanda in functie de tipul terenului si zona acestuia.
Ultima modificare: Marți, 26 Ianuarie 2010
Cosmin Antohe, Contabil
stiu doar ca exista oricand posibilitatea ca vre-un creditor sau terta persoana sa contesteze actul de vanzare cumparare. Contestatia se rezolva in instanta.


Asta se intampla numai daca firma intra in insolventa , altfel creditorii nu au dreptul de a contesta , stiind ca iarasi incercati sa m-a combateti sa-mi dati si articolul de lege .

Mai nou notariatele au niste grile cu preturi minime (in vederea impozitarii tranzactiei) ce se vor recomanda in functie de tipul terenului si zona acestuia.


Nu e mai nou , se regasesc de cand a aparut legea 571 / 2003 si a aparut de ceva timp ...................X-(

Alte discuții în legătură

Vanzare teren marimara marimara Detin un teren care are toate actele in regula, adica cadastru si intabulare ; acest teren a fost incadrat ca extravilan pana in urma cu doua luni, cand a ... (vezi toată discuția)
Regim tva vanzare teren lupusoruflorentina lupusoruflorentina 1. Va rog sa-mi spuneti daca e corecta abordarea la urmatoarea problema: Un teren a fost cumparat de o persoana juridica de la o persoana fizica in 2007, avand ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren boholt boholt As dori sa aflu daca doresc sa cumpar un teren intravilan, la tara, daca se plateste TVA la valoarea contractului de vanzare-cumparare. Pe de alta parte, daca ... (vezi toată discuția)