avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 613 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... PARERI ( SI PROBLEME ) ASOCIATII DE PROPRIETARI
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

PARERI ( SI PROBLEME ) ASOCIATII DE PROPRIETARI

buna seara,
va rog sa ma ajutati cu cateva pareri referitoare la partile comune si proprietatile particulare ale persoanelor / proprietari care apartin ( sau inca nu ) la asociatia de proprietari. Am primit o solicitare cel putin ciudata de la un locatar de la etajul 3 ( din 4 ) cum ca daca se trage apa la wc i se goleste vasul si vine mirosul de pe coloana in casa. La nici un alt apartament nu se intampla acest lucru ( nici deasupra si nici vecin ) si inclin sa cred ca s-ar putea sa fie si o eroare de montaj. Din discutiile avute sunt foarte multe pareri contradictorii ca ar trebui ( sau nu exista ) un fel de supapa la etajul 4 - deasupra reclamantului. Pana in acest moment inclin sa dau un raspuns in care reclamantul sa solicite un proces verbal oficial de constatare cu remedierea necesara de la o firma de instalatii autorizata. Nu vad legatura in acest caz cu partile comune ale asociatiei. Cel mai probabil dupa raspuns voi fi reclamat in calitate de presedinte la Primarie.
Va multumesc anticipat pentru parerile d-voastra.
d-na w_v_w_v
cu ce drept as putea sa intru la etajul 4 ? cum se pot justifica eventualele modificari daca nu exista un proiect ( blocul fiind vechi ) cu ce dovezi ? Daca este singurul apartament cu probleme ( cel de la etajul 3 ) nu credeti ca in acest caz ma aflu in situatia de a dovedi ca reclamantul NU are dreptate ? ... intreb ...
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
1Daca blocul este mai vechi si aveti teava pana sus pe acoperis si acolo scoateti capacul de protectie daca are si apoi vedeti ce diametru are teava sus. Cumparati apoi o teava cu interior cu 1 cm mai mic de cel putin 3m si o bagati in jos.
Daca intra toata inseamna ca nu a modificat nimic si nu a astupat nimic.

2 Daca e blocul cu canalizare care nu e scoasa pe acoperis faceti asa:
Il sunati la telefon si la usa (dv stiticum preferati )si ii spuneti ca trebuie sa verificati instalatia de apa si canalizare sau apometrele si stabiliti o zi apropiata si o ora cand poate atat el cat si dv.
Daca nu vrea ii dati scris o foaie si lasati la usa si una in cutia postala.

Uite asa:
Legea 196/2018
[ link extern ]
cititi aici in link asta de deasupra si o sa ajungeti la art 31
ART. 31
(1) Cu un preaviz motivat scris de 5 zile emis de comitetul executiv al asociației de proprietari,
proprietarul este obligat să permită accesul președintelui sau al unui membru al comitetului
executiv, administratorului și al unei persoane calificate în realizarea lucrărilor de
construcții/reparații, după caz, în proprietatea sa individuală, atunci când este necesar să se
inspecteze, să se repare ori să se înlocuiască elemente din proprietatea comună, la care se poate
avea acces numai din respectiva proprietate individuală. Fac excepție cazurile de urgență când
termenul pentru preaviz este de 24 de ore


Daca e de treaba il luati si pe vecinul de jos sa se convinga si el.
Toate astea pot fi facute si de alta persoana sau firma si sa ii platiti apoi si bagati costul tuturor de pe coloana aia.
Ultima modificare: Marți, 30 Mai 2023
w_v_w_v, utilizator
multumesc pentru raspuns, are vre-o relevanta faptul ca nu este membru al asociatiei de proprietari ?
2 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu are .
Faptul ca nu e membru ii da doar obligatii fara drepturi. Nu are dreptul sa vina la sedinta dar se supune hotararilor adunarii generale .
dar ce a facut cerere expres sa nu mai fie membru?

Nu vrea sa va lase faceti scris cu articolul de mai sus dat de w_v_w_v si apoi daca tot nu vrea faceti plangere la primarie si vine politia locala si il amendeaza apoi daca tot nu deschide vine si intra cu forta impreuna cu dv ca martor.
5 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Prima data aduceti un instalator care sa vada daca nu e infundata scurgerea. Mai degraba asta e simptomul, nu neaparat modificarea vecinului. Nu va aflati in cazul in care reclamantul NU are dreptate, are, chiar e o problema de restrictie a scurgerii si implicit de functionare a aerisirii.

Cel de la 3 este singurul apartament cu probleme dintr-un motiv banal, pe care nu au reusit sa vi-l explice armata de specialisti cu functii in asociatie, ce au scris o gramada de prostii, mai sus, e vorba de faptul ca imediat ce se intimpla fenomenul la vecinul de la 3, adica dispare apa din sifon si vasul de WC, s-au creat instantaneu doua guri de aerisire, dar care nu sunt pe bloc, ci in baia vecinului cu necazul. Cei de sub el nu mai sunt afectati, pentru ca problema s-a "rezolvat", exista aerisire, dar nu cea de pe bloc.

Forta de extractie a apei este cu atit mai mare cu cit depresiunea (diferenta de presiune dintre doua puncte, debitul fiind o functie ce depinde de ea) e mai mare, adica locul in care "pistonul " de apa a ajuns e intotdeauna mai indepartat de etajul 3 , comparat cu 2, 1, parter. Nu mai apuca sa provoace daune la 2, pentru ca s-a "rezolvat" la 3 cu aerisirea si s-a terminat fenomenul.
mihaiu a scris:

d-na w_v_w_v
cu ce drept as putea sa intru la etajul 4 ? cum se pot justifica eventualele modificari daca nu exista un proiect ( blocul fiind vechi ) cu ce dovezi ? Daca este singurul apartament cu probleme ( cel de la etajul 3 ) nu credeti ca in acest caz ma aflu in situatia de a dovedi ca reclamantul NU are dreptate ? ... intreb ...

Ultima modificare: Miercuri, 31 Mai 2023
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Miros pestilential in timpul verii, in baie Cristina I. Cristina I. Buna seara. Supun atenției dvs următoarea situație: in urma cu aproape 1 an am achiziționat o locuința intr-un bloc ridicat in urma cu aproape 45 ani. ... (vezi toată discuția)
Var rog sa ma ajutati la o intrebare mai mult de ordin tehnic, ... dana2023 dana2023 Var rog sa ma ajutati la o intrebare mai mult de ordin tehnic, daca exista vreun specialist in acest sens pe forum. La ultimul etaj al unui apartament au fost ... (vezi toată discuția)
Probleme cu apa postaluipi postaluipi Buna ziua, As vrea sa ma indrumati in urmatoarea problema: cu 4 ani in urma am cumparat un apartament la etajul 4/4 si mentionez ca personal nu am facut nici ... (vezi toată discuția)