avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 505 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Codul muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Codul muncii

Buna ziua. E legal sa se faca distinctia salariu de incadrare vs salariu de baza si sa se includa sporul de conducere in salariul de baza (astfel incat atunci cand se aplica celelalte sporuri la salariul de baza sa se aplice la o suma mai mare)?

Eu as zice ca nu, conform CM "Salariul cuprinde salariul de bază, indemnizaţiile, sporurile, precum şi alte adaosuri", prin urmare CM face distinctia intre salariul de baza si sporul de conducere. Daca vrei sa numesti sporul de conducere cu alt nume intra la categoria "alte adaosuri", deci tot diferit de salariul de baza e.
Ultima modificare: Marți, 9 Mai 2023
Minitauru, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:51, 10 Mai 2023
A fost o perioada in care se includea in salariul de incadrare sporurile , iar Codul Muncii avea aceeasi prevedere .. prin urmare, depinde de sectorul in care lucrati, bugetar sau privat.
@ Cornel Vasile
Lucrez in sect. privat.
In acest caz, consider ca trebuie mentionat in c.i.m. modalitatea de acordare a sporului cu respectarea prevederilor Codului Muncii privind definitia salariului.
Mda. Deci la noi personalul cu fctii de conducere isi include sporul de conducere (x) in salariul de baza (y), astfel incat atunci cand is calculeaza celelalte sporuri le raporteaza la (x+y), si nu doar la y. Or avea in CIM o astfel de prevedere, in contractul colectiv nu exista si nici nu vad cum ar putea o astfel de prevedere sa respecte Codul Muncii. Poate nu inteleg eu subtilitati juridice, insa ma intreb cui i se mai aplica definitia salariului din CM. Bugetarilor nu din cate stiu, si mai nou vad ca nici sefilor din privat.
Ultima modificare: Miercuri, 10 Mai 2023
Minitauru, utilizator
Se aplica tuturor ..dar nu se respecta, care este alt aspect.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se aplica sporurile la salariul de baza ?.companie de stat . anonimcr anonimcr sporul de conducere se pote aplica la salariul de baza iar rezultatul plus salariul de baza se aplica la celelalte sporuri exemplu sporul de vechime .sal.baza ... (vezi toată discuția)
Remuneratie incorecta ella120570@gmail.com ella120570@gmail.com De ce se da voie ca in contract ,la salariul minim pe economie( pt studii superioare) sa se mentioneze ca toate sporurile sunt incluse? De ce spururile la ... (vezi toată discuția)
Salariu tarifar, salariu de încadrare, salariu de bază anca.miron anca.miron În contextul legislației actuale privind salarizarea personalului bugetar care sunt definițiile pentru salariul tarifar, salariul de încadrare și salariul ... (vezi toată discuția)