avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1196 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract de asociere in participatiune
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract de asociere in participatiune

buna seara,

Am 2 societati ccare au un contract de asociere in participatiune societate A ii ofera societatii B spatiu ptr desfasurare activitate si achita toate cheltuielile ca apa,energia,etc.in schimb societatea B va da 10 la suta din venituri societatii A,spuneti-mi va ror frumos cum inregistrez in contabilitate aceste operatiuni,

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 11:52, 9 Februarie 2010
eu sper sa fie in regula avand in vedere ca noi contractul il avem, si mai ales ca ambele firme sunt microintreprinderi pe venit, la fel nici una din firme nu este platitoare de tva, si de la 1 ianuarie firma care platea 10% din venituri a fost suspendata.

Eu va multumesc mult,atat domnului Iulian Manea cat si doamnei t.Simona
"Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul!" Nu-mi place Mircea Badea, dar asta i-a iesit.

Pentru ca furnizorii de utilitati si autoritatile locale se misca greu si orice miscare o fac contra cost, orice schimbare de titular este un chin. Asa ca, este recomandat sa faci un contract de asociere in participatie cum e cel descris mai sus.

Un control nu are ce reprosa unui astfel de contract. Daca imi scapa ceva nu am nimic impotriva unei corectii.
Un contract de asociere in participatiune presupune transmiterea chelt si a veniturilor. In cazul discutat, se transmit numai venituri. Activitatea derulata printr-un astfel de contract se face numai de catre una dintra partile contractului. In cazul acesta una are chelt (cu utilitatile), alta are venituri.
Contravaloarea unui contract de inchiriere poate include utilitatile, adica se poate stipula in contract ca aceste utilitati sunt in sarcina proprietarului, chiriasul achitind numai suma din contract, sau proprietarul poate refactura utilitatile catre chirias.

t.simona a scris:
Un contract de asociere in participatiune presupune transmiterea chelt si a veniturilor. In cazul discutat, se transmit numai venituri. [...]

Un contract de asociere in participatiune presupune transmiterea cheltuielilor si a veniturilor. Asta, la modul general. Daca acordul partilor (asta inseamna un contract, asa-i?) stabileste ca una din parti sa transmita celeilalte o cota parte din venituri iar cealalta sa transfere toate cheltuielile cu utilitatile inseamna ca acest contract nu e asociere in participatie?

Inchiriere nu e in nici un caz; aceasta presupune obtinerea unei sume fixe, indiferent ce venituri se obtin in locatia respectiva. Si, bineinteles, nu e exclusa refacturarea utilitatilor.
In contractul de asociere in participatiune dintre aceste doua societati scrie clar ca sociatatea A achita toate cheltuielile cu chiria spatiului, (ptr ca spatiul nu este al societatii A iar in contractul de inchiriere spatiu scrie clar ca societatea nu are dreptul sa subinchirieze) apa, energia, etc .Iar societatea B ii da sc A cota de 10%
din total venituri.

Alte discuții în legătură

Asociatia in participatiune cryss8 cryss8 la o asociere in participatiune intre doua persoane juridice la sfarsitul luni trebuie sa arati in contul 458 veniturile si cheltuielie si nu in contul 121. ... (vezi toată discuția)
Asociere intre societati Instantlife Instantlife Buna ziua, Iata problema: avem doua societati detinute indirect de aceasi persoana. Una (A) detine echipamente hardware, cealalta (B) licente soft (extrem ... (vezi toată discuția)
Contract de asociere in participatiune ccccristina ccccristina buna ziua un asociat( a venit cu spatiu),trebuie sa primeasca lunar de la celalalt asociat in fiecare luna 3000 de euro + tva in urma desfasurarii ... (vezi toată discuția)