avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PARERI ( SI PROBLEME ) ASOCIATII DE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PARERI ( SI PROBLEME ) ASOCIATII DE PROPRIETARI

buna seara,
va rog sa ma ajutati cu cateva pareri referitoare la partile comune si proprietatile particulare ale persoanelor / proprietari care apartin ( sau inca nu ) la asociatia de proprietari. Am primit o solicitare cel putin ciudata de la un locatar de la etajul 3 ( din 4 ) cum ca daca se trage apa la wc i se goleste vasul si vine mirosul de pe coloana in casa. La nici un alt apartament nu se intampla acest lucru ( nici deasupra si nici vecin ) si inclin sa cred ca s-ar putea sa fie si o eroare de montaj. Din discutiile avute sunt foarte multe pareri contradictorii ca ar trebui ( sau nu exista ) un fel de supapa la etajul 4 - deasupra reclamantului. Pana in acest moment inclin sa dau un raspuns in care reclamantul sa solicite un proces verbal oficial de constatare cu remedierea necesara de la o firma de instalatii autorizata. Nu vad legatura in acest caz cu partile comune ale asociatiei. Cel mai probabil dupa raspuns voi fi reclamat in calitate de presedinte la Primarie.
Va multumesc anticipat pentru parerile d-voastra.
3 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
E simplu ca buna ziua de ce se prevad mai multe guri de aerisire, eu intâlnesc frecvent fenomenul, e vorba de a asigura o rezerva, in cazul in care se infunda una dintre aerisiri.
Aerisirile se pot infunda si "natural", isi construiesc in interiorul lor pasarile cuiburi sau viespile faguri. Am patit-o de mai multe ori.


Ultima modificare: Joi, 29 Iunie 2023
Manuela Rășină, administrator
va multumesc pentru raspunsuri si pentru informatiile oferite. Din pacate nu am si nu stiu cum sa gasesc o schema de instalatii initiala a blocului ( vechi ). Daca intr-adevar exista o problema la partile comune se va rezolva fara nici o retinere. Fara o justificare solida este foarte clar pentru mine ca nu avem ce sa " tragem " de " vecinul " de la etajul 4 si cel mai probabil va ramane in sarcina locatarei de la 3 prin acel proces verbal oficial de constatare ( de la o firma autorizata de instalatii ) sa detalieze unde considera ca este problema.
Va doresc tuturor Sanatate.
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu va trebuie o schema de instalatii, ci doar sa desfundati conducta de scurgere aferenta apartamentelor respective, care e parte comuna. Nu e sarcina locatarei de la 3, fiind parte comuna, ci a asociatiei de proprietari. Conform art. 31 din legea 106/2018 sunteti obligat sa faceti asta, puteti inspecta si "instalatia" de la etajul 3 si veti descoperi un banal racord intre WC si scurgere, nu e nimic in neregula acolo.
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
latka, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Domnule @mihaiu nu ati inteles ce s-a discutat si nu cunoasteti legea 196/2018.
Din moment ce e treaba asociatiei daca doamna aduce o firma care va costa cat gaseste cel ce o aduce nu va dati seama ca va imputa asociatiei acel cost?
Si daca firma nu e buna si zice sa schimbati toata teava de canalizare ce faceti ?
De ce nu mergeti impreuna cu locatarul de la etaj 3 sa vedeti intai daca exista modificari la etaj 4 apoi sus pe bloc sau invers.
Dupa care aduceti dv asociatia o firma daca nu ati observat nici o cauza.

Ce credeti ca e acel proces verbal de constatare pe care il asteptati?
Poate vine o firma si scrie scurgere neconforma se recomanda inlocuirea tevii.
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
w_v_w_v, utilizator
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In activitatea mea am intalnit cel putin 3-4 cazuri in care proprietarii de la ultimul nivel si-au desfiintat gheul, pentru ca practic acesta nu mai avea ce sa acopere inafara de teava de 110 mm, care iesea cu capatul liber, prin planseu, pe terasa. Pentru ca cei care au ajutat "intreprinzatorul" stiau ce stiau, au inlocuit teava de 110 mm, cu una de 40 mm, crezand ca totul va fi ok... Iacata ca nu este chiar asa. Instalatia functioneaza, dar cu deficientele semnalate in topic. De fapt, nu este mare filozofie. Ne-a instalatorul, nu a absolvit niciun curs de mecanica fluidelor, dar faza cu depresiunea care poate chiar goli apa dintr-o toaleta, o stapaneste foarte bine !
Sigur ca si @latka are dreptatea lui, adica infundarea tevii se poate produce si din alte cauze: cuiburi de pasari, viespi sau chiar un copil care si-a uitat un pluover peste teava, obturando...
(am gasit un cuib de stancute pe o astfel de aerisire) . Repet, daca inlocuim teava de 110 cu una de 40 -50 mm, instalatia functioneaza, dar defectuos. GARANTAT si verificat in practica.
Exemplul cel mai bun este acolo unde "gospodarul" si-a montat masina de spalat in bucatarie. Aici, conducta de golire este de max. 75 mm, iar daca se mai si colmateaza, sa vezi "cantari" prin chiuvete, atunci cand agregatul goleste cuva (cu pompa).... Daca vreti, pot oferi si poze. Chestiunea este mai pregnanta la blocuruile P+10 si din acest motiv este bine ca garda hidraulica sa fie mai mare, in special la sifoanele chiuvetei, sau a dusului.
Chiar rog pe @mihaiu sa revina si sa ne povesteasca cum s-a rezolvat cazul.

Succes!!!
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
Adam Grecu, utilizator

Alte discuții în legătură

Miros pestilential in timpul verii, in baie Cristina I. Cristina I. Buna seara. Supun atenției dvs următoarea situație: in urma cu aproape 1 an am achiziționat o locuința intr-un bloc ridicat in urma cu aproape 45 ani. ... (vezi toată discuția)
Var rog sa ma ajutati la o intrebare mai mult de ordin tehnic, ... dana2023 dana2023 Var rog sa ma ajutati la o intrebare mai mult de ordin tehnic, daca exista vreun specialist in acest sens pe forum. La ultimul etaj al unui apartament au fost ... (vezi toată discuția)
Probleme cu apa postaluipi postaluipi Buna ziua, As vrea sa ma indrumati in urmatoarea problema: cu 4 ani in urma am cumparat un apartament la etajul 4/4 si mentionez ca personal nu am facut nici ... (vezi toată discuția)