avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1022 soluții astăzi

Rămâi informat cu avocatnet.ro, acum și pe Google News. Click aici și apasă pe urmărește-ne (follow sau steluță)!

Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Buna seara.Am parcat autoturismul langa trotuar in ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Buna seara.Am parcat autoturismul langa trotuar in sector4.Am ...

Buna seara.Am parcat autoturismul langa trotuar in sector4.Am gasit auto blocat de Directia pt Digitalizare si Regenerare Urbana, cu o instiintare ca am stationat voluntar pe drumul public,incalcand HCLsector 4 nr 205/30.12 2021. HCL spune la cap 1 ca procedura de blocare al auto se aplica atunci cand se ocupa parcari publice,de resedinta sau domeniu public. Vehiculul era parcat la bornura in loc nemarcat ,nu exista semn de stationare,oprire interzisa,strada este lata.Am achitat 150 lei mi au deblocat o ,am parcat pe alta strada tot la bordura.Ce fac acum?Raman cu paguba din cauza abuzului sau merg in instanta ?O sa vina si acolo dupa mine? Vand masina?
Ultima modificare: Vineri, 26 Mai 2023
r paul, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 05:40, 29 Septembrie 2025
Drumul public este un bun ce face parte din domeniul public.
În afară de domeniul public, legislația civilă mai prevede că există proprietate privată (care face parte din domeiul privat al unei persoane private), drumul acesta fiind însă unul public.
Îi spune domeniu public pentru că noțiunea este mai extinsă decât mulțimea drumurilor publice, incluzând și spații verzi, parcuri, școli etc.
Atunci am alta intrebare. Stationarea pe drumurile publice intra in "circulatia pe drumurile publice"? Pt ca reglementarile pe drumurile publice vad ca au nevoie de avizul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Dvs. nu doriti sa pricepeti niste lucruri elementare. Administratorul domeniului public, care e primaria, este cel ce decide modul cum se parcheaza pe domeniul public/drumul public. Parcarea e o stationare in locuri special amenajate. Daca administratorul a decis care sunt locurile de parcare, marcate corespunzator, rezulta implicit ca nu se parcheaza in locuri neamanajate. Asa se intimpla si in cazul trotuarelor, adiacente partii carosabile, daca administratorul doreste sa marcheze alveole de parcare, o face. Asta nu inseamna ca in afara lor, pe trotuar se poate parca oriunde. Si e nevoie si acolo de avizul politiei.
Articolul 144
(2) Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliției rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, marcate și semnalizate corespunzător. Amenajările se pot executa numai dacă:
a) se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lățime;
b) accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
c) poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate.
Recitiți-vă, vă rog, întrebarea. Nu că nu doresc să vă răspund, dar cereți un fel de pară mălăiață, să facă cineva un efort să își amintească Codul rutier și Rgeulamentul, că dv. nu aveți chef.
Dacă nu aveți carnet, vorbiți cu șoferul mașinii care nu a parcat regulamentar să vă explice că nu poți circula pe un drum public la infinit, fără să opreești vreodată. Îmi pare că profitați deja de timpul și disponibilitatea noastră.

Da, pentru parcări, semne de circulație, semaforizări, acces în/din spații private, marcaje etc. se obține aviz de fiecare dată. Nu se face parcare ori semafor fără proiect, nu se face proiect fără avize.
Poti sa imi spui, te rog, de unde este articolul asta?

latka a scris:

Articolul 144
(2) Administratorul drumului public poate amenaja pe anumite zone ale trotuarului, cu avizul poliției rutiere, spații destinate opririi sau staționării vehiculelor, marcate și semnalizate corespunzător. Amenajările se pot executa numai dacă:
a) se respectă culoarul destinat circulației pietonilor, stabilit potrivit normativelor în vigoare, care nu poate fi mai mic de 1 m lățime;
b) accesul vehiculelor în parcare se realizează din partea carosabilă;
c) poziționarea vehiculelor în parcare nu stânjenește circulația pe prima bandă sau pe pistele amenajate.

Nu stiu de unde atitudinea asta asa agresiva, dar nu v-a obligat nimeni sa raspundeti. De asemenea, genul asta de raspuns "stiu sa raspund, dar nu vreau" mi se pare deplasat.

Cabinet de avocat Liliana Grădinaru a scris:

Recitiți-vă, vă rog, întrebarea. Nu că nu doresc să vă răspund, dar cereți un fel de pară mălăiață, să facă cineva un efort să își amintească Codul rutier și Rgeulamentul, că dv. nu aveți chef.

Alte discuții în legătură

Amenda parcare hcl s4 24/2019 Adyconst Adyconst Rog un sfat. Speta: Ieri am primit o amenda prin posta de la politia locala S4. Amenda parcare in baza HCL S4 24/2019. PV de contraventie este pe numele meu, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, am primit o amenda pentru parcarea in loc nepermis, ... Iulian Alex Iulian Alex Buna ziua, am primit o amenda pentru parcarea in loc nepermis, pe trotuar in sectorul 2. Ideea este ca trotuarul este indeajuns de lat incat sa incapa mai bine ... (vezi toată discuția)
Parcare trotuar - amenda hcl victorte victorte Bună ziua, Astăzi am parcat mașina pe un trotuar, lăsând spațiu atât pentru pietoni, dar am lăsat și pista de biciclete ... (vezi toată discuția)