avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare apartament detinut de cetatean roman si strain ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare apartament detinut de cetatean roman si strain (nerezident in Romania) in cota parte

Buna ziua,

Verisoarea mea a cumparat un apartament impreuna cu un cetatean strain (nerezident in Romania in momentul actual), iar ambii detin 1/2 din el (nu au fost casatoriti nici inainte si nici dupa cumparare). Acum, verisoara mea doreste sa vand apartamentul dar nu mai tine legatura cu acest cetatean strain.

Cum poate proceda in aceasta situatie?

Va multumesc,
Brebenel Stefan
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua, imobilele proprietate comune nu se pot vinde decat cu acordul tuturor coproprietarilor. O alta varianta ar fi aceea de a solicita partajul in instanta, atribuirea imobilului si din vanzarea pe care o va face ulterior, ii va plati cetateanului strain sulta.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Va multumesc pentru raspuns.

Mai sunt 2 intrebari la care as dori niste informatii suplimentare :
1. Dar cum se poate lua legatura cu cetateanul strain din moment ce nu se mai cunoaste nici un numar de telefon sau adresa de email pentru a fi anuntat despre vanzare?
2. Cum se poate demara partajul in instanta?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru datele de contact ale coproprietarului, trebuie sa indicati ultima sa adresa cunoscuta, eventual conform unui act de identitate. daca a avut domiciliul in Romania, aveti posibilitatea de a face adresa la evidenta populatiei.
Pentru a deschide un dosar de partaj, trebuie formulata o cerere de chemare in judecata conform dispozitiilor legale in materie. Daca nu va descurcati, aveti posibilitatea de a va angaja un avocat.
4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
eu as vinde cota mea de proprietate, nu m-as complica cu un proces.
cumparator gaseste usor care sa dea banii pe jumatate de casa si sa stapaneasca casa cu totul, ca ala nu mai vine si daca vine, am timp sa strang bani pt a plati sulta pt cota lui
Ultima modificare: Marți, 23 Mai 2023
Manuela Rășină, administrator
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Vanzarea cotei-parti desi teoretic posibila, in practica este greu de realizat. Cine si-ar dori sa devina coproprietar alaturi de o persoana pe care nu o cunoaste si care ii poate face foarte dificila administrarea proprietatii, dvs. ati cumpara? Nu mai spun despre faptul ca cel care cumpara nu va cumpara o parte determinata din imobil ci o cota ideala din dreptul de proprietate, in fapt coproprietatile neputand fi delimitate decat prin partaj, ceea ce presupune ca tot la partaj s-ar ajunge.

Alte discuții în legătură

Mostenire buna ziua. in urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament ... GavDana GavDana Buna ziua. In urma cu 7 ani am mostenit jumatate dintr-un apartament cu 4 camere. De atunci in apartament a locuit doar matusa mea care a mostenit cealalta ... (vezi toată discuția)
Chirie intre coproprietari Cristea Ion Cristea Ion Chirie intre coproprietari. Buna ziua, dețin 80% dintr-un apartament în urma unei moșteniri unde locuiesc singur. 20% este deținut de către fratele meu. ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament cu doi proprietari fara acordul unuia din ei trasorv trasorv Buna ziua , impreuna cu altcineva [ fara niciun grad de rudenie ] detin un apartament , in procente diferite si vreau sa imi recuperez cota parte din el prin ... (vezi toată discuția)