Buna ziua ,
in cadrul unui partaj de bunuri comune , sotul parat doreste scoaterea de la masa partajabila a unei sume de bani , ce a fost calificata de reclamant ca fiind bun comun ,( pe motiv ca aceasta suma nu reprezinta bun comun ) . Se poate dovedi acest lucru cu martori si inscrisuri . Intrebarea mea este eu ca si parat care vreau sa scot din masa bunurilor de impartit aceasta suma de bani trebuie sa mai achit taxa de timbru ? Eu apreciez ca aceasta cerere nu poate fi considerata ca pretentie proprie , ci doar ca un mijloc de aparare ce poate fi solicitat prin intampinare . Dar ma intreb practica ce spune ? Se califica in acest caz ca si cerere reconventionala si se achita taxa de timbru sau asa cum mi se pare mie normal , este apreciata ca un simplu mijloc de aparare ce poate fi cuprins in intampinare si in aceasta situatie nu se achita taxa de timbru ??
Multumesc anticipat pentru opiniile celor ce au avut o speta de acest fel
buna ziua .
dvs. practic contestati masa partajabila, astfel incat va trebui sa depuneti cerere reconventionala si mod cert veti timbra aceasta cerere .
conform legii privind taxele judiciare de timbru , daca partile contesta bunurile de impartiti, valoarea acestora sau drepturile ori marimea drepturilor coproprietarilor taxa judiciara de timbru se datoreaza de titularul cererii la valoarea contestata .
buna ziua!
de acord cu roxanel, dvs o sa contestati masa partajabila, o sa afirmati ca acea suma de bani intra in comunitatea de bunuri, deci veti formula cerere reconventionala!
Si atunci in partajul de bunuri comune intampinarea pentru care anume situatii concerete mai este utila ? Normal ca in general raspunsul la toate capetele de drept si de fapt ( element cuprins in intampinare ) presupune a avea un anume punct de vedere si a nu fi de acord cu reclamantul . Inseamna practic ca intampinarea nu are utilitate in partajul de bunuri comune . Normal ca raspunsul la capetele de cerere ale reclamantului presupune tocmai invederarea faptului ca unul sau mai multe bunuri nu sunt bunuri comune si in consecinta nu se poate folosi intampinarea in acest caz . Deci oricum ai raspunde prin intampinare , intr-un fel sau altul contesti bunurile , drepturile ori valoarea de impartit si in consecinta tibrezi . Atunci intampinarea ramane o posibilitate procedurala de forma , deoarece ar trebui sa o folosesti decat cand esti de acord cu reclamantul .
faceti o confuzie ;)
prin intampinare paratul raspunde in scris pretentiilor formulate de reclamant prin cererea de chemare in judecata .
iar cererea reconventionala se face de catre paratul care are, la randul sau, pretentii impotriva reclamantului, evitand astfel un proces separat .
Nu fac o confuzie . Stiu ceea ce afirmati tocmai de aceea spuneam ca im mod concret raspunsul la pretentiile reclamantului nu are cum sa fie da dunt de acord . Asa nimeni nu -s-ar mai deranja sa vina la proces . Normal ca de fiecare data cand exista un raspuns la pretentiile reclamantului acest raspuns vizeaza a dovedi ceva . Ori ca un bun nu este bun comun , ori ca nu are valoarea specificata etc . Normal ca raspunsul din intampinare nu poate fi da sunt de acord. Ei atunci de fiecare data se va califica cererea ca reconventionala . Pentru a nu repeta afirmatii deja facute mizez pe faptul ca in momentul in care postati , cititi cu atentie topicul tocmai pentru a nu ne invarti in cerc cu raspunsuri deja postate . Inca o data nu fac nici o confuzie . Daca citeati atent tocmai pentru a nu fi nevoita sa reiau ceea ce am scris deja eu puneam in discutie nu teoria in privinta intampinarii si cererii reconventionale ci MODUL CONCRET in care instantele califica orice fel de raspuns in intampinare in afara de ( ``sunt de acord cu cererea reclamantului ``) ca fiind de fapt cerere reconventionala si in consecinta taxat .
Taxa timbru partaj
diana22
va rog frumos lamuriti-ma si pe mine: cine cat plateste? se introduce o cerere de partaj bunuri comune, reclamantul sustine ca are contributie 70%, iar parata ... (vezi toată discuția)
Divort
suteanu maria
Buna ziua!Imi cer scuze ca insist pe aceasta tema dar sper ca ma veti intelege.Sotul meu a deschis divortul,am avut termen pe 26 26 2009,nu ne-am prezentat ... (vezi toată discuția)