avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1054 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general contract de asociere in participatiune
Discuție deschisă în Contabilitate în general

contract de asociere in participatiune

buna seara,

Am 2 societati ccare au un contract de asociere in participatiune societate A ii ofera societatii B spatiu ptr desfasurare activitate si achita toate cheltuielile ca apa,energia,etc.in schimb societatea B va da 10 la suta din venituri societatii A,spuneti-mi va ror frumos cum inregistrez in contabilitate aceste operatiuni,

Multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: iuli-ana , utilizator 11:52, 9 Februarie 2010
adella1604 a scris:

In contractul de asociere in participatiune dintre aceste doua societati scrie clar ca sociatatea A achita toate cheltuielile cu chiria spatiului, (ptr ca spatiul nu este al societatii A iar in contractul de inchiriere spatiu scrie clar ca societatea nu are dreptul sa subinchirieze) apa, energia, etc .Iar societatea B ii da sc A cota de 10%
din total venituri.

@t.simona sustine (Sper ca nu am inteles gresit. In caz contrar, imi cer scuze!) ca acest contract incheiat intre cele doua societati este contract de inchiriere cu transfer de utilitati.

Eu zic ca nu-i asa, pentru ca apare suma variabila a transferului de venituri in cota procentuala care este specifica asocierii in participatie.

In cazul contractului de inchiriere venitul stabilit prin contarct este fix.
Da aici aveti dreptate, din cate am citit si eu asa reiese.

multumesc pentru ajutorul acordat.
Nu asta am vrut sa spun.
Am spus ca acesta nu este un contract de asociere in participatiune. Partile isi impart veniturile si cheltuielile, deci profitul rezultat. Fiecare parte participa in functie de cota stabilita in contract la profiturile si pierderile rezultate din contractul de asociere in participatiune. Daca se stabileste o cota parte din venituri nu mai sunt respectate principiile asocierii in participatiune.
@t.simona as fi de acord cu dvs. daca in decontul privind asocierea in participatie nu s-ar transmite individualizat cote din fiecare dintre venituri si cheltuieli iar prin contract pot stabili impartirea acestora in cote diferite, de asemenea, pentru fiecare in parte.

Sa zicem ca acest contract n-ar fi asociere in participatie si, ca urmare, putem sa-i zicem altfel. Credeti insa ca un astfel de contract este legal? Daca da, unde ar fi incadrabil in codul fiscal? Daca nu, ce lege interzice o astfel de asociere/colaborare?
Parerea mea este ca de fapt, pt ca acel contract de inchiriere interzice subinchirierea, este de fapt o mascare a punerii la dispozitie a spatiului.
Trebuie sa ne gindim si la implicatiile fiscale ale unui astfel de contract: daca soc B era platitoare de impozit pe venit, daca impozitul pe profit la B ar fi fost mai mare decit cel pe venit la A.
Daca amindoua sunt platitoare de impozit pe profit dar A are pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti?
Prin transferul a 10% din venituri, B nu realizeaza pierdere?
Daca soc sunt afiliate?
Nu sunt jurist, deci nu pot zice ce tip de contract este acesta si daca este legal sau nu. Trebuie vazuta si latura economica a acestei situatii si trebuie tratata ca atare.
Numai initiatorul subiectului cunoaste situatia reala si este posibil sa nu fi expus problema in amanunt.
Ultima modificare: Luni, 8 Februarie 2010
t.simona, utilizator

Alte discuții în legătură

Asociatia in participatiune cryss8 cryss8 la o asociere in participatiune intre doua persoane juridice la sfarsitul luni trebuie sa arati in contul 458 veniturile si cheltuielie si nu in contul 121. ... (vezi toată discuția)
Asociere intre societati Instantlife Instantlife Buna ziua, Iata problema: avem doua societati detinute indirect de aceasi persoana. Una (A) detine echipamente hardware, cealalta (B) licente soft (extrem ... (vezi toată discuția)
Contract de asociere in participatiune ccccristina ccccristina buna ziua un asociat( a venit cu spatiu),trebuie sa primeasca lunar de la celalalt asociat in fiecare luna 3000 de euro + tva in urma desfasurarii ... (vezi toată discuția)