avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1529 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Acceptarea tacita a mostenirii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Acceptarea tacita a mostenirii

Buna ziua! Mama mea in calitate de mostenitor al defunctului nu si-a exprimat in scris acceptarea succesiuni intrucat doi dintre notarii la care am fost de pe raza municipiului unde si-a avut ultimul domiciliu defunctul au refuzat sa ii preia declaratia de acceptare mamei mele pe motiv ca nu avem originalul certificatului de deces, sotia defunctului ne-a inmanat doar o fotocopie a acestui act si a refuzat sa ni-l puna la dispozitie pt a face aceasta acceptare a succesiune.
Poate fi considerata acceptare tacita a mostenerii faptul ca de aproximativ 25 de ani mama mea impreuna cu noi ne-am ocupat de administrarea, plata taxelor locale si folosirea unor imobile si terenuri detinute in cota parte de catre defunct?
Va intreb deoarece mama mea a fost instiintata acum 2 zile sa faca preintampinare si este acuzata de catre sotia defunctului ca nu si-a exprimat in scris dorinta de a accepta succesiune si deci sa fie straina de mostenire.
Va multumesc!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Angajați va avocat pentru a vs formula intampinare și pt a va reprezenta un proces.Puteti face dovada acceptării tacite a moștenirii administrand probe, înscrisuri,martori etc.La prima vedere ținând cont de cele declarate de dvs aveți șanse trebuie doar ca cineva specializat sa va învețe cum sa faceți dovada susținerile dvs,ce acte ar mai fi.putut fi considerate acceptare tacita etc.
Urmeaza sa apelam la un avocat dar fiind libera mai toata lumea zilele astea voiam sa vad si parerile altor peroane care fie au reprezentat persoane in aceeasi situatie fie sau lovit de ea. In alta ordine de idei, ca sa intaresc faptul ca am fost pacaliti de sotia defunctului, in cursul anului trecut am fost la notarul la care aceasta a apelat pt a dezbate succesiunea si i-am dus acestuia originalele prin care mama mea atesta faptul ca este mostenitoare, certificat de nastere, certificat de casatorie s.a.m.d, notar care mai apoi i-a dat copii xerox dupa documentele personale ale mamei mele sotiei defunctului care se afla la instanta fara sa ne ceara acordul.
Etsy123 a scris:

Mergeti la Primaria de care a apartinut defunctul cu domiciliul si solicitati un duplicat dupa certificatul de deces pe care-l prezentati notarului .

Credeti-ne ca am fost sa cerem un duplicat ... Din pacate tot acest proces este anevoios in raport cu institutiile statului, iar acum este tardiv - a trecut acel termen de 1 an in care se poate accepta succesiunea expres in fata notarului.
Ultima modificare: Vineri, 2 Iunie 2023
dtc1315, utilizator
După ce discutați cu av la care o sa apelați o sa va lamuriti.Pana la urma e o problema de dovedit niște situații de fapt.Solutii se găseseau și în ipoteza în care situația era dezavantajoasa pt dvs cu martori care vor sa ajute..În fata instantei nu are nici o relevanta povestea cu actele de la notar ,ci cu totul.alte aspecte..

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat de deces buna seara, fratele mamei a decedat ... Vlad1968 Vlad1968 Duplicat certificat de deces Buna seara, fratele mamei a decedat de curand (locuia in alta localitate). Ei sunt 3 frati. Al treilea frate detine certificatul ... (vezi toată discuția)
Mosteniri ella2010 ella2010 daca fratele meu in urmatoarele 6 luni,nu isi exprima dorinta de a participa la succesiune dupa mama noastra [tata a murit mai demult] mai are dreptul ... (vezi toată discuția)
Anulare act valentin popescu valentin popescu Buna ziua.este prima mea vizita pe acest forum si sper sa ma ajutati cun un raspuns la urmatoarea problema care o aduc la cunostinta.In anul 1992 decedeaza ... (vezi toată discuția)